Leder - juli 2006

Leder - juli 2006Jeg sitter på en øy i havgapet på sørlandskysten. Det er i slutten av mai, og det putrer stadig snekker og småbåter forbi. Ennå er det en drøy måned til den store trafikken, men allerede nå er det en og annen båt som har ankret opp i skjærgården i en av de populære uthavnene. Holmer og skjær forbereder seg til det store innrykket med ungeskrål og grillvæskelukt og nitimen dundrende utover fra reiseradioene. Vegetasjonen gror seg sterk for å stå imot slitasjen fra de mange båtfarende som gjør strandhugg. Vi får alle passe på at de får de litt lettere i år. Bruk naturen, men misbruk den ikke!

Det er her ute vi ligger med dreggen ute akter og baugen mot et svaberg, godt fortøyd enten i en trerot, en fast oppsatt fortøyningsring eller en medbrakt kile slått inn i en sprekk i bergveggen, eller kanskje vi ligger longside en bratt bergnabb. Det er sol og varme, måkeskrik og stillhet vi søker her ute, avbrutt av en og annen påhenger eller brummende forbipasserende familiebåt i tre-fire knop, litt skrål fra badende og lekende unger, men fri for bylarm og bileksos. Kanskje er det en selvfisket makrell eller småsei som putrer i smøret i stekepannen som skal akkompagnere nypotetene og halvkald pils til middag. Eller kanskje det er selvfangede blåskjell som sakte åpner seg i dampen fra en halvflaske hvitvin i gryta mens den ferske loffen er oppskåret og står klar sammen med majonesen.

I hvert fall er det ingen stress, men enkle basale behov som fremkaller noe aktivitet om bord. Det er nå vi høster fruktene av vinterens planlegging og vårens innsats med bunnstoff, vask og polering. Det er nå vi lader batterier for høststormer, arbeidsinnsats og mørke kvelder. Men det er ikke det vi tenker på når solen rødfarger kveldshimmelen og solgangsbrisen har stilnet og flagget henger rett ned på hekken. Eneste strabasiøse utskeielse er klasking etter en og annen nærgående mygg. Men det tåler vi mer enn gjerne, for det er nå sjelen faller til ro og harmonien senker seg over ethvert båtsinn.

For første gang på mange år gir vi ut denne publikasjonen som vi har valgt å kalle Norske Uthavner. Det er forhåpentligvis et meget nyttig verktøy for deg som skal på sommerferie på egen kjøl i tillegg til vår andre spesialpublikasjon Norske Gjestehavner. På kartene i uthavnoversikten er uthavner merket med grønn tekst og gjestehavner med rød tekst. I indeksen bakerst har vi integrert Norske Gjestehavner og Norske Uthavner. Referanser til NG med rød tekst - til NU med grønn tekst. God fornøyelse!

Utgave: 

Stikkord: 

Det er skumle tider for båter som ligger utpå. Spesielt de åpne eller delvis åpne som samler mye snø. Med meldinger om mildvær og frost om hverandre, er det all grunn til å ta en tur nedom havna med snøskuffa eller øsekaret.
SKYTER FART: Nordkapp Boats blir tilført markedskraft med Frydenbø Marine som ny hovedeier.
Frydenbø Marine og Nordkapp Boats har siden 2001 hatt et fruktbart samarbeid om produksjon og distribusjon av båt- og motor i Skandinavia. Nå rigger de seg for fremtiden med Frydenbø Marine som ny hovedeier.
«Den nye generasjonen styrhusbåter fra Askeladden er svært godt disponert. Det er sørget for løsninger der plassen utnyttes på de riktige stedene. Det gjør båten til en glimrende weekendbåt med et allsidig brukspotensiale.» Dette er kort hva redaktør Atle Knutsen konkluderer med etter å ha testet nyskapningen.
De fleste bilmodeller har det. Når bilen nærmer seg noe, piper det og blinker i alarmer. Nå lanseres et avansert system for båt og Båtmagasinet fikk det presentert på Düsseldorfmessen. Raymarine står bakSeaSense, men mye styres av FLIR-teknologi.
FORMANN: Den norske Bavaria-importøren Lars-Erik Solvang er valgt inn som leder for Bavarias internasjonale forhandlerforum.
Lars-Erik Solvang er mannen som står i front for alle Bavaria-forhandlere verden når det skal formidles ønsker og behov inn til ledelsen i Giebelstadt.
HVOR ER BÅTEN MIN? Designer Espen Thorup skulle så gjerne vise oss European Powerboat of the Year, men Nordkappen er rett og slett ikke på messen i det hele tatt.
DÜSSELDORF: Nordkapp Noblesse 660 gikk helt til topps i European Powerboat of the Year 2019. Men hvor er vinnerbåten? I hvert fall ikke på messen.
GIGANT: Nesten 12,5 meter måler det nye flaggskipet fra Nimbus.
Nimbus har ikke ligget på latsiden det siste året. Nye modeller har kommet på løpende bånd, og nå er den foreløpige toppmodellen i serien med landstedbåter avduket: Nimbus T11 på hele 12 meters lengde.
STOR BLOKK - FÆRRE HESTER: Den mektige V8-motoren til Yamaha på 425 hk kommer nå i en mindre versjon på 375 hk.
Lillesøsteren til Yamaha’s heftige 425 hk V8 XTO ble i dag lansert under båtmessen BOOT i Düsseldorf i Tyskland. Den nye motoren på 375 hk er basert på samme plattform som 425-hesteren, men skal erstatte Yamahas eksisterende V8 på 350 hk.
Twitter icon
e-mail icon