Minitest: Boston Whaler 170 Montauk

Minitest: Boston Whaler 170 MontaukMINITEST: Boston Whaler 170 Montauk

Dyr skuffelse

– Is it any good? Vår første tanke er at de neste minuttene vil bli pinlige når representanten fra Boston Whaler spør hva vi synes om 170 Montauk. Men havet som akkurat da velter om bord redder situasjonen. Det er liksom ikke så mye mer å snakke om når vi står der våte som nøkken.

Tekst og foto: Jan Harry SvendsenNår vi kommer over båter som er blitt forbedret, er det som oftest trivelig. Ikke minst fordi barnesykdommer og dårlige løsninger gjerne er luket vekk. Derfor var det med visse forventninger vi krabbet over ripa i den oppgraderte 17 foteren, 170 Montauk fra Boston Whaler. Men skuffelsen var stor. Båten er rett og slett en oppvisning i dårlige løsninger.

Innredning

Resepten er gammel og god, men sjelden har vi sett en dårligere utnyttelse av plassen i en båt. Det er nesten pinlig at det bare er sitteplass til to, spesielt siden båten er registrert for syv personer. Selvsagt kan man innvende at det er mulig å oppholde seg i sofaen helt forut, men så hardt som skroget går i sjøen er det nok bare aspirerende fakirer som vil trives her. Heller ikke de to utsparingene på hver sin side av motorbrønnen fungerer godt som sitteplasser, spesielt ikke siden de ikke er utstyrt med puter. Dermed sitter du bokstavelig talt igjen med den smale sofaen bak vindskjermen. Dessverre er heller ikke den perfekt. To voksne har det for trangt, men løsningen med å ha en justerbar ryggstøtte er praktisk dersom du står og kjører.

Oversikten er derimot god. Instrumentene er lettleste, og ratt så vel som gasshåndtak er plassert slik at du når dem uten å måtte strekke deg. Også benplassen er akseptabel. Vindskjermen er imidlertid for liten. Resultatet er ubehagelig turbulens, og når du står, blotter du hodet helt for fartsvind og sjøsprøyt.

Boston Whaler har utstyrt 170 Montauk med to løse bensintanker på 23 liter hver. Plasseringen under førerbenken er dessverre langt fra god nok. Ikke bare står drivstofftankene helt åpent, men også festeanordningen er for dårlig. Patenten med at du må flytte bensinslangen mellom tankene er dessuten hårreisende. Resultatet vil uten unntak bli bensinsøl som renner ut på dekket. Ikke bare er det ubehagelig å tråkke i, det er i tillegg svært brannfarlig.

Ved brygga vil du heller ikke trives med Boston Whaler 170 Montauk. Forut er det ett enkelt kryssholt, og aker er det bare bøyler å fortøye i. Det er på grensen til det latterlige, og selvsagt alt for dårlig.

Heller ikke stueplassen er tilstrekkelig i våre øyne. I baugen har du en stor drenert fiskekum, men et dreggrom er det ikke gjort plass til, og rommet under styrekonsollen er heller ikke ideelt som stuerom.

På ekte amerikansk vis er dessuten pulpiten hel. Ombordstigning etter et hyggelig opphold på en glattskurt holme er dermed et sant mareritt. Å svømme rundt båten er heller ingen god løsning, badeplattform er ikke standard, og dermed heller ikke badestige.

Sjøegenskaper

Boston Whaler er stolte av sine skumfylte skrog, og med rette. Ikke bare skal det mye til før båten synker, det demper også støyen som genereres når skroget pløyer seg gjennom vannet. Dessverre er det omtrent den eneste positive egenskapen skroget på 170 Montauk har.

Gangen er svært hard og ukomfortabel, og når vi lot alle nitti hestene på akterspeilet spille opp, begynte skroget å chinewalke kraftig.

Dreier du på rattet, svinger ikke Boston Whaler 170 Montauk, den sklir. Derfor er det ikke noe spørsmål om når skroget mister grepet eller begynner å hugge. Det er rett og slett ikke noe grep å miste. Farlig er det ikke, for det er aldri spørsmål om at skroget plutselig skal ta tak, men vått er det. Selv i svært moderat sjø, spruter vannet inn over fører og passasjerer mens skroget sklir hjelpeløst over vannflaten.

Forklaringen til elendigheten er ikke vanskelig å finne. Boston Whaler påberoper seg at båten har en V-bunn med 16 graders V. Hvordan de kan påstå at det er V-bunn på en båt som er rund helt akter, skjønner ikke vi. Med unntak av to steg er bunnen helt glatt. Fint for stabiliteten når du ligger stille, men håpløst når du kjører.

Konklusjon

Hva vi mener om Boston Whaler 170 Montauk, har nok de fleste allerede en klar formening om. Det finnes imidlertid fortsatt en spiker som skal slås i kista, og det er prisen. Bare båten koster 167.000 kroner, og da er den fullstendig ribbet for utstyr. Med en 70 hesters 4-takts motor fra Johnsen er prisen 263.000 kroner. Om ikke testen skulle være avskrekkende nok, burde i alle fall prisen være det.

Data

Lengde: 5,18 meter

Bredde: 2,08 meter

Vekt: 635 kilo

Motor: Mercury 90 Hk 4T

Drivstoff: 49 liter

Antall personer: 7

Pris med motor(Johnson 70 Hk 4T): 263.000 kroner

Importør: Seahorse Marina AS på Tjøme

Utgave: 

Stikkord: 

OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.
Twitter icon
e-mail icon