Redningsselskapet

RedningsselskapetRedningsselskapetGarnbåt berget

Bare en time etter at garnbåten "Nordhaug Senior" med tre mann ombord sendte ut Mayday, var redningsskøyta "Nils C. P. Aure" kommet til unnsetning. Det var dårlig vær i området da garnbåten mistet all motorkraft og begynte å drive mot land. Hovedredningssentralen fikk inn nødmelding og sendte straks ut et Sea King-helikopter og redningsskøyta. - Redningsskøyta kom fram litt før helikopteret. Da hadde mannskapet tatt på seg overlevningsdraktene og gjort seg klare til å forlate båten, forklarer Ørjan Delbekk, assisterende redningsleder ved hovedredningssentralen. Redningsskøyta fikk slept "Nordhaug Senior" inn til Stamsund.Til tjeneste over og under vann

Vinteren er høysesong for skipper Jan Kristiansen, Asbjørn Thomassen og Eidar Knutsen ombord på "Skomvær III" og deres kolleger på de øvrige redningsskøytene i Lofoten. "Skomvær III" ligger fast i Svolvær hele året, men flytter til Røst under Lofotfisket. Imens tar "Nils C. P. Aure" seg av Øst-Lofoten.

- Røst har et yrende liv om vinteren. De siste årene har det beste fisket foregått ved Røst. Det er blitt færre båter i Svolvær, sier skipper Kristiansen, som har over 30 år bak seg på redningsskøytene. På det mest hektiske kan de ha opptil 20 oppdrag på en dag, og som oftest er det bruk i propellen og motortrøbbel som er tema.

- Det er sjelden vi får anledning til å sove en hel natt. Er det godt fiske og fiskerne er positive, smitter det over på oss. Mannskapet stiller en topp moderne redningsbåt til disposisjon. Den er utstyrt med brannslukningsutstyr, undervannskamera, linekasteranlegg og oksygenutstyr.Pensjonist med stor pengegave

RS "Odd Godager", som er stasjonert i Arendal, har nettopp hatt et svært hyggelig besøk. Pensjonist Knut Kittilsen, som bor like ved skøytestasjonen og som ofte har besøkt mannskapene om bord, har fått brev fra Høvik om "Støttemannskap".

- Han syntes det var så mye styr med å bli fast giver at han heller ønsket å bli ferdig med det, forteller skipsfører Ingvar Guttormsen. Han, maskinist Petter Kristoffersen og distriktssekretær Åge Olsen tok i mot Kittilsen og gaven på ti tusen kroner til redningsselskapet.Kollisjon ved NærøysundbroenMannskapene på RS "Askerbæringen" har sendt bilder og rapport fra en redningsoperasjon nær ved stasjonen deres ved Rørvik i Nord-Trøndelag. Bildet er tatt under redningsoperasjon etter at M/S "Kvalskjær" og M/S "Kongstein" kolliderte under Nærøysundbroen. M/S "Kvalskjær" kom fra Vestfjorden med sildelast, og skulle til Måløy, mens M/S "Kongstein" hadde kurs for sildefeltet i Vestfjorden. Det var snø og dårlig sikt i kollisjonsøyeblikket.

Mannskapene skriver at de mottok melding om kollisjonen kl 1240 og var ved fartøyene kl 1245, gikk umiddelbart til siden av "Kvalskjær" hvor de begynte å lense. Kl 1315 var forpeaken lens og fartøyene skilt og de lå fortsatt på siden av "Kvalskjær" mens den gikk til kai. Dette for å sikre dersom det ble mer vannintrengning, men det gikk heldigvis bra.To redningsskøyter og ett skipRS "Ruth Opsahl" ble tilkalt da lastebåten MS "Nordland" på 2500 tonn gikk på grunn ved Angersholmen.

- RS "Skuld" kom til ved 20-tiden og avlastet, og senere kom en taubåt fra Taubåtkompaniet. Den hadde fire, fem timers gange fra Sandnessjøen og er utstyrt for slike store berginger som dette. Det er ikke vi, sier skipsfører på RS "Ruth Opsahl", Odd Dalen. Han forteller at det var greit å få avlastning fra RS "Skuld" siden skøyta hans var på vei til en fiskebåt ved Træna som trengte hjelp.

Utgave: 

Stikkord: 

OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.
Twitter icon
e-mail icon