Leder - juli 2006

Leder - juli 2006Jeg sitter på en øy i havgapet på sørlandskysten. Det er i slutten av mai, og det putrer stadig snekker og småbåter forbi. Ennå er det en drøy måned til den store trafikken, men allerede nå er det en og annen båt som har ankret opp i skjærgården i en av de populære uthavnene. Holmer og skjær forbereder seg til det store innrykket med ungeskrål og grillvæskelukt og nitimen dundrende utover fra reiseradioene. Vegetasjonen gror seg sterk for å stå imot slitasjen fra de mange båtfarende som gjør strandhugg. Vi får alle passe på at de får de litt lettere i år. Bruk naturen, men misbruk den ikke!

Det er her ute vi ligger med dreggen ute akter og baugen mot et svaberg, godt fortøyd enten i en trerot, en fast oppsatt fortøyningsring eller en medbrakt kile slått inn i en sprekk i bergveggen, eller kanskje vi ligger longside en bratt bergnabb. Det er sol og varme, måkeskrik og stillhet vi søker her ute, avbrutt av en og annen påhenger eller brummende forbipasserende familiebåt i tre-fire knop, litt skrål fra badende og lekende unger, men fri for bylarm og bileksos. Kanskje er det en selvfisket makrell eller småsei som putrer i smøret i stekepannen som skal akkompagnere nypotetene og halvkald pils til middag. Eller kanskje det er selvfangede blåskjell som sakte åpner seg i dampen fra en halvflaske hvitvin i gryta mens den ferske loffen er oppskåret og står klar sammen med majonesen.

I hvert fall er det ingen stress, men enkle basale behov som fremkaller noe aktivitet om bord. Det er nå vi høster fruktene av vinterens planlegging og vårens innsats med bunnstoff, vask og polering. Det er nå vi lader batterier for høststormer, arbeidsinnsats og mørke kvelder. Men det er ikke det vi tenker på når solen rødfarger kveldshimmelen og solgangsbrisen har stilnet og flagget henger rett ned på hekken. Eneste strabasiøse utskeielse er klasking etter en og annen nærgående mygg. Men det tåler vi mer enn gjerne, for det er nå sjelen faller til ro og harmonien senker seg over ethvert båtsinn.

For første gang på mange år gir vi ut denne publikasjonen som vi har valgt å kalle Norske Uthavner. Det er forhåpentligvis et meget nyttig verktøy for deg som skal på sommerferie på egen kjøl i tillegg til vår andre spesialpublikasjon Norske Gjestehavner. På kartene i uthavnoversikten er uthavner merket med grønn tekst og gjestehavner med rød tekst. I indeksen bakerst har vi integrert Norske Gjestehavner og Norske Uthavner. Referanser til NG med rød tekst - til NU med grønn tekst. God fornøyelse!

Utgave: 

Stikkord: 

Hos ekspertisen er en prosents forbedring på propelleffekt et realt kvantesprang. Sharrow propellens tester viser effektforbedringer på 9 - 15 prosent.
Nimbus Boats AB kjøper finske Bella Boats av Brunswick Corporation og danner dermed Nordens ledende konsern i fritidsbåtbransjen. Kjøpet omfatter samtlige av Bellas varemerker: Bella, Flipper, Aquador og Falcon.
Tyske Hanse har tatt over båtbyggerier i vansker. På motorbåtsiden er det norske Fjord og Engelske Sealine som er ryggraden. På Düsseldorfmessen i januar lanserer Sealine en ny toppmodell; Sealine C390.
Antatt pris for GreenStars 450 el-hester kan bli 1000 kroner hesten og en batteripakke til oppunder den samme totalprisen, gjør at bestillingslistene antakeligvis ikke blir lange i første omgang.
Cox Powetrain sier at deres 300 hk diesel påhenger er konstruert for å vare «tre ganger lenger» og ha 25 prosents lenger rekkevidde enn tilsvarende bensinmotorer.
Vetus lanserer nye børsteløse thrustere på verdens største utstyrsmesse, METS i Amsterdam. «Bow Pro Boosted» har integrert lader som skal både skal gi økt truster-effekt og lade batterier.
Her er de aller første bildene på Nimbus T11. Båten har verdenspremeiere på Boot i Düsseldorf i januar. T11 blir foreløpig flaggskipet i den nye serien til den svenske produsenten, som innledet det nye programmet med Weekender 9 (W9) som kom for nøyaktig ett år siden.
I disse dager lanserer Yanmar drev på alle fem sine 4 LV motorer med drev. De japanske dieslene har mange venner i Norge, - basert på gjennomgående bra kvalitet og bra driftssikkerhet.
Twitter icon
e-mail icon