Kysten rundt september 2012

Kysten rundt september 2012

Sjektedefilering

LYNGØR: Denne kortesjen defilerte gjennom Lyngør en dag midt i juli.
-Vi er en uhøytidelig forening som kaller oss Lille Svalsund Sjekteforening med tilholdssted i Lyngør, forteller Lars-Erik Løvdal.
- Vi er ca 15 stk. som hvert år har en sjektetur til et utvalgt sted i nærheten.
I år har vi 10 års jubileum og turen gikk til Askerøybukta hvor vi ble tatt imot av familien Marcussen og fikk fortalt øyas historie, samt besøk i den gamle butikken som nå er museum.(Foto: Hans Due).

Hjemmeseier i Farsund

FARSUND: Byen er kjent som Kaperbyen og det årlige, tradisjonsrike Kaperspillet tar utgangspunkt i krigen 1804-1814. Napoleonskrigen herjet, og engelskmennene hadde tatt med seg det meste av den dansk-norske flåten i København i 1807. Som et ledd i krigføringen oppfordret myndighetene kystbefolkningen til å utruste raske seilbåter som kaperfartøy.
Dagens Kaperspill tar utgangspunkt i en autentisk hendelse i september 1810 da den norske kaperen ”Pophan” ble tatt av et engelsk krigsskip. Noen dager senere erobret kaperen ”Veiviseren” skipet tilbake og denne hendelsen gjenskapes i havnebassenget i Farsund. Med soldater, kanoner, bål og røyk blir man ført 200 år tilbake i tiden. Etter en vellykket kapring, tas seilfartøyet til land ved Torvkaia og fangene føres til prisonen
Også i årets utgave av det tradisjonsrike kaperspillet i Farsund ble det en solid hjemmeseier.

Til bunns i Tønsberg

TØNSBERG: En 24 fots Scand gikk til bunns ved brygga i Tønsberg en varm sommernatt i juli. 11 mennesker var om bord, og mye tyder på at vekten akter ble mer enn båten kunne bære, slik at vannet plutselig fosset inn gjennom lufteventilene. Alle 11 kom seg helberget på land. Brannvesenet la straks ut lenser for å begrense omfanget av drivende olje og drivstoff.
Foto: Odd Helge Sundby Bugten

Verdensarven Nærøyfjorden

Tekst og foto: Frode Klokkernes

NERØY: I 2005 kom Norsk fjordlandskap med Nærøyfjorden og Geirangerfjorden med på UNESCOs kultur og verdensarvliste. En slik nominering gir en ekstra anerkjennelse og status, og dette gjør at stadig flere turister kommer på besøk. I Nærøyfjorden har trafikken økt merkbart, og også båtfolket har nå for alvor oppdaget denne naturperlen i Sogn.
I sommer har en strøm av små og større båter besøkt Nærøyfjorden - som er en av norges vakreste fjorder. Fjorden er ca.17 km lang og er bare 250 meter bred på det smaleste. Stupbratte fjell omkranser fjorden og med sine imponerende fosser - er dette et flott turmål for båtfolket på Vestlandsferie. Sognefjorden har i det hele mye å by båtfolket, og fjordarmen Nærøyfjorden med sin verdensarvstatus er virkelig norsk natur på sitt villeste og vakreste.
Vikingliv i Gudvangen

Tekst og foto:Frode Klokkernes

GUDVANGEN: Denne flotte treskulpturen av en viking med sitt stolte skip finner vi i Gudvangen i Sogn. En figur som passer fint inn akkurat på dette stedet som er preget av vikinger hele sommeren igjennom. På den store vikingmarknaden som ble arrangert i juli deltok over 400 vikinger fra hele Europa, og tusenvis av turister lot seg imponere over vikingkulturen som ble vist frem. Når cruiseskipene ankrer opp på fjorden ved Gudvangen, blir de ofte rodd i land i et vikingskip - til stor glede for turistene.
Så denne flotte vikingskulpturen står derfor på et sted der vikingkulturen virkelig blir holdt i hevd.

Innsamling
FLOSTA: Hans Martin og Elisabeth var miljøengler ved Klokkholmene i Flostaleden. De putret rundt og samlet søppeposer fra alle båtene i havna og sørget for å få kastet dem på rett plass.(Foto: Hans Due)

Merke(lig)
I Hantosundet ved Tvedestrand er det to grunner man skal passe seg for. Den ene har noen klokelig merket - om enn med noe uortodokse sjømerker, en plankebit og en fortøyningsbøye.(Foto: Grethe Due).
 

Utgave: 

Stikkord: 

STØRRE OG STØRRE: Mercury er på vannet med ny, rå 450-hester.
Mercury Racing lanserte i dag sin hittil største utenbordsmotor. Med en 4,6 liters V8 på 450 hk med mulighet til å ha inntil seks motorer på samme akterspeil er dette en enorm kraftpakke.
I dag lanserer BRP i USA sin neste store nyhet: Evinrude G2 i3 motorer. Det betyr at også Evinrudes 115 hester snart er på markedet i ny drakt og forbedret utgave.
FULL FART: Hurum Trebåtfestival er i gang, med spennende regattaer og mange arrangementer. Foto: Seilskøyteklubben Colin Archer
Årets utgave av Hurum Trebåtfestival ble en stor suksess, Den offisielle åpningen var fredag med salutt fra dampskipsbrygga og åpningstale av Askers ordfører Lene Conradi på festivalens utescene.
FLAUT: Nordmenn har opplevd mye flaut på sjøen, blant annet i møte med lovens lange arm. Foto: Amund Rich.Løken.
Kaste dreggen i en annen båt? Bli stoppet med for høy promille? Grunnstøte? Les mer om det flaueste nordmenn opplever i båt.
Candela har jobbet i fem år med sin båt som nå altså er klar for lansering.
Den el-drevne hydrofoilen fra Candela Speed Boat i Stockholm er nå klar for test av den første produksjonsmodellen.
En god ting kan ikke skrives for ofte og vi blir stadig spurt om rengjøring av den oppblåsbare. Derfor denne "ønskereprisen": Vi har gjennom årene prøvd «vanlige» vaskemidler på den oppblåsbare jolla uten hell, og fant ut at spesialmidler er det eneste som duger til denne jobben.
NØKLER: Veileder i Kirkens Bymisjon i Tønsberg, Henrik Larsen, fikk nøkler til båten fra Jørn Hennig i Vrengen Maritime. (Foto: Amund Rich. Løken).
-Vær så god, bruk båten hele sesongen. Vi spanderer også drivstoffet, sier Jørn Hennig i Vrengen Maritime. I dag stilte han en Pioner 15 med 20 hesters motor til Kirkens Bymisjon disposisjon i Tønsberg.
GUDMOR: Wenche Myhre stod for den høytidelige dåpen av RS «Odd Fellow III» FOTO: Redningsselskapet/Per S. Larsen
Det ble folkefest ved Honnørbrygga i hovedstaden da redningsskøyta «Odd Fellow III» ble ønsket hell og lykke i sin videre gjerning av gudmor Wenche Myhre.
Twitter icon
e-mail icon