Oss vikinger i mellom

Oss vikinger i mellom  Oss vikinger i mellom

  Er du vestpå og vil oppleve noe helt spesielt, besøk Vikinghallen på Snilstveitøya midt i Hardangerfjorden. Et sted hinsides alt, men med en trygg havn.

  AV SVERRE KOXVOLD  Det er ikke mange som bor på Snilstveitøya rett utenfor Rosendal, midt i Hardangerfjorden, men det er mange som kommer på besøk. Ryktene om Vikinghallen har spredd seg og hit kommer de som ønsker seg nye opplevelser. Det er de rikeste rike og de rareste rare som valfarter for å se bloting til Hårek og Gyda. For å smake mjød og høre snodige historier. Benket ved lange bord eller ute i de fri tar Paul Skorper oss i hånden og bringer oss inn i en verden som de fleste ikke har besøkt siden barnedrømmene.

  Du får smake hans spesielle brygg. Hjemmelaget mjød for herrene og Viking-sangria for damer. Mens du lar dette synke ned, mater han deg med historier om stedet. Selve øya har vært bebodd siden bronsealderen og det er funnet store gravrøyser. En fem meter høy bautastein vitner om viktige folk både da og senere i vikingtiden. De bodde på øya fordi de var trygge mot fiendtlige folk og villdyr. Her kunne de dyrke det de trengte i et relativt varmt klima og jakte på hjort og annet. Det var en sjømil til land, så de hadde tid på seg hvis noe truende kom padlende over. Paul blir entusiastisk der han ruller årene tilbake.
  Internasjonalt

  Denne entusiasmen rekker over landegrensene. Det er ikke få nasjoner som har vært representert og tatt med seg noe spesielt hjem. Det forteller de mange brev og gaver han har mottatt fra alle verdenshjørner. Alt blir samlet på og stolt hengt opp i hans egen hule.

  Det var primitivt i forne tider og i dag lukter det heller ikke av sitron og konvaler. Du føler sterkt eimen av natur blandet med peis og hjemmelagde pølser og stekt fisk. Fru Lillian og Paul kan diske opp med selvfisket laks, sei og krabber. I den store Vikinghallen kan de benke og bespise 85 mennesker. Er det pent vær, er det mye mere plass ute. Der står også Hårek som ble laget av kunstneren Rørtvedt i Haugesund. Hårek er laget av gamle bildeler og er effektivt grusom. Lions klubben i Ullensvang mente Hårek trengte en kone, så de sveiset sammen Gyda. Hun ble overrakt til Paul på en spesiell måte. De fikk smuglet henne i land i en trekasse og satte henne opp. Så tente de fyr på kassen, og opp fra flammer og røykhav sto det igjen denne stålskulpturen. Ikke ulik fugl Phoenix.

  Trygg havn

  Kommer du med egen båt, er havnen trygg under alle slags vindforhold. Der kan du ankre opp blant større seilbåter og turbåter. Ellers går det skyssbåt over fra Rosendal hver dag.

  Paul driver også landhandel. Blant ferskvarene finnes dagens ferske fisk som han og broren henter hver morgen. Det er dessuten bunkers og postkontor på øya. Ikke dårlig for de 20 som bor der ute hele året. Men hvis du abonnerer på på Båtmagasinet, spanderer Paul Skorper velkomstdrinken. Mjød eller Viking-sangria.


Utgave: 

Stikkord: 

OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.
Twitter icon
e-mail icon