Kystpatruljen

Kystpatruljen

Tekst og foto: Ingar Sagedal Bie

Det var 17. september båteieren og hans og to venner koste seg på sjøen med flatt hav og vakre høstfarger. Klokken 17.30 var turen plutselig over.
– Jeg har gått den samme strekningen en 30-40 ganger tidligere, så jeg har vel egentlig hatt flaks en del ganger, sier Jens Hystad, eieren av den havarerte Rivieraen til Redningsselskapet.
-Det har vært en flott båt, så det er jo litt trist, det her, sier han. Sammen med Olav Mugaas hadde han vært i styremøte i lokalavisen Sunnhordland. De benyttet båten denne vakre høstdagen.

Udramatisk
– Etter grunnstøtingen var vi litt våte på bena, for vannet trengte ganske fort inn. Vi brukte baugpropellen for å få buksert båten inn til land, og dermed kunne vi gå ganske greit opp på en holme mens vi ventet på helikopter og redningsskøyte. Vi hadde tatt redningsvester på og følte oss trygge, sier havaristene til lokalavisen Sunnhordland.
– Det var jeg som hadde snakket med Hovedredningssentralen, hvor jeg fikk ganske klar beskjed om at det var de som tok vurderingen om hva som skulle settes i verk av redningstiltak. I ettertid har jeg tenkt at det er nok fornuftig. Man vet ikke alltid hvordan en slik situasjon vil utvikle seg. Vi er jo alle fire i 50- og 60-årene, sier Olav Mugaa, kjent som konserndirektør i Media Norge. Både han og båteieren har vært medlemmer av KystPatruljen i mange år.

Imponert
Nå ble de imponert over rednings- og bergingsaksjonen.
-Helikopteret kom etter 20 minutter og redningsskøyta 20 minutter etter det igjen. Jeg ble på stedet for å være med da redningsskøyta og kystvaktskipet «Leikvik» skulle heve båten og ta den til fastlandet. De satte ut lettbåten, vurderte situasjonen og sikret båten med blåser. Det var dyktige folk, sier Jens Hystad. Han synes det er betryggende at systemet fungerer så godt når noe skjer.

Billedtekst (002):
Sammen med mannskap fra kystvaktskipet «Leikvik» sikrer styrmann Tom Selvåg (t.h.) havaristen til siden av redningsskøyta «Bergen Kreds». (Foto: Stig Skarshaug)

(003):
Havaristen er sikret på siden av redningsskøyta «Bergen Kreds»

(001)
Det gikk heldigvis godt for både Olav Mugaas og jens Hystad (t.h.), selv om «Printos V» ble kondemnert. Innsatsen fra Kystvakt, redningsskøyte og 330 Skvadron var de svært imponert over.

Utgave: 

Stikkord: 

DE STERKE MERKEVARENE Båtliv og Båtmagasinet slår seg sammen. Her redaksjonssjef Jørn Finsrud (t.v.) redaktør Atle Knutsen og ansvarlig redaktør Ole Henrik Nissen-Lie.
Norsk Maritimt Forlag AS har kjøpt Båtmagasinet fra Aller Media og slår det sammen med Båtliv.
Endre Solvang i KNBF er lang med alvorstynget enn hva dette bildet viser. KNBFs søknad om momsrefusjon på vegne av båtforeningene er avslått.
Vi oppfyller kriteriene til momsrefusjon. Derfor stiller vi oss uforstående til avslaget og er svært skuffet, sier generalskretær Endre Solvang i KNBF. Dersom KNBFs klage ikke fører frem vil norske båtforeninger få 12 millioner færre kroner å rutte med kommende år.
VIL KLAGE: Cecilie Klem i KNBF sier arbeidet med å klage på vedtaket allerede er i gang. Generalsekretær Endre Solvang har ikke vært tilgjengelig for kommentar.
Kulturdepartementet har avslått KNBFs søknad om momskompensasjon på over 12 millioner kroner.
OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
Twitter icon
e-mail icon