Jiggen - effektive mykdyr

Jiggen - effektive mykdyrEFFEKTIVE MYKDYR

AV SVEIN AURMARKVi glir sakte fremover på 15-16 meters dyp. Bunnen er jevn og fin og vi vet at den store langhalede jiggen svinser rett over den. Da kommer hugget og dorgestanga står i bue. Jiggen er nok en gang blitt for fristende for en sulten torsk.Jeg kan ikke huske når jiggfisket begynte i Norge, men så mange år siden er det ikke. Og det er vel først de fem siste årene fisket med disse "mykdyrene" med blyhode er blitt virkelig populært.

Det var stangfiskerne som begynte, særlig med små jigger og superlett utstyr. Ikke minst til fiske etter torsk i strandsonen er jiggen i mange tilfelle sluken langt overlegen. Etterhvert ble det også vanlig å bruke den på dorgesnøret. Samtidig ble det laget stadig større utgaver. Med magnumjigger på kanskje 100 gram sier det seg selv at det kan fiskes temmelig dypt.

Jiggen har mange fordeler for sportsfiskeren. Den viktigste er at kroken vender oppover i vannet og at den derfor ikke så lett setter seg fast i bunnen. En annen er at den myke plasthalen er billig og dermed kan skiftes ut relativt ofte. Halen er nemlig alt annet enn robust og allerede det første møtet med en skarptannet fiskekjeft, kan lett bli dens bane.

Fisker du med jigg på stang, kaster du først ut og lar den synke ned til bunnen. Så "pumper" du snøret til deg i en langsom bevegelse. Da letter jiggen fra bunnen og går i en bue ned igjen idet du igjen lar stangtuppen peke fremover og sveiver inne slakken på snella. Torsken tar gjerne en jafs i det jiggen starter bevegelsen fremover.

Dorger du med jigg, behøver du forsåvidt ikke gjøre annet enn å forvisse deg om at den går like over bunnen og passe på når det biter. Jeg foretrekker imidlertid å holde snøret i hånda og gjøre noen små bevegelser. Erfaring tilsier at slike lokkebevegelser gir enda bedre fiskeresultat.

Både jigghodene og plastkroppene selges i mange farger. Hva som virker best, vil nok være avhengig av hva fisken beiter på i øyeblikket og av lysforholdene. Jeg har best erfaring med rødt hode og gul eller hvit kropp.

Utgave: 

Stikkord: 

OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.
Twitter icon
e-mail icon