Mekanikere med PC

Mekanikere med PC

Mekanikere med PC

Det holder ikke lenger med skrutrekkere og skiftenøkler. Nå må påhengermekanikerne også lære seg å handskes med PC. Stadig flere ”sorte bokser” gjør elektronikkunskaper helt nødvendig.Tekst : Hans DueI biler har avansert elektronikk vært en del av hverdagen i mange år, og mange innenbordsmotorer i båter har også nydt godt av denne teknologien. Nå kommer påhengerne etter for fullt, spesielt på firetaktsteknologien og ny totaktsteknologi. Men i mange tilfeller må man skaffe seg spesialverktøy for å kunne diagnostisere motorene. Nå er det også utviklet vanlige PC-programmer som gjør det enklere og billigere for mekanikerne.

Suzuki og OMC

Den første på markedet med PC-programmer for påhengere er oss bekjent OMC som lager Evinrude/Johnson-motorene med den nye Ficht-teknologien og Suzuki som har programmer til sine firetaktere. Vi har fått demonstrert programmet hos Suzuki-importøren Erling Sande AS, og lot oss imponere. Via en kabel som plugges inn i en diagnostiseringskontakt på motoren og inn i en vanlig PC, kunne vi ved hjelp av PC-programmet lese av nesten hele motorens historie, hvor mange ganger den hadde gått på for høyt turtall, om temperaturen i motoren hadde vært for høy, og oljetrykket hadde sunket, hvor mange driftstimer motoren hadde hatt osv. Men ikke bare det. Ved hjelp av programmet kunne vi også styre en rekke motorfunksjoner som turtall, kutte tenningen på en og en sylinder, starte og stoppe bensinpumpa, lese av tenningstidspunkte og forandre dette osv.

Billigere og raskere

Nyere teknologi tar vare på alle disse dataene i selve motoren, og de lar seg ikke slette med mindre man bytter hele elektronikkenheten. På denne måten kan mekanikeren diagnostisere og lokalisere feil på en hurtig og enkel måte, både til glede for mekanikeren selv og for kunden som da vil få en lavere regning som følge av redusert timeforbruk. Men programmet kan også avsløre eventuelle syndere som klager på motorene dersom de blir ødelagt. For nå kan det bevises om man har kjørt motoren varm, med for høyt turtall osv.

Utgave: 

Stikkord: 

OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.
Twitter icon
e-mail icon