Furuholmen lever videre

Furuholmen lever videre

Furuholmen lever videre

Richard Gustav (Blom) Furuholmen (1887 - 1963) er en legende. Hans ideer, konstruksjoner og båter lever videre. Hans produkter restaureres og nye skapes, basert på hans tanker om form og linjer. En Furuholmen står for noe spesielt. Men hvem var mannen egentlig?Otto L. Scheen Jr. er den rette til å svare på det. Nestoren blant våre båtkonstruktører som samarbeidet med Furuholmen de siste 20 årene av hans liv og som i ettertid har videreført Furuholmens ideer i tillegg til å kjøre sin egen linje. Scheen er en meget allsidig båtkonstruktør med alt fra småjoller til større ferger og hurtigbåter på "samvittigheten". Otto Scheen begynte som assisterende altmuligmann hos Furuholmen i 1944 og overtok firmaet Furuholmen & Scheen i 1963 da Furuholmen døde brått, 75 år gammel.

Otto Scheen har pensjonert seg, men han tar likevel fortsatt oppdrag han har lyst på. Som da han i fjor fikk i oppgave å tegne raske runabouts for Dolvik Båtbyggeri ved Bergen og nå holder på med en ti meter dieselcruiser i epoksy kompositt for Kristian Djupevåg i Hardanger. -Drømmejobber jeg ikke kan si nei til og som jeg hygger meg med, sier Scheen.

Vi sitter på kontoret hans hjemme i Drøbak og går 40 år tilbake. Den gangen unge Scheen tilfeldigvis ble båtkonstruktør fordi han fikk jobb hos den store R.G.Furuholmen.

Arbeidsjern

-Furuholmen var en vennlig og beskjeden mann med en enorm arbeidskapasitet. Da jeg kom inn i firmaet i 1944, hadde han allerede tegnet over 1000 båter, den første i 1906. Han hadde masse humor og han gledet seg over alt som var vakkert innenfor kunst, arkitektur, musikk og natur. Han elsket å arbeide og holdt på dag og natt. En tilfreds person som aldri ble rik. Han grudde seg for å skrive fakturaer og hadde problemer med å jage ut hobbypratere fra kontoret vårt. Vi delte et rom på 5 x 6 meter i Oslo sentrum og kom naturlig nok svært nær hverandre, forteller Scheen.

-Richard var født på Furuholmen nord for Sarpsborg og viste tidlig interesse for båter og tegning. Da han begynte på gymnas i Fredrikstad, traff han min far og de ble venner for livet. Etter artium gikk han på teknisk skole i Porsgrunn og hans første motorbåt ble konstruert i 1906 da han var 19 år. Før 1. verdenskrig dro han til USA for å lære båtkonstruksjon. Reiste på lykke og fromme uten forbindelser. Slik havnet han først hos som pianotegner hos Steinway og senere hos det kjente designerkontoret Thams, Lemoine & Crane i New York. Der var det flust med oppgaver innenfor steamyachter og forskjellige typer motorbåter.

-Han kom hjem og begynte som konstruktør hos A/S Maritim ved Bestum i 1916, hvor det den gangen var ansatt 200 mann. Norges desidert største på hurtiggående motoryachter, sier Otto Scheen og viser oss en brosjyre med oversikt over båtbyggeriets modeller fra 1916. Illustrasjonstegningene er signert Otto Scheen, altså senior, som den gangen gikk på Kunst og Håndverkskolen og som delte hybel med Furuholmen.

Enorm produksjon

Hva som gjorde Richard Furuholmen så kjent i hele Skandinavia og så ettertraktet som båtkonstruktør, har forskjellige årsaker, i følge Scheen. Furuholmen tok seg av motorbåtene og Bjarne Aas seilbåtene. Han var en meget kontaktskapende person som hadde mange venner blant kundene, båtbyggerne, i Veritas, hos motorfabrikantene og kolleger over hele Skandinavia. Han utførte mye gratisarbeid og var like hyggelig og hjelpsom mot alle.

