Selcall er utsolgt

Selcall er utsolgt  SELCALL ER UTSOLGT  Av Hans Due  Er du lei av de evige stemmene på VHF'en for å høre om det er noen samtale til deg? Ønsker du deg selcall? (et tonekodenummer som kystradiostasjonen kan sende ut og som gjør at VHF'en piper kun hos deg) Glem det. Televerket er utsolgt.  Det er ikke Televerkets skyld. Et selcallnummer er fem-sifret, hvilket gir en grense på 100.000 nummer på verdensbasis. 20.000 av disse er forbeholdt kystradio-stasjonene, og det er altså 80.000 igjen til kommersielle brukere. I Norge er det delt ut ca. 11.000 selcallnummer, og Norge er dermed en "tung bruker" av selcall.

  -Om du på død og liv må ha selcall på VHFen, er det fortsatt muligheter. Televerket har holdt igjen noen numre til yrkesbruk og til brukere som kan dokumentere et spesielt behov, forteller avdelingsingeniør Trond Øverby i radioinspeksjonen i Teledirektoratet.

  Et nytt system er imidlertid på vei inn, det såkalte DSC (Digital Selcall). Når dette systemet er fullt utbygget, vil man kunne ringe direkte til og fra en VHF-stasjon, uten å gå veien om den manuelt betjente kystradiostasjonen. Da vil selcalnummeret bli ni-sifret, noe som gir en adskillig større nummerserie.

  Men DSC-utstyret er foreløpig kostbart. En interfaceboks for DSC koster ca. 19.000 kroner. I tillegg må du ha en spesiell boks for kanal 70 for å kunne bruke direkte telefontjenester, og den koster i dag ca. 4.500 kroner. Hvis du ikke har VHF-stasjon fra før, kommer innkjøp av denne i tillegg, altså en investering på mellom 25.000 og 30.000 kroner for VHF med selcall.

Utgave: 

Stikkord: 

OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.
Twitter icon
e-mail icon