På øvelse med Sjøheimevernet

På øvelse med Sjøheimevernet  På øvelse med Sjøheimevernet

  This is Sierra India. New Skunk, New Skunk, New Skunk, position Blue 019-144. Tracking south, speed medium. Authenticationtime 2342. I authenticate Lima Yankee. Out.  AV SVERRE KOXVOLD  Meldingen kom inn klart og tydelig over Sailor'n. Det var liten tvil. En av de andre båtene hadde lokalisert en mulig fiende i området rett vest for Tananger. Det uidentifiserte fartøyet var på vei sydover med fart under 10 mil. Dette ble rapportert inn kl. 23.42 og dermed ble koden for det minuttet LY. Det var andre båter som lå bak holmer og skjær og fulgte fartøyet videre. Flukt er vanskelig.

  Det er ikke enkelt å snike seg inn i den norske skjærgård uten å bli observert og anholdt hvis man ser mistenkelig ut. Dette ble bekreftet da vi deltok med "Fridtjofen" i Sjøheimevernets årlige trening ved Stavanger. En hel uke var det fullt program med observasjon og plotting av "mistenkelige" fartøy. Deretter fulgte eksaminering og visitering. Noen ble så eskortert inn til byen for overlevering til politi og andre. Vi testet også tøffere hjelpemidler, vi hadde ombord en Colt 12.7 mm mitraljøse. Nattens stillhet ble avbrudt av hissig hakka-hakka-hakka. Sporlysene buet seg mot målet av oljefat flere hundre meter unna. Skuta ristet på seg og mitraljøsen kastet tomme patroner i været som ville unger med legobiter. Skipshunden Skippy søkte panisk de beskyttende armene til sin nye venn Martin.
  Motiverte individualister

  Vi hadde et bra team ombord. Etter mange års erfaring var alle spesialister på sine felter. "Fridtjofen" ble deres hjem i en uke. Kombinert med baser på land var det en god løsning.

  Slike øvelser foregår langs hele norskekysten. Sjøheimevernet er en effektiv organisasjon, bestående av individualister som er svært motiverte for den årlige trening. I tillegg er de lokalkjente. De er derfor en viktig del av det norske sjøforsvaret.

  -Alternativet hadde vært å sitte i et knappetelt i en eller annen skau. Det er det ikke mange her som vil, sier Fenrik Rune Askeland.

  Vi var 13 fartøyer og 80 mann. Fartøyene var typiske kystbåter som blendet seg inn i miljøet. Fiskebåter, eldre fraktskuter, passasjebåter og annet som du ser hver dag i leia. Kravet er at de hører hjemme i miljøet, at de har plass og fasiliteter for mannskap ombord, og at du kan stole på det tekniske utstyr ombord. I en god skute holder mannskapet sammen som en gjeng.

  Kompetent enhet

  Sjøheimevernet har forandret seg mye de siste 13 år. Fra å være en passiv, kanskje distansert krigsenhet i forsvaret, er det nå en kompetent gruppe som assisterer Kystvakten. Man har et nært samarbeide med andre enheter i Sjøforsvaret. Og de setter store krav til seg selv og sine. De årlige treningsukene er derfor en viktig del for å holde denne ekspertisen ved like.

  Norge er kystnasjon. Og vi må bevare den. Kanskje du blir sett på som en SKUNK neste gang du seiler langs holmer og skjær. Enten du vet det eller ikke.

Utgave: 

Stikkord: 

DE STERKE MERKEVARENE Båtliv og Båtmagasinet slår seg sammen. Her redaksjonssjef Jørn Finsrud (t.v.) redaktør Atle Knutsen og ansvarlig redaktør Ole Henrik Nissen-Lie.
Norsk Maritimt Forlag AS har kjøpt Båtmagasinet fra Aller Media og slår det sammen med Båtliv.
Endre Solvang i KNBF er lang med alvorstynget enn hva dette bildet viser. KNBFs søknad om momsrefusjon på vegne av båtforeningene er avslått.
Vi oppfyller kriteriene til momsrefusjon. Derfor stiller vi oss uforstående til avslaget og er svært skuffet, sier generalskretær Endre Solvang i KNBF. Dersom KNBFs klage ikke fører frem vil norske båtforeninger få 12 millioner færre kroner å rutte med kommende år.
VIL KLAGE: Cecilie Klem i KNBF sier arbeidet med å klage på vedtaket allerede er i gang. Generalsekretær Endre Solvang har ikke vært tilgjengelig for kommentar.
Kulturdepartementet har avslått KNBFs søknad om momskompensasjon på over 12 millioner kroner.
OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
Twitter icon
e-mail icon