Nyheter oktober 2011

Nyheter oktober 2011

NYHETER
Solsøkende polakker
Galia er polske Galeon yachts småbåter. Verftet har kommet med en rekke nye modeller de siste årene, og har nå hele 23 båter fra 14 til 27 fot på menyen. De to siste tilskuddene er 630- og 700 Sundeck. Båter på henholdsvis 20 og 23 fot. Begge har en kraftig solseng forut, og overnattingsplass for to personer under dekk. Som ekstrautstyr får man ankervinsj, biminitopp og manuelt toalett. Det finnes seks ulike skrogfarger å velge mellom. Båtene importeres til Norge av Fische Marine, og får følgelig Evinrude-motorer på akterspeilet.
FAKTA: Galia 630 SUN og Galia 700 SUN
Galia 630 SUN Galia 700 Sun
Lengde: 6,19 meter 6,94 meter
Bredde: 2,48 meter 2,57 meter
Vekt: 1150 kg 1800 kg
CE-kategori: C C
Maks antall personer: 6 6
Motorstyrke: 115-200 hk 150-300 hk
Pris fra: 311.200 kr med Evinrude 115 451.400 kr med Evinrude 150
Opplysninger: www.fischemarine.com

Tøff
Jeanneau Cap Camarat 8.5 CC (Center Console)er bygget på samme skrog som 8.5 WA. Solsengen fra sistnevnte er borte, noe som gir mer bevegelsesfrihet foran konsollen. Uten den opphøyde solsenga blir det dårligere plass i lugaren. Likevel skulle det være mulig å innkvartere to personer i de separate køyene midtskips. En vask og et lite toalett er det også blitt plass til i lugaren i 27-foteren. Båten kan utrustes med enten singel- eller dobbeltinstallasjon.
FAKTA: Jeanneau Cap Camarat 8.5 CC

Lengde: 8,42 meter
Bredde: 2,98 meter
Vekt: 2400 kg
CE-kategori: C
Maks antall personer: 8
Motorstyrke: 200-2x250 hk
Pris fra: Ca 450.000 kr eks motor
Opplysninger: www.jeanneaunorge.no

Linjelekker skjærgårdsjeep
Italienske Ranieri hadde nok en høyere stjerne i Norge da de stod på programmet hos Kellox. Per i dag har ikke Ranieri norsk importør. Nærmeste forhandler holder til i Tyskland. Men 2012-modellen Voyager 18S er likevel verdt å nevne. Skjærgårdsjeepen på 17 fot har steppet skrog og et lekkert stilrent design. Foran den sentermonterte konsollen har Ranieri plassert en stor solseng. En løsning som er meget populær rundt Middelhavet, men mindre praktisk her på berget. Båten har sitteplass for to bak vindskjermen, og ytterlige tre sitteplasser på benken akter.
Båten klarer seg med 40 hk, noe som er viktig for italienerne ettersom farkoster med mer enn 40 hk krever båtførerbevis.
Ranieri skal lansere sju nye modeller i 2012. Voyager 18 S er den minste av disse.
FAKTA: Ranieri Voyager 18S

Lengde: 5,30 meter
Bredde: 2,20 meter
Vekt: 500 kg
CE-kategori: C
Maks antall personer: 7
Motorstyrke: 40-115 hk
Pris fra: 15.488 Euro
Opplysninger: www.ranieri-international.com

Hondas største
Honda Europa-lanserte sin nye 250-hester i Genova i oktober. Motoren blir den største i Hondas segment med sine 250 hk. Motorblokka er en 3,6 liters V-6er med det siste innen firetaktsteknologi. 250-hesteren har Hondas BLAST3-teknologi, som er et tenningssystem for å gi maksimal akselerasjon. Honda har også utviklet et nytt elektronisk program som gjør at turtallet senkes ytterligere idet motoren settes i gir. Dette for å gi mykere girskift. Motoren har selvsagt NMEA-utgang for å kunne kommunisere med moderne kartplottere. Utseendemessig skiller motoren seg fra de mindre modellene ved å være slankere og smalere. www.kellox.no

Håndholdt båtplotter
Garmins nye Montana 600 er en liten håndholdt kartplotter for både små og store eventyr. GPS-en kan brukes både i bil og båt, avhengig av hvilke kart du kjøper. Montana 600 har mulighet for deling av ruter og waypoints med venner. Det er bare å trykke send, så overfører enheten dine lagrede ruter til andre Garmin-plottere innenfor rekkevidde.
Kartplotteren kan hente strøm fra AA-batterier, noe som er genialt dersom det oppladbare batteriet er flatt. Husk å bestille monteringsbrakett med sugekopp for bil og båt.
Pris: Fra 3695 kroner. www.garmin.no

Avansert båtstereo
Fusions nye 700-serie har NMEA2000-port som gjør at den kan kobles til de fleste kartplottere. Da kan musikken styres fra plotteren ettersom NMEA200-protokollen sender data begge veier. Marinestereoen har også Ethernet-port som kan kobles til en ruter. På den måten kan man styre musikken fra en iPhone eller Android-enheter trådløst. Det er også mulig å se video på kartplotteren, fra telefonen, via stereoen. Det vanntette stereoanlegget kan også leveres med innebygd DVD-spiller. Prisen er foreløpig ikke klar. www.fusionelectronics.com
Mer finsk aluminium
To nye båter i Yamarins Cross-serie, 53 BR og 53 CC.
Yamarin er godt fornøyd med markedets mottagelse av de to første båtene i den nye Cross-serien, båter med aluminiumsskrog og plast innerliner.
I fjor ble 63 BR og 61 CC lansert. Nå er to nye båter, bygget på den samme lesten, klare for 2012-markedet, to mindre utgaver, nemlig 53 BR og 53 CC.
Begge båtene er bygget på det samme 5,27 meters lange skroget, men planløsningen er vidt forskjellig. Den ene har senterkonsoll, mens 53 BR er en tradisjonell bow rider, med dobbel vindskjerm og godt med sitteplasser både forut og akter.
Begge båtene har plass til seks personer, bowrideren er kanskje mer aktuell for småbarnsfamilien på badetur, mens CC nok er noe røffere til vannsport og fiske. Til tross for sin størrelse har båten et 280 liters vanntett stuverom under dørken midtskips og fast drivstofftank på 64 liter. Med en vekt i underkant av 600 kilo greier begge båtene seg meget bra med motorer fra 50 til 70 hk.

