Leder - november 2005

Leder - november 2005I forrige nummer av Båtmagasinet hadde vi en artikkel og et talende bilde om europeiske turister i små nøtteskall langt til havs der tyske hobbyfiskere var overrepresentert. Ulykkesstatistikken er overrepresentert av disse hobbyfiskerne. Men også hjemlige hobbyfiskere er representert, nå sist ved den tragiske ulykken ved Flatskjær utenfor Askerøya ved Lyngør der to flotte unggutter i sin beste alder ble en del av statistikken. Den tredje reddet seg med et nødskrik opp på et skjær og ble berget. Fellesnevnerne er mange. Hobbyfiske på åpent hav i små, åpne båter. I det sistnevnte tilfellet en gammel åpen båt uten flytemidler som ble slått rundt av en brottsjø. I tillegg brukte ingen av ungguttene flyteplagg eller redningsvest. Hadde de gjort det, ville sannsynligvis ingen av dem havnet i statistikken. Alle guttene var fra Tvedestrand og meget båtvante. Kanskje noe av forklaringen? Ungdommelig overmot og klokketro på egne ferdigheter med båt kan være en sovepute når det gjelder egen sikkerhet. Vi må innrømme at vi også selv har vært offer for den tankegang, men etter nevnte ulykke, hvor vi tilfeldigvis var en del av den store skare av fritidsbåter som var med på søket etter guttene, har bevisstheten om egen sikkerhet og bruk av redningsvest økt betraktelig. Vi har bestandig hatt vest tilgjengelig i vår båt, men nå skal vi også bruke den regelmessig. Hvordan er det med deg? Som regel er mor og barn mye flinkere til å bruke vester enn vi mannfolk.

Under leteaksjonen var selvfølgelig Redningsselskapet til stede med redningsskøyta Odd Godager. Selv om de ikke klarte å berge de to guttene, var deres tilstedeværelse nærmest som en selvfølge å regne. Mannskapet på redningsskøytene gjør en kjempejobb og er høyt verdsatt av alle som bor og jobber langs kysten. Konflikter har herjet selskapet i lengre tid nå etter at ny generalsekretær ble ansatt. Nå er hun sykemeldt, og ny kost er skaffet til veie, nemlig bedriftsrådgiver Kjell L. Brevik. Også han er hentet inn i kretsen rundt presidenten Magnus Stangeland. Vi ønsker ham lykke til med oppryddingsjobben og håper ikke at han også blir et konfliktspøkelse i denne for kystfolket så viktige organisasjon. Å ta vare på grunnfjellet i selskapet, nemlig de små, frivillige lokallagene og ansatte og fotfolket for øvrig, er etter vår oppfatning nøkkelen til fortsatt tillit til denne for oss båtfolk så viktige organisasjon.

Det har i store trekk vært en fin båthøst for båtfolket, spesielt i Sør-Norge med tilnærmet rekordvarme enkelte steder på Vestlandet. Derfor har også båtsesongen blitt forlenget for svært mange, og det tok lang tid før opplagsplassene begynte å bli fylt opp. Det er fortsatt liv i bruktbåthandelen til tross for at det kun er noen uker til dagen er som mørkest og sola snur igjen. Det tyder på at fritidsbåtlivet blir stadig mer populært - noe også velfylte ordrebøker hos produsentene forteller. Ny rød-grønn regjering har nye utfordringer å gyve løs på, og bevilgninger til båtpolitiet og obligatorisk båtføreropplæring er noen av dem. Vi er spente på hva de kommer fram til. Håpet er at de ser helheten og ikke bare bruddstykker av denne viktige kombinasjonen. Det handler om både liv og helse, men kanskje mest om borgernes velvære og fritid.

Utgave: 

Stikkord: 

OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.
Twitter icon
e-mail icon