Leder: Båtførerbevis og julefeiring

Leder: Båtførerbevis og julefeiring

Det er mange færre som nå melder seg på kurs enn før det ble bestemt at båtførerbeviset skulle bli obligatorisk og bare for de som er født etter 1980. Det er beklagelig, for kunnskaper om ferdsel på sjøen gir et bedre og sikrere utbytte av fritidsbåtlivet.

Nærings- og Handelsdepartementet har sagt at det er 170.000 båtførere som kommer inn under de nye reglene. Vi venter spent på at departementet skal legge fram dokumentasjonen for hvordan de har kommet fram til dette tallet. For så vidt oss bekjent finnes det ikke et eneste register over hvor mange båter det er her i landet som omfattes av reglene, ei heller hvor mange i årskullene mellom 16 og 30 år som er båtførere i dag – eller som kan tenkes å bli det neste år, og ei heller finnes det noe register over hvor mange i denne årsklassen som faktisk tok båtførerbeviset før Sjøfartsdirektoratet opprettet sitt register i 2002.

At båtskolene fortviler, skjønner vi godt, for de har jo i stor grad basert seg på myndighetenes tall og har forventet en stor pågang og solide inntekter i tiden fremover. Når kundene uteblir, får mange av dem problemer. Noe av forklaringen kan kanskje være at det er adskillig færre enn det Nærings- og Handelsdepartementet har anslått som er i gruppen som trenger Båtførerbevis etter 1. mai neste år, men også det faktum at da grensen for når man trenger Båtførerbeviset ble satt, var det veldig mange av de som på forhånd trodde de måtte ta det som falt av.

Det er synd, for det er sikkert i aldersklassen fra 30 – 50 år vi finner de fleste som har fritidsbåt med mer enn 25 hk eller lenger enn 8 meter – uten Båtførerbevis eller annen maritim utdanning. Mange av dem hadde dessuten tatt kurset og prøven før aldersgrensen ble satt, og derfor har det blitt langt mindre pågang på skolene enn forventet.

Vi er inne i den siste måneden før solen snur og det går mot båtsesong igjen for de aller fleste om noen få måneder, hvis du da ikke er av dem som bruker båten hele året. Men før den tid skal vi feire julen. For de fleste står ribbe og surkål eller pinnekjøtt eller juletorsk eller lutefisk på programmet. For de fleste er det også slik at båten frister tilværelsen ensom og forlatt på land eller i en boblehavn. Men for noen er båten tilholdssted i julehøytiden.

Og de lekreste julemiddager lages også her på to bluss og med begrenset plass. Det heter seg jo at julefreden skal senke seg over de tusen hjem. Hvorfor ikke like gjerne der de fleste får fred i sjelen ellers i året også, nemlig i båten som brukes til ferier og fritid. Med et skikkelig varmeapparat om bord – som de fleste bobåter har nå for tiden – er jo intet så intimt og lunt som salongen om bord. Og ingenting kan vel være mer koselig enn det å våkne opp til lett klukking mot skrogsiden en første juledags morgen. Vi ønsker alle våre lesere en riktig god jul og et godt nytt båtår – med båtførerbeviset i lomma. Kurset er en glimrende julepresang til de som ikke har det fra før.

Hans Due

Utgave: 

Stikkord: 

OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.
Twitter icon
e-mail icon