Kysten rundt september 2012

Kysten rundt september 2012

Sjektedefilering

LYNGØR: Denne kortesjen defilerte gjennom Lyngør en dag midt i juli.
-Vi er en uhøytidelig forening som kaller oss Lille Svalsund Sjekteforening med tilholdssted i Lyngør, forteller Lars-Erik Løvdal.
- Vi er ca 15 stk. som hvert år har en sjektetur til et utvalgt sted i nærheten.
I år har vi 10 års jubileum og turen gikk til Askerøybukta hvor vi ble tatt imot av familien Marcussen og fikk fortalt øyas historie, samt besøk i den gamle butikken som nå er museum.(Foto: Hans Due).

Hjemmeseier i Farsund

FARSUND: Byen er kjent som Kaperbyen og det årlige, tradisjonsrike Kaperspillet tar utgangspunkt i krigen 1804-1814. Napoleonskrigen herjet, og engelskmennene hadde tatt med seg det meste av den dansk-norske flåten i København i 1807. Som et ledd i krigføringen oppfordret myndighetene kystbefolkningen til å utruste raske seilbåter som kaperfartøy.
Dagens Kaperspill tar utgangspunkt i en autentisk hendelse i september 1810 da den norske kaperen ”Pophan” ble tatt av et engelsk krigsskip. Noen dager senere erobret kaperen ”Veiviseren” skipet tilbake og denne hendelsen gjenskapes i havnebassenget i Farsund. Med soldater, kanoner, bål og røyk blir man ført 200 år tilbake i tiden. Etter en vellykket kapring, tas seilfartøyet til land ved Torvkaia og fangene føres til prisonen
Også i årets utgave av det tradisjonsrike kaperspillet i Farsund ble det en solid hjemmeseier.

Til bunns i Tønsberg

TØNSBERG: En 24 fots Scand gikk til bunns ved brygga i Tønsberg en varm sommernatt i juli. 11 mennesker var om bord, og mye tyder på at vekten akter ble mer enn båten kunne bære, slik at vannet plutselig fosset inn gjennom lufteventilene. Alle 11 kom seg helberget på land. Brannvesenet la straks ut lenser for å begrense omfanget av drivende olje og drivstoff.
Foto: Odd Helge Sundby Bugten

Verdensarven Nærøyfjorden

Tekst og foto: Frode Klokkernes

NERØY: I 2005 kom Norsk fjordlandskap med Nærøyfjorden og Geirangerfjorden med på UNESCOs kultur og verdensarvliste. En slik nominering gir en ekstra anerkjennelse og status, og dette gjør at stadig flere turister kommer på besøk. I Nærøyfjorden har trafikken økt merkbart, og også båtfolket har nå for alvor oppdaget denne naturperlen i Sogn.
I sommer har en strøm av små og større båter besøkt Nærøyfjorden - som er en av norges vakreste fjorder. Fjorden er ca.17 km lang og er bare 250 meter bred på det smaleste. Stupbratte fjell omkranser fjorden og med sine imponerende fosser - er dette et flott turmål for båtfolket på Vestlandsferie. Sognefjorden har i det hele mye å by båtfolket, og fjordarmen Nærøyfjorden med sin verdensarvstatus er virkelig norsk natur på sitt villeste og vakreste.
Vikingliv i Gudvangen

Tekst og foto:Frode Klokkernes

GUDVANGEN: Denne flotte treskulpturen av en viking med sitt stolte skip finner vi i Gudvangen i Sogn. En figur som passer fint inn akkurat på dette stedet som er preget av vikinger hele sommeren igjennom. På den store vikingmarknaden som ble arrangert i juli deltok over 400 vikinger fra hele Europa, og tusenvis av turister lot seg imponere over vikingkulturen som ble vist frem. Når cruiseskipene ankrer opp på fjorden ved Gudvangen, blir de ofte rodd i land i et vikingskip - til stor glede for turistene.
Så denne flotte vikingskulpturen står derfor på et sted der vikingkulturen virkelig blir holdt i hevd.

Innsamling
FLOSTA: Hans Martin og Elisabeth var miljøengler ved Klokkholmene i Flostaleden. De putret rundt og samlet søppeposer fra alle båtene i havna og sørget for å få kastet dem på rett plass.(Foto: Hans Due)

Merke(lig)
I Hantosundet ved Tvedestrand er det to grunner man skal passe seg for. Den ene har noen klokelig merket - om enn med noe uortodokse sjømerker, en plankebit og en fortøyningsbøye.(Foto: Grethe Due).
 

Utgave: 

Stikkord: 

ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.
- Vårt mål er at det ikke skal skje ulykker til sjøs der noen omkommer eller blir hardt skadd med fritidsbåt, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Her får han handlingsplanen fra fungerende sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim. Foto Sjøfartsdirektorate
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen tok i januar i år initiativ til å få på plass en handlingsplan for å få ned antall alvorlige ulykker forbundet med bruk av fritidsfartøy. I dag ble planen overlevert ministeren.
FÆRRE DRUKNET: Gledelig nedgang i antall omkomne på sjøen. Illustrasjonsfoto: Peder Gjersøe, NTB/Scanpix.
De foreløpige tallene fra Sjøfartsdirektoratet viser at antall omkomne ved bruk av fritidsbåt går ned. I første kvartal i år omkom ni personer, tre færre enn i samme periode i fjor. Dette er det laveste tallet som er registrert i sjøfartsdirektoratets statistikk.
Twitter icon
e-mail icon