Leder - juli 2006

Leder - juli 2006Jeg sitter på en øy i havgapet på sørlandskysten. Det er i slutten av mai, og det putrer stadig snekker og småbåter forbi. Ennå er det en drøy måned til den store trafikken, men allerede nå er det en og annen båt som har ankret opp i skjærgården i en av de populære uthavnene. Holmer og skjær forbereder seg til det store innrykket med ungeskrål og grillvæskelukt og nitimen dundrende utover fra reiseradioene. Vegetasjonen gror seg sterk for å stå imot slitasjen fra de mange båtfarende som gjør strandhugg. Vi får alle passe på at de får de litt lettere i år. Bruk naturen, men misbruk den ikke!

Det er her ute vi ligger med dreggen ute akter og baugen mot et svaberg, godt fortøyd enten i en trerot, en fast oppsatt fortøyningsring eller en medbrakt kile slått inn i en sprekk i bergveggen, eller kanskje vi ligger longside en bratt bergnabb. Det er sol og varme, måkeskrik og stillhet vi søker her ute, avbrutt av en og annen påhenger eller brummende forbipasserende familiebåt i tre-fire knop, litt skrål fra badende og lekende unger, men fri for bylarm og bileksos. Kanskje er det en selvfisket makrell eller småsei som putrer i smøret i stekepannen som skal akkompagnere nypotetene og halvkald pils til middag. Eller kanskje det er selvfangede blåskjell som sakte åpner seg i dampen fra en halvflaske hvitvin i gryta mens den ferske loffen er oppskåret og står klar sammen med majonesen.

I hvert fall er det ingen stress, men enkle basale behov som fremkaller noe aktivitet om bord. Det er nå vi høster fruktene av vinterens planlegging og vårens innsats med bunnstoff, vask og polering. Det er nå vi lader batterier for høststormer, arbeidsinnsats og mørke kvelder. Men det er ikke det vi tenker på når solen rødfarger kveldshimmelen og solgangsbrisen har stilnet og flagget henger rett ned på hekken. Eneste strabasiøse utskeielse er klasking etter en og annen nærgående mygg. Men det tåler vi mer enn gjerne, for det er nå sjelen faller til ro og harmonien senker seg over ethvert båtsinn.

For første gang på mange år gir vi ut denne publikasjonen som vi har valgt å kalle Norske Uthavner. Det er forhåpentligvis et meget nyttig verktøy for deg som skal på sommerferie på egen kjøl i tillegg til vår andre spesialpublikasjon Norske Gjestehavner. På kartene i uthavnoversikten er uthavner merket med grønn tekst og gjestehavner med rød tekst. I indeksen bakerst har vi integrert Norske Gjestehavner og Norske Uthavner. Referanser til NG med rød tekst - til NU med grønn tekst. God fornøyelse!

Utgave: 

Stikkord: 

I Norge er Selfa med sin Selfa Arctic el-max 1099 (bildet), en av de få som seriøst har satset på hel el-drift i det aktuelle størrelsesområdet.
Det satses seriøst på elektrisk fremdrift for mellomstore og raske båter fra 20 til 30 fots lengde i pionerbedriften Evoy AS i Florø. I Norge er Selfa med sin Selfa Arctic el-max 1099, en av de få som seriøst har satset på hel el-drift i det aktuelle størrelsesområdet.
MICORE: Svenske Micore er tilbake i Norge - nå med Honda eller Tohasu på hekken.
Den svenske båtprodusenten Micore vil tilbake på det norske markedet. Det er nå innledet et distribusjonssamarbeid, der Micore står for levering av båter og Kellox/Loxkel motorer fra Honda og Tohatsu.
Formene til "storsjarken" bygges på Sri lanka
Erling Viksund har bygget over 1000 sjarker og et stort antall fritidsbåter. Han kjent på både god medvind og hard motvind, men nekter å gi opp. I en alder av 80, er han i gang igjen.
Diskret og harmonisk «råtass»
Egil Ranvig, Hydrolift-grunder og sjef/designer/konstruktør av Cormate-båtene, er en av de få helnorske båtprodusentene som får den internasjonale fiffen til å heve på øyenbrynene. Nå har han gjort det igjen.
Er du ute etter de absolutt siste tiendedels knopene på topp, kan det hende du kan finne dem med Livorsis steppede trimplan, som er konstruert for å oppnå mindre våt flate og redusert vannmotstand i de høye hastighetene.
FISKESCOOTER: Sea-Doo Pro Fish er designet for hobbyfiskeren.
Vannscooter bare et leketøy? Slett ikke. Nå kommer den nye generasjonen fra Sea-Doo som har opplevelse og enda større nytte i fokus. Nyheten Fish Pro er konstruert for hobbyfiskeren, men den kan utmerket brukes til mer.
Obligatorisk fritidsbåtregister skal utredes sammen med evaluering av returordning for kasserte fritidsbåter.
FLAGGSKIPET: Yamarin 88 DC er den nye stoltheten fra finske Yamarin.
De nye Yamarin-modellene 88 DC og 63 BR er utstyrt med det nye Yamarin Q-infotainmentsystem. En avansert pekeskjerm som kombinerer elektroniske kart, kjørecomputer og underholdningssystemet.
Twitter icon
e-mail icon