FAKTA: Yamarin 53 CC
Lengde: 5,27 meter
Bredde: 2,08 meter
Vekt: 580 kg
CE-kategori: C
Maks antall personer: 6
Motorstyrke: 50-70 hk
Pris fra m/50 hk
Pris fra m/70 hk 206.345 kr
227.945 kr
Opplysninger: www.yamaha-motor.no

FAKTA: Yamarin 53 BR

Lengde: 5,27 meter
Bredde: 2,08 meter
Vekt: 580 kg
CE-kategori: C
Maks antall personer: 6
Motorstyrke: 50-70 hk
Pris fra m/ 50 hk
Pris fra m/ 70 hk 213.345 kr
234.945 kr
Opplysninger: www.yamaha-motor.no
_____________________________

Bildet:
SAMME SKROG: Yamarin Cross 53 Bow Rider er bygget på samme skroget som utgaven med senterkonsoll.

Billig og genial nødlader
Telefonen tappes fort for strøm når den er i bruk. Spesielt strømkrevende er det å bruke telefonen som kartplotter. Denne dingsen fra Exibel løser problemet. Nødladeren bruker fire AA-batterier. Et sett batterier inneholder nok strøm til å topplade en iPhone to ganger. Kan også brukes til å lade digitalkamera og mp3-spillere via USB. Vi har testet laderen, og den fungerer utmerket. Pris: 79 kroner. www.clasohlson.no

En ny Pioner
I fjor inngikk Pioner samarbeid med Yamaha, etter flere år med Honda-motorer på akterspeilet. Vi har sett nærmere på prototypen av den nye Pioner 14 Active, en småbåt som skal avløse folkebåten Pioner Maxi.
Den nye modellen tar sikte på hyttefolket som ønsker en enkel og lettstelt båt. I følge produsenten Cipax skal båten plane selv med beskjedne 9,9 hesters motor. Første serieproduserte eksemplar vil komme på markedet i 2012. Trolig vil maks motorstyrke være 20 hk.

Bildet:
LETTPLANENDE: Den nye 14 fots Pioner Active skal erstatte Pioner Maxi. Nyheten skal i følge produsenten plane med en 9,9 hesters motor.

Skapt for småbarnsfamilien

Foran neste års sesong har finske Yamarin en ny daycruiser i mellomstørrelsen klar for markedet.
Nyheten Yamarin 63 DC har en stor sittebrønn, mye stuveplass og godt med utstyr som standard. Også dette er en typisk båt for småbarnsfamilien. Båten bygger på det samme skroget som Yamarin 63 Bow Rider, en båt som ble lansert i 2010.
Det er lagt vekt på sikkerhet i denne utgaven, med høyt fribord og en solid og beskyttende vindskjerm. På instrumentpanelet er det gjort plass til en åtte tommers plotter og midt i båten er det bred og god trapp opp til dekket.
Båten har soveplass til fire. L-sofaen akter kan enkelt forvandles til en god køye. Av standardutstyret nevnes hydraulisk styring, kalesje og kalesjegarasje, to 12 volts eluttak, offshorestoler, plass til kjøleboks og teak på fordekk og i trapper.

FAKTA: Yamarin 63 DC

Lengde: 6,25 meter
Bredde: 2,30 meter
Vekt: 900 kg
CE-kategori: C
Maks antall personer: 6
Motorstyrke: 115-150 hk
Pris fra m/50 hk
Pris fra m/70 hk 364.197 kr
400.304 kr
Opplysninger: www.yamaha-motor.no

Bildet:
FAMILIEVENNLIG: Nyheten Yamarin 63 DC sikter mot småbarnsfamilien.

Innovasjon fra Vestlandet

Sula-bedriften Innorwaytion har tegnet denne bobåten som de håper å få satt i produksjon.
Cat cruiser E50 skal være en romslig modulbasert husbåt som ikke kan synke. På flybridge er det tegnet inn er stort bord, med sitteplass til 12 personer. Fokus har vært å lage en båt som skal oppleves mest mulig som et hjem.
Katamaranen skal få et patentert fremdriftssystem, som i disse dager testes ut med oppsiktsvekkende resultater, i følge Bror Tørriss, som er daglig leder i selskapet.
Båten er 15 meter lang, 5 meter bred, og skal ha en toppfart på drøyt 25 knop ved hjelp av to motorer. Familieselskapet på Sula er nå på jakt etter hjelp for å ta prosjektet videre. Vi ønsker lykke til!
Se flere ideer fra selskapet på www.innorwaytion.com

Suger seg fast

Denne smarte koppholderen i neopren suger seg fast til underlaget. Mot en jevn overflate dannes et lite vakuum som holder bokser eller flasker trygt på plass. Passer perfekt til bokser av ymse slag. Holderen koster ca 25 kr, via nettbutikk. Frakt kommer i tillegg. www.fender-design.com

Utgave: 

Stikkord: 

OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.
Twitter icon
e-mail icon