Leder - juli 2006

Leder - juli 2006Jeg sitter på en øy i havgapet på sørlandskysten. Det er i slutten av mai, og det putrer stadig snekker og småbåter forbi. Ennå er det en drøy måned til den store trafikken, men allerede nå er det en og annen båt som har ankret opp i skjærgården i en av de populære uthavnene. Holmer og skjær forbereder seg til det store innrykket med ungeskrål og grillvæskelukt og nitimen dundrende utover fra reiseradioene. Vegetasjonen gror seg sterk for å stå imot slitasjen fra de mange båtfarende som gjør strandhugg. Vi får alle passe på at de får de litt lettere i år. Bruk naturen, men misbruk den ikke!

Det er her ute vi ligger med dreggen ute akter og baugen mot et svaberg, godt fortøyd enten i en trerot, en fast oppsatt fortøyningsring eller en medbrakt kile slått inn i en sprekk i bergveggen, eller kanskje vi ligger longside en bratt bergnabb. Det er sol og varme, måkeskrik og stillhet vi søker her ute, avbrutt av en og annen påhenger eller brummende forbipasserende familiebåt i tre-fire knop, litt skrål fra badende og lekende unger, men fri for bylarm og bileksos. Kanskje er det en selvfisket makrell eller småsei som putrer i smøret i stekepannen som skal akkompagnere nypotetene og halvkald pils til middag. Eller kanskje det er selvfangede blåskjell som sakte åpner seg i dampen fra en halvflaske hvitvin i gryta mens den ferske loffen er oppskåret og står klar sammen med majonesen.

I hvert fall er det ingen stress, men enkle basale behov som fremkaller noe aktivitet om bord. Det er nå vi høster fruktene av vinterens planlegging og vårens innsats med bunnstoff, vask og polering. Det er nå vi lader batterier for høststormer, arbeidsinnsats og mørke kvelder. Men det er ikke det vi tenker på når solen rødfarger kveldshimmelen og solgangsbrisen har stilnet og flagget henger rett ned på hekken. Eneste strabasiøse utskeielse er klasking etter en og annen nærgående mygg. Men det tåler vi mer enn gjerne, for det er nå sjelen faller til ro og harmonien senker seg over ethvert båtsinn.

For første gang på mange år gir vi ut denne publikasjonen som vi har valgt å kalle Norske Uthavner. Det er forhåpentligvis et meget nyttig verktøy for deg som skal på sommerferie på egen kjøl i tillegg til vår andre spesialpublikasjon Norske Gjestehavner. På kartene i uthavnoversikten er uthavner merket med grønn tekst og gjestehavner med rød tekst. I indeksen bakerst har vi integrert Norske Gjestehavner og Norske Uthavner. Referanser til NG med rød tekst - til NU med grønn tekst. God fornøyelse!

Utgave: 

Stikkord: 

I dag lanserer BRP i USA sin neste store nyhet: Evinrude G2 i3 motorer. Det betyr at også Evinrudes 115 hester snart er på markedet i ny drakt og forbedret utgave.
FULL FART: Hurum Trebåtfestival er i gang, med spennende regattaer og mange arrangementer. Foto: Seilskøyteklubben Colin Archer
Årets utgave av Hurum Trebåtfestival ble en stor suksess, Den offisielle åpningen var fredag med salutt fra dampskipsbrygga og åpningstale av Askers ordfører Lene Conradi på festivalens utescene.
FLAUT: Nordmenn har opplevd mye flaut på sjøen, blant annet i møte med lovens lange arm. Foto: Amund Rich.Løken.
Kaste dreggen i en annen båt? Bli stoppet med for høy promille? Grunnstøte? Les mer om det flaueste nordmenn opplever i båt.
Candela har jobbet i fem år med sin båt som nå altså er klar for lansering.
Den el-drevne hydrofoilen fra Candela Speed Boat i Stockholm er nå klar for test av den første produksjonsmodellen.
En god ting kan ikke skrives for ofte og vi blir stadig spurt om rengjøring av den oppblåsbare. Derfor denne "ønskereprisen": Vi har gjennom årene prøvd «vanlige» vaskemidler på den oppblåsbare jolla uten hell, og fant ut at spesialmidler er det eneste som duger til denne jobben.
NØKLER: Veileder i Kirkens Bymisjon i Tønsberg, Henrik Larsen, fikk nøkler til båten fra Jørn Hennig i Vrengen Maritime. (Foto: Amund Rich. Løken).
-Vær så god, bruk båten hele sesongen. Vi spanderer også drivstoffet, sier Jørn Hennig i Vrengen Maritime. I dag stilte han en Pioner 15 med 20 hesters motor til Kirkens Bymisjon disposisjon i Tønsberg.
GUDMOR: Wenche Myhre stod for den høytidelige dåpen av RS «Odd Fellow III» FOTO: Redningsselskapet/Per S. Larsen
Det ble folkefest ved Honnørbrygga i hovedstaden da redningsskøyta «Odd Fellow III» ble ønsket hell og lykke i sin videre gjerning av gudmor Wenche Myhre.
Polarcirkel med elmotor og batteripakke.
I oktober 2018, skrev Båtmagasinet om gründeren Leiv Stavøstrand, som forlot oljebransjen for å satse på grønn elektrisk fremdrift av både yrkesbåter og fritidsbåter. Nå materialiserer satsingen til gründeren og Evoy seg.
Twitter icon
e-mail icon