Digital-TV i båt:

Digital-TV i båt:

Digital-TV i båt:

Sylskarpe bilder

Stadig flere installerer TV i båten, men mange er plaget av dårlige bilder og ustabile mottagerforhold. Båtsenteret i Holmestrand har gjort en prøveinstallasjon av det nye digitale bakkenettet i en Viknes 830. Resultatet er sylskarpe TV-bilder.

Tekst og foto: Hans Due

Har du TV og antenne ombord fra før er det eneste du trenger en digital boks for å få sylskarpe TV-bilder i båten. Mange vegrer seg for å fikle med tekniske innretninger ombord. De digitale boksene som kommer nå er stort sett samtlige for 220-volts anlegg - noe de aller fleste ikke har ombord i båten. Noen kan løse det med en konverter, men da blir det også en ekestrainnretning og ekstrakostnader forbundet med dette. Båtsenteret i Holmestrand har får avtale med Grundig om å kunne bygge om digitalboksene for 12 volts anlegg, og skal nå levere komplette TV-anlegg for båt etter "Plug and Play"-prinsippet, sier Frank Nielsen ved Båtsenteret.

TV-bilder på kartplotter

I båten der prøveinstallasjonen sto, var digitalboksen fra Grundig montert oppunder styrhustaket ved frontvinduet. Fra boksen gikk signaler til en liten 7 tommers Sony Hi-Bright TV som så igjen sendte TV-signalene til kartplotteren som er forberedt for TV-signaler. I dette tilfelle en Garmin GPSMap 4012, men det er flere andre kartplottere som tar TV-signaler, blant annet Raymarines E-serie. Man trenger nemlig en TV-mottaker (tuner) for å kunne sende TV-signalene til kartplotteren. TV-bildene på den lille 7 tommers skjermen er ikke all verden, men på Garmin-kartplotteren var de supre.

I tillegg til å koble mot kartplotteren, var også signalene koblet mot stereoanlegget, slik at man får god lyd. På styrhustaket er det montert en Glomex-antenne som ser ut som en flygende tallerken på en stang. Det er en såkalt "aktiv utendørs antenne med sirkulær mottakskarakteristikk" som RiksTV selv definerer den som. Inne er montert et lite kontrollpanel til denne antennen hvor man kan stille styrken på signalforsterkningen, eller "Gain" som det heter. Her kan man like gjerne skru signalforsterkningen på fullt og la den stå der. Under gange i urolig sjø kan det hende at TVen faller ut i små øyeblikk, sier Frank Nielsen på Båtsenteret i Holmestrand, men stort sett er det stabile, gode TV-forhold langs hele kysten som vi har prøvd oss på.

Uten å måtte kjøpe noe kort for programpakke, kan man fritt se de tre TV-kanalene fra NRK 1, 2 og 3. TV2 skal man også kunne ta inn, men den blir betalkanal etter hvert. RiksTV har tilbud om kanapakker der den minste vil koste ca. 3.000 kroner i året og omfatte et 20-talls TV-kanaler og ca. 15 radiokanaler. Har du vanlig TV-antenne hjemme, må du jo skaffe deg en boks der også, men du kan jo bruke programkortet både der og i båten. Digitalboksene koster nå ca. 1.750 kroner, men vil ventelig gå ned i pris om en stund. TV-antenne koster ca. 1.300 kroner. Monteringsarbeidet tar ca. 2 timer, forteller Frank Nielsen.

Hele landet i 2008

Høsten 2008 skal etter planene hele landet være dekket av det digitale bakkenettet, men det vil fortsatt være "sorte hull" i dekningen. I dag oktober 2007) er Rogaland, Østfold, Oslo, Akershus, Hordaland, Buskerud, Vestfold og Telemark dekket, mens de to agderfylkene og Nord-Norge kommer først neste høst. De øvrige fylker er under innfasing når dette leses.Hva du må ha

TV - ny eller gammel

Digital mottakerboks (eksempel Grundig DTR 8720 - 1.750 kroner)

Begge bør gå på 12 volt, men hvis ikke må du investere i inverter 12 v - 230 volt.

TV-antenne "aktiv utendørs antenne med sirkulær mottakskarakteristikk".Hva du bør ha

Koblet til stereoanlegg for god lydkvalitet

Programpakkekort - fra kr. 3.000 pr år(Bare NRK-kanalene uten)Hva du kan ha

Tilkobling til kartplotter forberedt for TV-signaler, eks. Garmin GPSMap 4012 eller Raymarines E-serie.

Utgave: 

Stikkord: 

NØKLER: Veileder i Kirkens Bymisjon i Tønsberg, Henrik Larsen, fikk nøkler til båten fra Jørn Hennig i Vrengen Maritime. (Foto: Amund Rich. Løken).
-Vær så god, bruk båten hele sesongen. Vi spanderer også drivstoffet, sier Jørn Hennig i Vrengen Maritime. I dag stilte han en Pioner 15 med 20 hesters motor til Kirkens Bymisjon disposisjon i Tønsberg.
GUDMOR: Wenche Myhre stod for den høytidelige dåpen av RS «Odd Fellow III» FOTO: Redningsselskapet/Per S. Larsen
Det ble folkefest ved Honnørbrygga i hovedstaden da redningsskøyta «Odd Fellow III» ble ønsket hell og lykke i sin videre gjerning av gudmor Wenche Myhre.
Polarcirkel med elmotor og batteripakke.
I oktober 2018, skrev Båtmagasinet om gründeren Leiv Stavøstrand, som forlot oljebransjen for å satse på grønn elektrisk fremdrift av både yrkesbåter og fritidsbåter. Nå materialiserer satsingen til gründeren og Evoy seg.
"Ulven" henspeiler til "ulv i fåreklær", - ikke helt uten grunn.
Blant glatte, blinkende superRIBer, fartsuhyrer, nydelige turbåter og mannehøye påhengere er det likevel «Ulven» som stikker av med betegnelsen «Messas villeste» på «Sjøen for alle» på Lillestrøm. Siste sjanse til et besøk på messa er i dag og i morgen.
NY GENERASJON: AMT 210 DC representerer en ny generasjon daycruisere fra Finland. (Foto: Amund Rich. Løken).
Nye 210 DC er finske AMTs siste bidrag i et stadig voksende marked for daycruisere. Nyheten vises på «Sjøen for alle» på Lillestrøm denne uken.
Den er den minste i Ibiza-rangen, men den har avgjort et Ibiza-gen i seg, nyheten Ibiza 450 Roto, den nye ungdomsbåten fra Ibiza som kan leveres med motorkraft opp til 25 hester. Båten som fredag skal tildeles en fortjent vinner er utstyrt med en Yamaha 9
En av nyhetene på årets utgave av båtutstillingen «Sjøen for alle» er Ibizas rotasjonsstøpte ungdomsbåt 450 Roto. Fredag kan du vinne den her på messen, sier Morgenklubbens Geir Schau.
Amerikansk båtindustri er mangesidig og markedet er stort nok til at noen lever godt design du ikke ofte ser. Danalevi Powerboat er en av disse og de lever godt på designlinjer fra den tiden amerikanske biler var ekte «Amerikanere».
62 knop med twin Mercury R400 koplet til Mercury Racing Digital Zero Effort throttles er kort hva du kan vente deg som standardlevering hvis du kjøper en Sunseeker Hawk 38.
Twitter icon
e-mail icon