Fuktproblemer

FuktproblemerFuktproblemer i madrassen?

Bor hull i køya!

Tekst og foto: Marianne Hertzberg

Fukt i køyer og madrasser, jordslag og mugglukt er utrivelig og usunt. Ved å bore hull i sengebunnen får fuktigheten en fluktmulighet og du bedre søvn.

Det drypper fra taket. Kalde dråper treffer et morgentrøtt ansikt. Veggene er fuktige og tøyet klamt. Sukkeret er blitt sukkerbiter. Alt dette er kjente fenomener i båt om sommeren. I alle fall i båter som har tynne skrog og ikke er isolert - slik de fleste mindre lystbåter som er på fjorden om sommeren er. Dette er kondens og det er ikke så mye vi kan gjøre med det. Selvfølgelig hjelper det med te-lys, parafinlamper og tørrballer. Men vi er på sjøen og litt kondens må vi leve med.

Men om vi til en viss grad får godta kondensen, så er fuktigheten som samler seg i madrassen noe helt annet. Det er ikke kondens - det er din egen svette som ikke har noe sted å forsvinne når den er kommet gjennom madrassen.

Hjemme har vi senger som står på ben, slik at rikelig med luft kan sirkulere under dem. Madrassen er plassert på ribber eller lignende løsninger, slik at fuktigheten kan bevege seg fritt.

Slik er det som regel ikke i båten, hvor all plassen utnyttes maksimalt. Dobbeltkøya i forpiggen er derfor gjernne plassert over vanntanken eller stuerom for klær og løsøre.

Klamme netter

Under madrassen er det gjerne en hel plate, som ikke gir fuktigheten noen "rømningsvei". Resultatet er klamme netter og i verste fall risikerer du jordslag og mugglukt i madrassen og i sengeplaten. Dette kan forhindres ved et enkelt inngrep - lag hull i senga.

Eller riktigere - lag hull i sengebunnen. Du kan bore hull der det passer best. Desto flere hull, jo bedre. Om plata ligger helt tett ned mot underlaget, må den løftes litt. Legg små klosser under. Lag også hull i forkant av sengen, slik at luften og fuktigheten ikke blir liggende igjen platen.

Hullene som er synlig kan du pynte med teakringer som du får kjøpt i de fleste båtbutikker. Husk å sjekke diameteren på pynteringene før du begynner å bore.

Små datavifter

Hvis ikke dette er tilstrekkelig til å gi tørre madrasser og behagelige netter, kan du sette en liten vifte under sengeplaten i motsatt ende av den som vender ut i båten. Du kan bruke en vifte fra en gammel datamaskin eller kjøpe en ny vifte beregnet på datautstyr. De minste viftene trekker lite strøm og er nesten lydløse. Det er ikke mye sirkulasjon som skal til for at fuktigheten forsvinner.

Hvis du ikke vil lage hull i sengeplaten din, kan du legge en ekstra plate på lekter over den opprinnelige. Lag korte lekter som du legger vinkelrett mot den kanten som vender ut i rommet.

Det er små grep som skal til for å få en tørr og vidunderlig madrass. Men for all del, ikke sov bort sommernatten!

.

Utgave: 

DE STERKE MERKEVARENE Båtliv og Båtmagasinet slår seg sammen. Her redaksjonssjef Jørn Finsrud (t.v.) redaktør Atle Knutsen og ansvarlig redaktør Ole Henrik Nissen-Lie.
Norsk Maritimt Forlag AS har kjøpt Båtmagasinet fra Aller Media og slår det sammen med Båtliv.
Endre Solvang i KNBF er lang med alvorstynget enn hva dette bildet viser. KNBFs søknad om momsrefusjon på vegne av båtforeningene er avslått.
Vi oppfyller kriteriene til momsrefusjon. Derfor stiller vi oss uforstående til avslaget og er svært skuffet, sier generalskretær Endre Solvang i KNBF. Dersom KNBFs klage ikke fører frem vil norske båtforeninger få 12 millioner færre kroner å rutte med kommende år.
VIL KLAGE: Cecilie Klem i KNBF sier arbeidet med å klage på vedtaket allerede er i gang. Generalsekretær Endre Solvang har ikke vært tilgjengelig for kommentar.
Kulturdepartementet har avslått KNBFs søknad om momskompensasjon på over 12 millioner kroner.
OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
Twitter icon
e-mail icon