RayTech – ny versjon

RayTech – ny versjonRayTech – ny versjon

Det PC-baserte kartprogrammet RayTech fra Raymarine er nå kommet i ny og forbedret versjon. Nye funksjoner er tilført, mens andre er vesentlig forbedret.

Av Hans Due

RayTech Navigator version 3 er et PC-basert kartplotterprogram som baserer seg på kartene fra C-map. I tillegg kan programmet motta og behandle værkart som kan legges oppå sjøkartene, noe som er spesielt interessant for seilere, samt MapTech 3 dimensjonale konturkart. Om man skulle sitte på SoftCharts rasterbaserte kart, håndterer plotterprogrammet disse også.

Om man ønsker å få motorinstrumentene opp på skjermen, lar det seg dessuten også gjøre i programmet som er kompatibelt med alle VDO-instrumenter. Programmet gjør det også mulig å skifte mellom dagbelysning og nattbelysning med forskjellige grader av intensitet. En mer kuriøs detalj er at programmet inneholder moduler for å motta spesielle fiskekart fra Orbimages havforskere som inneholder data om sjøtemperaturer og hvor det er de beste matforekomstene for fiskene, blant annet i form av algevekster i sjøen. Disse kartene laster man ned via internett og de legges så over sjøkartene for å finne de beste fiskeplassene. Foreløpig er dette systemet bare utviklet for Nord-Amerika.

Om man har GPS, hvilket burde være en forutsetning for å bruke et slikt kartprogram effektivt, kan man koble den til PCe og få sin egen posisjon i kartet. Samtidig kan man velge kurspunkter ved å bruke musen og klikke seg inn i kartet. Disse posisjonene blir så lastet inn i GPSen. RayTech er også kompatibelt med Raymarines SeaTalk , slik at man kan kommunisere med andre marineinstrumenter via PCen. En C-map kortleser for parallellport kan kobles til PCen, og man kan sitte på kartplotterprogrammet hjemme og planlegge reiseruter på de samme kartene som man benytter dersom man har en fastmontert kartplotter om bord i båten.

Utgave: 

Stikkord: 

OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.
Twitter icon
e-mail icon