Nye bøker

Nye bøkerNye bøkerNydelig om RisørMed sterk vekt på gode bilder og layout er boken om Risør Trebåtfestival blitt en riktig godbit. Det er Sørvis Kommunikasjon AS i Risør som har tatt frem de beste fotogodbitene i arkivet, samlet gjennom 18 år. Fotografiene presenteres mellom stive permer og er blitt en stemningsskaper for den trebåtinteresserte leser - men også for båtelskere med sans for det gode foto. Her er trebåter, seil og motor, stemninger, folk og detaljer i et frekt, men respektfullt utvalg. Bildene har en fremtredende plass i denne coffetable boken, som ikke har til hensikt å være annet enn en stimulans for spyttkjertlene. Det er den da også til gangs. Foruten bildene, inneholder boken intervjuer med kjente personer som på en eller annen måte har tilknytning til festivalen. Med tekst både på norsk og engelsk vil "Risør Trebåtfestival" ha et bredt nedslagsfelt, noe den også fortjener. Boken er på 124 sider og koster 350 kroner.

Ytterligere informasjon får du hos: Sørvis Kommunikasjon AS, postboks 315, 4951 RISØR, telefon 37 14 98 90, Internett: www.sorvis.noStrandede ord og uttrykkDen siste boken fra Jon Winge er kalt "For bare stumpene. Arven fra de hvite seil og det svarte kull. Sjømannsuttrykk i norsk dagligtale". Journalisten og forfatteren Winge har samlet rundt 300 ord og uttrykk med maritim opprinnelse - slike som har vunnet utstrakt bruk også på land. I en lett og ledig tone, ikke uten humor, tar Jon Winge oss med på en etymologisk seilas som byr på a-ha-opplevelser. Foruten å bruke vokabularet i teksten, gir forfatteren utfyllende etymologiske forklaringer til de fleste av utrykkene. Hvorfor heter det egentlig å bli hudflettet, hva betyr det at en påstand holdt stikk, og hvorfor gikk det egentlig som hakka møkk? Det er ikke få ord og uttrykk med maritimt opphav som er tatt opp i dagligtalen vår. Mange av dem er vi oss knapt bevisst at har noe med sjøen å gjøre overhodet. "For bare stumpene" gir også en artig introduksjon i norsk sjøfartshistorie og er illustrert av Jarle Bjørklund.

Ytterligere opplysninger får du hos: NKS-forlaget, postboks 5853 Majorstua, N-0308 OSLO, telefon 22 59 60 00.

Utgave: 

Stikkord: 

Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.
- Vårt mål er at det ikke skal skje ulykker til sjøs der noen omkommer eller blir hardt skadd med fritidsbåt, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Her får han handlingsplanen fra fungerende sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim. Foto Sjøfartsdirektorate
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen tok i januar i år initiativ til å få på plass en handlingsplan for å få ned antall alvorlige ulykker forbundet med bruk av fritidsfartøy. I dag ble planen overlevert ministeren.
FÆRRE DRUKNET: Gledelig nedgang i antall omkomne på sjøen. Illustrasjonsfoto: Peder Gjersøe, NTB/Scanpix.
De foreløpige tallene fra Sjøfartsdirektoratet viser at antall omkomne ved bruk av fritidsbåt går ned. I første kvartal i år omkom ni personer, tre færre enn i samme periode i fjor. Dette er det laveste tallet som er registrert i sjøfartsdirektoratets statistikk.
STØRRE OG STØRRE: Mercury er på vannet med ny, rå 450-hester.
Mercury Racing lanserte i dag sin hittil største utenbordsmotor. Med en 4,6 liters V8 på 450 hk med mulighet til å ha inntil seks motorer på samme akterspeil er dette en enorm kraftpakke.
I dag lanserer BRP i USA sin neste store nyhet: Evinrude G2 i3 motorer. Det betyr at også Evinrudes 115 hester snart er på markedet i ny drakt og forbedret utgave.
FULL FART: Hurum Trebåtfestival er i gang, med spennende regattaer og mange arrangementer. Foto: Seilskøyteklubben Colin Archer
Årets utgave av Hurum Trebåtfestival ble en stor suksess, Den offisielle åpningen var fredag med salutt fra dampskipsbrygga og åpningstale av Askers ordfører Lene Conradi på festivalens utescene.
FLAUT: Nordmenn har opplevd mye flaut på sjøen, blant annet i møte med lovens lange arm. Foto: Amund Rich.Løken.
Kaste dreggen i en annen båt? Bli stoppet med for høy promille? Grunnstøte? Les mer om det flaueste nordmenn opplever i båt.
Candela har jobbet i fem år med sin båt som nå altså er klar for lansering.
Den el-drevne hydrofoilen fra Candela Speed Boat i Stockholm er nå klar for test av den første produksjonsmodellen.
Twitter icon
e-mail icon