Når det gjaldt stil og formgiving, mener mange at Furuholmen nådde høyest blant motorbåtkonstruktørene i Skandinavia og hans allsidighet var unik. Han tegnet jo alt fra joller til bruksbåter, redningsskøyter og polarskuter og hadde en sjelden omstillingsevne. For ham var alle oppgaver spennende. Det har nok ikke vært like fett bestandig, som under depresjonen i slutten av 20-årene - begynnelsen av 30-årene. Da satt han bl.a. og tegnet vikingskipene for Oldsaksamlingen etter detaljerte oppmålinger. Det var ikke en rett linje og ingen parallelle. Tegnekunst på topp, vakkert utført og med alle detaljer. Betalingen var 25 øre i timen.


Kunstner

Richard Furuholmens tid som båtkonstruktør omfatter en rivende utvikling av båttyper, skrog og motorer innenfor motorbåtens tidsalder i Norge. Selv arbeidet han ikke mest med utviklingen av nye og revolusjonerende skrogtyper, men han perfeksjonerte kontinuerlig tradisjonelle skrogformer og tilførte dem nye finesser og planløsninger.Båtene hans gikk fort, de var komfortable og praktiske i tillegg til at de hadde vakre linjer.

-Han døde brått i 1963 før plastbåtenes store gjennombrudd. Han var på topp den gangen båtkonstruksjon var kunst like mye som teknikk og vi tegnet skreddersydde båter for mennesker som ønsket noe spesielt. Tenk på hva han gjorde for norske båtbyggerier og i hvilken grad han hevet nivået innenfor norsk båtbyggerkunst, sier Otto Scheen. Pensjonisten som alltid er aktuell når det virkelig skal konstrueres moderne linjer i superraske skrog, bygget etter de aller siste byggeteknikkene, men som fortsatt tegner båter på den gamle måten. Han har gått en god skole hos den gamle mester.

Utgave: 

Stikkord: 

«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.
- Vårt mål er at det ikke skal skje ulykker til sjøs der noen omkommer eller blir hardt skadd med fritidsbåt, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Her får han handlingsplanen fra fungerende sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim. Foto Sjøfartsdirektorate
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen tok i januar i år initiativ til å få på plass en handlingsplan for å få ned antall alvorlige ulykker forbundet med bruk av fritidsfartøy. I dag ble planen overlevert ministeren.
FÆRRE DRUKNET: Gledelig nedgang i antall omkomne på sjøen. Illustrasjonsfoto: Peder Gjersøe, NTB/Scanpix.
De foreløpige tallene fra Sjøfartsdirektoratet viser at antall omkomne ved bruk av fritidsbåt går ned. I første kvartal i år omkom ni personer, tre færre enn i samme periode i fjor. Dette er det laveste tallet som er registrert i sjøfartsdirektoratets statistikk.
STØRRE OG STØRRE: Mercury er på vannet med ny, rå 450-hester.
Mercury Racing lanserte i dag sin hittil største utenbordsmotor. Med en 4,6 liters V8 på 450 hk med mulighet til å ha inntil seks motorer på samme akterspeil er dette en enorm kraftpakke.
I dag lanserer BRP i USA sin neste store nyhet: Evinrude G2 i3 motorer. Det betyr at også Evinrudes 115 hester snart er på markedet i ny drakt og forbedret utgave.
FULL FART: Hurum Trebåtfestival er i gang, med spennende regattaer og mange arrangementer. Foto: Seilskøyteklubben Colin Archer
Årets utgave av Hurum Trebåtfestival ble en stor suksess, Den offisielle åpningen var fredag med salutt fra dampskipsbrygga og åpningstale av Askers ordfører Lene Conradi på festivalens utescene.
FLAUT: Nordmenn har opplevd mye flaut på sjøen, blant annet i møte med lovens lange arm. Foto: Amund Rich.Løken.
Kaste dreggen i en annen båt? Bli stoppet med for høy promille? Grunnstøte? Les mer om det flaueste nordmenn opplever i båt.
Twitter icon
e-mail icon