Månedens ankerdrammer

Månedens ankerdrammerMånedens ankerdrammer

Alle har plukket blåbær og bringebær. Også der vi ferdes med båt finner vi disse deilige bærene som egner seg til dram og likør. Rødt og blått til lyst!

TEKST: TROND J. HANSEN

I år har det i store deler av landet vært mye av begge deler. Selv om man kan plukke begge bærslagene tidlig på sommeren, kan de også sankes til langt utpå høsten. Det kommer stadig nye bær til. På mange måter står de godt til hverandre – i rødt og blått. Til syltetøy kan de gjerne blandes – og kalles da nobelt "Dronningsyltetøy". Selv lager jeg vin av samme blanding og kaller det selvfølgelig "Dronningvin".

Lager vi dram eller likør, blir det nesten som sukkertøy på flaske. Er du redd for å bli sjøsyk skal bringebær hjelpe mot brekninger, magebesvær og hjerteproblemer, pest og beskytte mot abort! Nå når kveldene er mørke, kan det være greit å vite at blåbær forbedrer nattsynet. Når du først plukker blåbær – ta litt ekstra, så har du til pannekakene. En isdessert har heller ingen ting imot et par skjeer med blå- eller bringebærlikør.

Blåbærlikør

Det finnes en rekke oppskrifter på blåbærlikør. Vi liker å krydre den litt og bruker følgende oppskrift: 2 liter blåbær, 1 stykke hel kanel og 10 kryddernelliker kokes forsiktig i 3 dl vann i 10 minutter. Den frasilte saften tilsettes 5-6 dl sukker og kokes forsiktig i 10 nye minutter. Deretter avkjøles saften og smakes til med 60% sprit. Bør lagres i minst en måned, og eventuelt siles på ny etter noen måneders lagring.

Blåbærdram

Har du hastverk, kan et glass blåbær dekkes med sprit, siles fra etter en uke og spes med like mye sprit som er frasilt. Kan så drikkes umiddelbart, men best resultat blir det om du har litt mer tålmodighet. Fyll da et glass halvfullt med blåbær og deretter med brennevin til glasset er fullt. Kan gjerne stå et helt år før bærene siles fra (ikke bruk kaffefilter, men et sileklede e.l.). Noen måneder etter at den er tappet på flaske, kan den gjerne siles på ny for å få bort bunnfall. Blåbærdram får en nydelig blåfarge.

Bringebærlikør

Dette er nesten som å drikke bringebærdrops. To liter bringebær blandes med 2-3 dl sukker og 70 cl 45% sprit. Etter to måneder siles det. Pass på å mose bærene litt med en tresleiv slik at dyrebar likør ikke går til spille. Ekstra god blir likøren om en del eller alt av spriten erstattes med konjakk (du behøver ikke bruke den dyreste). Eventuelt kan den krydres med litt kanelstang eller et par solbærblader.

Bringebærdram

Selv om vi må innrømme at bringebær gjør seg best til likør, kan det lages dram av dem. Følg da samme oppskrift som for likør, men bruk heller sukkeret til noe annet.

Utgave: 

Stikkord: 

DE STERKE MERKEVARENE Båtliv og Båtmagasinet slår seg sammen. Her redaksjonssjef Jørn Finsrud (t.v.) redaktør Atle Knutsen og ansvarlig redaktør Ole Henrik Nissen-Lie.
Norsk Maritimt Forlag AS har kjøpt Båtmagasinet fra Aller Media og slår det sammen med Båtliv.
Endre Solvang i KNBF er lang med alvorstynget enn hva dette bildet viser. KNBFs søknad om momsrefusjon på vegne av båtforeningene er avslått.
Vi oppfyller kriteriene til momsrefusjon. Derfor stiller vi oss uforstående til avslaget og er svært skuffet, sier generalskretær Endre Solvang i KNBF. Dersom KNBFs klage ikke fører frem vil norske båtforeninger få 12 millioner færre kroner å rutte med kommende år.
VIL KLAGE: Cecilie Klem i KNBF sier arbeidet med å klage på vedtaket allerede er i gang. Generalsekretær Endre Solvang har ikke vært tilgjengelig for kommentar.
Kulturdepartementet har avslått KNBFs søknad om momskompensasjon på over 12 millioner kroner.
OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
Twitter icon
e-mail icon