Kysten rundt: Linjer i gammelt håndverk mm

Kysten rundt: Linjer i gammelt håndverk mm

Tekst og foto: Svein E. Børresen

STAVERN Liggende ved siden av hverandre representerer sjektene gammelt håndverk og vakker linjeføring. De er representanter for en æra som er i ferd med å forsvinne fra norske båthavner. Derfor er det godt å se at noen fortsatt holder på tradisjonen med eldre tresjekter. Disse to ligger i sjektekanalen i Stavern.

Sa pang under sjøsetting

SOLVIK: Sesongen ble meget kort for Håvard Tønsberg. Under sjøsetting av sin 2000-modell Bayliner 1850 i Solvik båthavn i Bærum eksploderte den helt plutselig. Familien var klar for grilltur i fint forsommervær og hadde akkurat bunkret 150 liter bensin da ulykken inntraff.
- Vi hadde akkurat sveivet den av hengeren og fått den ute på vannet. Da jeg dreide på nøkkelen hørtes det ut som motoren gikk på fri eksos. Kort tid etterpå smalt det og dekket løftet seg. Da var det bare å komme seg ut, sier Tønsberg til Budstikka.no. Alle kom fra det uten skader.
Båten hadde vært på service i vinter og eieren hadde pusset den to lange dager.
Den overtente båten drev mot andre båter i havna, men politiet maktet å dytte den unna med en lang båtshake. Skum fra brannbåten var det som skulle til for å slukke brannen.

Stolte vikingskiptradisjoner

TEKST OG FOTO: FRODE KLOKKERNES

SUNNMØRE: Båtbyggermiljøet i Bjørkedalen i Volda kommune på Sunnmøre har eksistert i 1000 år. Stedet er blant annet kjent for bygging av flere vikingskip. Fremdeles bygges det vikingskip her, og i Bjørkedalen finnes det kopi av flere vikingskip, som Osebergskipet og Gokstadskipet. To av disse kopiene er ”Tori” og ”Gange-Rolf”. De blir i sommersesongen brukt til turer på det idylliske Bjørkedalsvatnet, som er omkranset av vakre og ville sunnmørsfjell. Her kan turistene få oppleve å være om bord i et ekte vikingskip, mens den lokale guiden forteller om skipenes lange og spennende historie. Bjørkedalen er et vakkert sted som mange turister besøker. Den store attraksjonen er møtet med vikingskipene og det gamle tradisjonsrike båtbyggermiljøet som fremdeles eksisterer.

Nasjonalparkens utpost

HVALER: Akerøya utgjør en sentral del av Ytre Hvaler nasjonalpark som ble opprettet i 2009. Fra i år blir det vesle huset, hvor Johan Borgen hadde tilhold i flere år, en del av kystleden.
Akerøya er et av de mest populære utfartsstedene for båtfolket i Ytre Oslofjord. Østsiden av øya ligger som oftest i le. Øya har flere små bukter med sandstrender og mange fine svaberg.
Oslofjorden friluftsråd var en viktig drivkraft da hele øya ble kjøpt opp og omgjort til friområde i 1955.
Bygningen, som åpner for publikum i år, er fra slutten av 1800-tallet. Her er det sengeplass til åtte. Egen båt eller taxibåt må til for å komme til og fra. Den er tilgjengelig for alle i ferieukene som har behov for et enkelt overnattingstilbud, der friluftslovet står i fokus. Kystleden er et populært tilbud og nye hytter, som Akerøya, er viktige bidrag for alle som ønsker å oppleve friluftslivet i fjorden. Alle hyttene kan bookes fra www.oslofjorden.org.


"BEFFEN" - Norges minste ferge

Tekst og foto: Frode Klokkernes

BERGEN: Folk som har vært i Bergen, har nok lagt merke til den vesle fergen som dagen lang krysser byvågen i Bergen. "Beffen" er i seg selv blitt en liten attraksjon. For bergenserne er den et kjært innslag i havnebildet, og den sparer travle byborgere for den lange omveien det er å gå rundt Vågen. Over 150 ganger pr. dag tar "Beffen" den to-tre minutter lange turen over. Noen ganger fullastet, men den går like gjerne bare med en passasjer. Navnet "Beffen" har den fra Bergen Elektriske
Fergeselskap A/S, som startet opp denne fergetrafikken helt tilbake i 1894. Den gang kostet billetten bare fem øre. Den vesle fergen i "byen mellom de syv fjell" er trolig Norges minste ferge - men helt sikkert en av de mest populære og mest fotograferte. "Beffen" har altså krysset byvågen i Bergen i 117 år, men den har helt sikkert en lang fremtid foran seg. Ja, for alle har et forhold til "Beffen", og den er en viktig del av det travle havnemiljøet i Bergen..

 

Utgave: 

Stikkord: 

DE STERKE MERKEVARENE Båtliv og Båtmagasinet slår seg sammen. Her redaksjonssjef Jørn Finsrud (t.v.) redaktør Atle Knutsen og ansvarlig redaktør Ole Henrik Nissen-Lie.
Norsk Maritimt Forlag AS har kjøpt Båtmagasinet fra Aller Media og slår det sammen med Båtliv.
Endre Solvang i KNBF er lang med alvorstynget enn hva dette bildet viser. KNBFs søknad om momsrefusjon på vegne av båtforeningene er avslått.
Vi oppfyller kriteriene til momsrefusjon. Derfor stiller vi oss uforstående til avslaget og er svært skuffet, sier generalskretær Endre Solvang i KNBF. Dersom KNBFs klage ikke fører frem vil norske båtforeninger få 12 millioner færre kroner å rutte med kommende år.
VIL KLAGE: Cecilie Klem i KNBF sier arbeidet med å klage på vedtaket allerede er i gang. Generalsekretær Endre Solvang har ikke vært tilgjengelig for kommentar.
Kulturdepartementet har avslått KNBFs søknad om momskompensasjon på over 12 millioner kroner.
OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
Twitter icon
e-mail icon