HotSpot

HotSpot

Hot Spot

Av Glen Philip HagenUventet seier av SegadVintersesongen er i gang i Dubai. I det første Class-I racet stilte 11 båter til start. De fleste, team vi kjenner fra Arendal. Nå gikk det ikke slik de fleste hadde ventet. Riktignok ledet “Jolly Motor” åtte av de elleve rundene, men med for små propellere på det forholdsvis flate føret ble det for mye for den ene Lamborghini motoren. Edoardo Polli i “Bilba” røk det ene drevet allerede i første runden, dermed var han ute. Verdensmester Al Tayer ødela et drev i Victory 1, mens Nasser og Scism blåste den ene motoren i Victory 7.

De som reddet litt av æren var Khalfan Harib og Ed Colyer, som med et defekt vanninntak og en nesten synkende Victory 4, klamret seg til en tredjeplass. Pippo Cascone hadde tatt ut “Giat”, en CUV med Baudouin motorer. Denne båten har fortid som en av de gamle båtene i Rainbow-team, og er den båten som Floriano Omoboni gjorde verdenskjent ved å "landsette" på Guernsey i 1993. Mens de andre stoppet, tuslet Pippo og styrmann Vincio Simone oppover listen for å ende på andre plass. Over 20 miles forskjell på snitthastigheten mellom Giat og Jolly Motor de første rundene forteller en hel del om utviklingen de siste fire årene.

Ferettis gamle båt som nå heter Segad og eies av Adriano Panatta, ble i dette racet kjørt av Roberto Biancalana og Gianni Giorgio. Disse to forholdsvis ukjente endte på toppen på grunn av frafallet, men det gjør det ikke mindre morsomt. Det er nettopp slikt som er bra for sporten.

Class-I død?

Det har gått mange rykter om at Class-I er død. Dette tilbakeviser Edoardo Polli, sjef i førernes forening IOTA. Han sier at det i år blir to race i Italia, sannsynligvis Gallipolli og Roma. I tillegg blir det race i St Petersburg, Montreux og Arendal med avslutning i Dubai. I skrivende stund jobbes det med flere arrangører for de resterende løpene.

Planen er å kjøre 10 race slik som i 1992, det første året med WOC. Han legger til at det er flere team “der ute” som er interesserte i å være med, og nye land har også sagt seg interessert i å arrangere Class-I, som f.eks Canada, Brasil, Tunis og Libanon.

Tre sterke kort

Fabio Buzzi, Gary Garbrecht og Reggie Fountain Planen planlegger nå å lage et slags “dream-team” innen amerikansk offshoresport. Med et tre-båts team og Gary Garbrecht som team manager i den amerikanske offshore serien for 1997, regner de nok med å kunne hale i land noen pokaler. Planen er å stille i Super Boat, Open Class og Sportsman. Båtene inkluderer muligens Mark Nemschoff’s Key West 40, den første Buzzi-båten som er bygget hos Fountain i samarbeid med Peter Hledin’s Skater verft. I fremtiden er det snakk om å bygge Fountain’s racingbåter nettopp hos Douglas Skater Marine.

Italienske Fabio Buzzi er kjent for sine offshorebåter som med Seatek dieselmotorer har vunnet imponerende mange premier de siste ti årene. Buzzi er også mannen bak The Ugland Group, Fiat Uno, Valentino og BP Marine, båter som er kjent i Norge gjennom Andreas Ove Ugland og Jann Hillestad’s deltagelse i offshoresporten.

Gary Garbrecht er kanskje ikke like kjent i Norge. Han var med i Mercury’s High Performance divisjon lenge før han ble sjef for Mercury’s racingavdeling på 70-tallet. Etter det var han innom både Fountain, Arneson og Aronow. Han jobbet med Formel 1 rundbane for OMC på 80-tallet, før han solgte firmaet Second Effort til OMC. Dette var for å arbeide med Mach propellere.

