Smart lensevakt:Passer på pumpa

Smart lensevakt:Passer på pumpa

Smart lensevakt:Passer på pumpa

Det er som kjent de små dråpene som får begeret til å renne over. En liten lekkasje har sendt store fartøyer til bunns. Automatiske lensepumper får vannet ut, men best av alt er det at båten er tett. En smart, elektronisk logg kan fortelle deg eksakt hva lensepumpa gjør i løpet av et døgn.

TEKST OG FOTO: PETER CAPLEN

Vi forledes lett til å tro at alt er i skjønneste orden ombord når det ikke er noen synlig lekkasje. Likevel kan det skje at den automatiske lensepumpa arbeider jevnt og trutt for å holde båten flytende. Dersom den skulle slutte å fungere, bli tett eller strømmen tar slutt, kan du i verste fall først få vite det når båten ligger under vann.

Jo før, desto bedre

Nå kan en ny smart oppfinnelse, ”Bilge Watch”, forhindre det nevnte scenario. Uten at det koster en formue og med kun en times montering, kan du komme uhellet i forkjøpet. ”Bilge Watch”, fritt oversatt ”pmpedøgnvakt”, er et engelsk produkt som registerer all pumpeaktivitet, døgnet rundt, når ingen er ombord i båten. Den kan til enhver tid overvåke inntil åtte lensepumper og den registerte aktiviteten kan hentes frem i et display ved et enkelt tastetrykk. Innretningen tar nesten ingen plass og er lett å montere. En alminnelig nevenyttig person kan gjøre unna monteringen på ca. en time. Systemet består kun av en separat enhet med fire taster og et display som i praksis kan monteres hvor som helst ombord, men den kan utmerket godt monteres i tilknytning til et dashbord. Den kobles direkte til lensepumpens strømforsyning, og registerer hvor lenge hver pumpe er i drift mellom start og stopp.

Utover å holde øye med pumpeaktiviteten, har Bilge Watch flere tilleggsfunksjoner. Den kan gi lydalarm når en pumpe starter, den kan settes i et modus når det er folk ombord og man av ulike årsaker ikke ønsker at den skal registrere pumpeaktiviteteller nedsette aktiviteten når det er folk ombord.

Målerens strømforbruk er ubetydelig når den ligger i overvåkningsmodus, hvilket er den aktuelle funksjonen som er aktiv når man ikke er ombord. Displayet har lys som tennes når det registeres pumpeaktivitet. Alle menyer og funksjoner betjenes via de fire knappene på panelet.

DATA: BILGE WATCH

- Registrerer aktiviteten til inntil åtte lensepumper.

- Registrerer pumpeaktivitet og alarmer for gjeldende periode, samt for de tre foregående perioder.

- Registerer inntil 99 dagers pumpeaktivitet, og kan lagre inntil ett års data over fire perioder.

- Måler opptil 999 aktiviseringer av pumpen(e), samt avgitte alarmer.

- En fem sekunders forsinkelse hindrer falske registreringer, som for eksempel som følge av bølgebevegelser.

- Viser lengden på pumpeinnslaget hver gang alarmen går.

- Alle innstillinger og registreringer lagres i et minne som ikke påvirkes av strømbrudd.

- Tastatur og display har justerbar bakgrunnsbelysning.

- Kan tilpasses 12-24V + 50A maks.

- Pris i UK: 98,47 pund inkl. avg.

- For ytterligere opplysninger: www.celectron.co.uk/

Utgave: 

Stikkord: 

FÆRRE DRUKNET: Gledelig nedgang i antall omkomne på sjøen. Illustrasjonsfoto: Peder Gjersøe, NTB/Scanpix.
De foreløpige tallene fra Sjøfartsdirektoratet viser at antall omkomne ved bruk av fritidsbåt går ned. I første kvartal i år omkom ni personer, tre færre enn i samme periode i fjor. Dette er det laveste tallet som er registrert i sjøfartsdirektoratets statistikk.
STØRRE OG STØRRE: Mercury er på vannet med ny, rå 450-hester.
Mercury Racing lanserte i dag sin hittil største utenbordsmotor. Med en 4,6 liters V8 på 450 hk med mulighet til å ha inntil seks motorer på samme akterspeil er dette en enorm kraftpakke.
I dag lanserer BRP i USA sin neste store nyhet: Evinrude G2 i3 motorer. Det betyr at også Evinrudes 115 hester snart er på markedet i ny drakt og forbedret utgave.
FULL FART: Hurum Trebåtfestival er i gang, med spennende regattaer og mange arrangementer. Foto: Seilskøyteklubben Colin Archer
Årets utgave av Hurum Trebåtfestival ble en stor suksess, Den offisielle åpningen var fredag med salutt fra dampskipsbrygga og åpningstale av Askers ordfører Lene Conradi på festivalens utescene.
FLAUT: Nordmenn har opplevd mye flaut på sjøen, blant annet i møte med lovens lange arm. Foto: Amund Rich.Løken.
Kaste dreggen i en annen båt? Bli stoppet med for høy promille? Grunnstøte? Les mer om det flaueste nordmenn opplever i båt.
Candela har jobbet i fem år med sin båt som nå altså er klar for lansering.
Den el-drevne hydrofoilen fra Candela Speed Boat i Stockholm er nå klar for test av den første produksjonsmodellen.
En god ting kan ikke skrives for ofte og vi blir stadig spurt om rengjøring av den oppblåsbare. Derfor denne "ønskereprisen": Vi har gjennom årene prøvd «vanlige» vaskemidler på den oppblåsbare jolla uten hell, og fant ut at spesialmidler er det eneste som duger til denne jobben.
NØKLER: Veileder i Kirkens Bymisjon i Tønsberg, Henrik Larsen, fikk nøkler til båten fra Jørn Hennig i Vrengen Maritime. (Foto: Amund Rich. Løken).
-Vær så god, bruk båten hele sesongen. Vi spanderer også drivstoffet, sier Jørn Hennig i Vrengen Maritime. I dag stilte han en Pioner 15 med 20 hesters motor til Kirkens Bymisjon disposisjon i Tønsberg.
Twitter icon
e-mail icon