Sørøy - et mekka

Sørøy - et mekkaSørøy - et mekka for havfiskereÅrets store havfiskekonkurranse ved Sørøy i Finnmark samlet 80 deltakere fra hele landet. En av dem var Fred Mørstad i Norges Havfiskeforbund, som satte ny pers med en torsk på 17,5 kilo. Her forteller han litt fra årets begivenhet.Sørøy vest for Hammerfest er Finnmarks største øy. Med sin ville natur, mange små fjorder og fjelltopper opp mot 650 meter, er øya i seg selv et fint reisemål. Du kan fiske på sjø og land og øya er også kjent for sin harejakt. Takket være Golfstrømmen, er temperaturen på kysten her nord behagelig store deler av året.

Man flyr fra Tromsø eller Alta med Widerøe til Hasvik flyplass. Fra Hasvik er det taxi ca 45 kilometer vestover til Sørvær. Det er en fin kjøretur langs Breivikfjorden, med storhavet og Loppa rett imot, en storslått natur. Fuglefjellet Andotten, kalt Lille Nordkapp, ligger rett imot med sitt fjellplatå på 355 meter. Det sies at mange cruiseturister blir lurt her når det er dårlig vær og båtene gjør vendereis for å spare drivstoff!

Sørværs fiskerekorder

Breivikfjorden er en utmerket fiskeplass både sommer og vinter og blir ofte kalt Lille Lofoten. Men vi skal altså til Sørvær, utgangspunktet for dem som vil forsøke seg på rekordfiske. Dette er havfiskernes mekka. Ingen steder er det satt så mange rekorder som her. For torsk, steinbit, brosme og uer.

Sørvær har 450 innbyggere og fiskebruket er hjørnestensbedriften. Folket her ute er gjestfrie og flere tar imot privat innkvartering. Sørvær Pensjonat og Pub er eneste organiserte overnattingssted.

Årets havfiskekonkurranse samlet båter fra Sørvær og hele omegnen for å ta "storfiskerne" til havs. Båtene er topp utstyrt, med GPS, ekkolodd, VHF, flåte og høye rekker. Sikkerheten er det ingen ting å si på. At det er nødvendig, forstår du når du runder moloen i Sørvær og setter kursen ut i havet mot "Smuttholet". Her er det aldri rolig, og du bør derfor være sjøsterk når du legger ut på slike turer. Jeg har i mange år brukt det meget omtalte armbånd mot sjøsyke (Se nr. 7-8/94) med godt resultat. Mange bruker også plaster bak øret.

Grovt utstyr

Etter en times gange, er vi på feltet og fisket starter. Det er grove saker som benyttes, havfiskestenger i klassen 30-80 lb og store Penn sneller 4-6-9 med 30-80 lb dakron-snøre, kroker i størrelse 8-10 og Svenskepilk eller Sølvkrokenpilk på 500-750 gram. Det er tunge saker å dra på i fem timer.

Det tar ikke lang tid før du har noe på kroken, mest går det i torsk fra 3 til 5 kilo. Hyse, brosme og steinbit er det også mye av og går du ned på rundt 100 meter, er det også fin uer og småkveite å få. Det er selvsagt vanskeligere å få fisk på over 10 kilo, men jeg vil ikke si at rugger på 15-20 og helt opp i 30 kilo, er uvanlig.

Skal du dra mye fisk, må du ha sterk rygg og armer. Jeg tilhører ikke denne klassen, men satset i år likevel på stor fisk. Jeg brukte bare 500 grams Sølvkroken-pilk og rød mark nr. 10. Etter noen timers fiske, kom da også årets storfisk opp, en 17,5 kilos torsk, som er ny personlig rekord for meg. Det er mye mer fart i torsken her nord og jeg måtte ta meg god tid for å få den opp. Etter første dags fiske hadde jeg flere torsk på rundt 10 kilo og en fin steinbt på 8 kilo. All fisk vi fikk ble bløgget og lagt direkte på is, da den blir levert til konsum.

500 kilo på to dager

Annen dag ble ikke like bra for meg, været var ruskete og vi fikk en del sjø. For andre klaffet det bra begge dager og de beste kom opp i ca 500 kilo. Ikke dårlig på stang!

Kan du tenke deg å bli med på et slikt fiske, har du muligheten ved å melde deg inn i en lokal havfiskeklubb eller i Norges Havfiskeforbund direkte. Det arrangeres årlige havfiskefestivaler langs kysten fra sør til nord. Men Sørøy, det er nå toppen! Kommer du dit, bør du absolutt ta en tur i noen av de mange fine ørretvannene. Her er flotte forhold for sluk- og fluefiske. Samtidig som naturopplevelsen er enestående. God tur - og skitt fiske!Fred MørstadOpplysninger: Norges Havfiskeforbund, Postboks 184, 1415 Oppegård.

Utgave: 

Stikkord: 

OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.
Twitter icon
e-mail icon