Buzzi og Garbrecht går nå sammen med Reggie Fountain, en amerikansk sportsbåtprodusent, som også har lang erfaring fra racing. Foruten racingbiten, går samarbeidet ut på at Fountain skal bygge Buzzi-konstruerte båter for det amerikanske markedet. Fountain blir også agent for Buzzi’s Trimax drev i USA. For å levere en komplett pakke, blir Mach propellerne, som Garbrecht samarbeidet om i starten, nettopp med Reggie Fountain, også en del av pakken.

Hydrolift vant i Japan28 foteren som Tom Martens Meyer deltok med både i Norge og Dubai,ble til slutt solgt til japaneren Hasakawi. I sitt første offshore race endte han på toppen av pallen. Om det var på grunn av liten deltagelse vites ikke, men den Skater 28 som pleier å vinne, endte på andreplass.

Nordmenn i Syd AfrikaMorten Nytveit og Gunnar Sævareid stilte i VM i Offshore III 1,3 liter med leid båt og egen motor. Båten, en Phantom V-bunner, passet bedre til det røffe føret enn deres egen Argo katamaran. Arrangementet samlet 19 deltagere og var ifølge Morten profesjonelt og bra gjennomført. Med det første løpet brudt, en syvende og en åttende plass i de to siste, ble det en tolvte plass totalt, noe Morten er fornøyd med. Nå planlegger de to årets sesong med blant annet deltagelse i VM i Sverige.

Utgave: 

Stikkord: 

Det er skumle tider for båter som ligger utpå. Spesielt de åpne eller delvis åpne som samler mye snø. Med meldinger om mildvær og frost om hverandre, er det all grunn til å ta en tur nedom havna med snøskuffa eller øsekaret.
SKYTER FART: Nordkapp Boats blir tilført markedskraft med Frydenbø Marine som ny hovedeier.
Frydenbø Marine og Nordkapp Boats har siden 2001 hatt et fruktbart samarbeid om produksjon og distribusjon av båt- og motor i Skandinavia. Nå rigger de seg for fremtiden med Frydenbø Marine som ny hovedeier.
«Den nye generasjonen styrhusbåter fra Askeladden er svært godt disponert. Det er sørget for løsninger der plassen utnyttes på de riktige stedene. Det gjør båten til en glimrende weekendbåt med et allsidig brukspotensiale.» Dette er kort hva redaktør Atle Knutsen konkluderer med etter å ha testet nyskapningen.
De fleste bilmodeller har det. Når bilen nærmer seg noe, piper det og blinker i alarmer. Nå lanseres et avansert system for båt og Båtmagasinet fikk det presentert på Düsseldorfmessen. Raymarine står bakSeaSense, men mye styres av FLIR-teknologi.
FORMANN: Den norske Bavaria-importøren Lars-Erik Solvang er valgt inn som leder for Bavarias internasjonale forhandlerforum.
Lars-Erik Solvang er mannen som står i front for alle Bavaria-forhandlere verden når det skal formidles ønsker og behov inn til ledelsen i Giebelstadt.
HVOR ER BÅTEN MIN? Designer Espen Thorup skulle så gjerne vise oss European Powerboat of the Year, men Nordkappen er rett og slett ikke på messen i det hele tatt.
DÜSSELDORF: Nordkapp Noblesse 660 gikk helt til topps i European Powerboat of the Year 2019. Men hvor er vinnerbåten? I hvert fall ikke på messen.
GIGANT: Nesten 12,5 meter måler det nye flaggskipet fra Nimbus.
Nimbus har ikke ligget på latsiden det siste året. Nye modeller har kommet på løpende bånd, og nå er den foreløpige toppmodellen i serien med landstedbåter avduket: Nimbus T11 på hele 12 meters lengde.
STOR BLOKK - FÆRRE HESTER: Den mektige V8-motoren til Yamaha på 425 hk kommer nå i en mindre versjon på 375 hk.
Lillesøsteren til Yamaha’s heftige 425 hk V8 XTO ble i dag lansert under båtmessen BOOT i Düsseldorf i Tyskland. Den nye motoren på 375 hk er basert på samme plattform som 425-hesteren, men skal erstatte Yamahas eksisterende V8 på 350 hk.
Twitter icon
e-mail icon