Digital-TV i båt:

Digital-TV i båt:

Digital-TV i båt:

Sylskarpe bilder

Stadig flere installerer TV i båten, men mange er plaget av dårlige bilder og ustabile mottagerforhold. Båtsenteret i Holmestrand har gjort en prøveinstallasjon av det nye digitale bakkenettet i en Viknes 830. Resultatet er sylskarpe TV-bilder.

Tekst og foto: Hans Due

Har du TV og antenne ombord fra før er det eneste du trenger en digital boks for å få sylskarpe TV-bilder i båten. Mange vegrer seg for å fikle med tekniske innretninger ombord. De digitale boksene som kommer nå er stort sett samtlige for 220-volts anlegg - noe de aller fleste ikke har ombord i båten. Noen kan løse det med en konverter, men da blir det også en ekestrainnretning og ekstrakostnader forbundet med dette. Båtsenteret i Holmestrand har får avtale med Grundig om å kunne bygge om digitalboksene for 12 volts anlegg, og skal nå levere komplette TV-anlegg for båt etter "Plug and Play"-prinsippet, sier Frank Nielsen ved Båtsenteret.

TV-bilder på kartplotter

I båten der prøveinstallasjonen sto, var digitalboksen fra Grundig montert oppunder styrhustaket ved frontvinduet. Fra boksen gikk signaler til en liten 7 tommers Sony Hi-Bright TV som så igjen sendte TV-signalene til kartplotteren som er forberedt for TV-signaler. I dette tilfelle en Garmin GPSMap 4012, men det er flere andre kartplottere som tar TV-signaler, blant annet Raymarines E-serie. Man trenger nemlig en TV-mottaker (tuner) for å kunne sende TV-signalene til kartplotteren. TV-bildene på den lille 7 tommers skjermen er ikke all verden, men på Garmin-kartplotteren var de supre.

I tillegg til å koble mot kartplotteren, var også signalene koblet mot stereoanlegget, slik at man får god lyd. På styrhustaket er det montert en Glomex-antenne som ser ut som en flygende tallerken på en stang. Det er en såkalt "aktiv utendørs antenne med sirkulær mottakskarakteristikk" som RiksTV selv definerer den som. Inne er montert et lite kontrollpanel til denne antennen hvor man kan stille styrken på signalforsterkningen, eller "Gain" som det heter. Her kan man like gjerne skru signalforsterkningen på fullt og la den stå der. Under gange i urolig sjø kan det hende at TVen faller ut i små øyeblikk, sier Frank Nielsen på Båtsenteret i Holmestrand, men stort sett er det stabile, gode TV-forhold langs hele kysten som vi har prøvd oss på.

Uten å måtte kjøpe noe kort for programpakke, kan man fritt se de tre TV-kanalene fra NRK 1, 2 og 3. TV2 skal man også kunne ta inn, men den blir betalkanal etter hvert. RiksTV har tilbud om kanapakker der den minste vil koste ca. 3.000 kroner i året og omfatte et 20-talls TV-kanaler og ca. 15 radiokanaler. Har du vanlig TV-antenne hjemme, må du jo skaffe deg en boks der også, men du kan jo bruke programkortet både der og i båten. Digitalboksene koster nå ca. 1.750 kroner, men vil ventelig gå ned i pris om en stund. TV-antenne koster ca. 1.300 kroner. Monteringsarbeidet tar ca. 2 timer, forteller Frank Nielsen.

Hele landet i 2008

Høsten 2008 skal etter planene hele landet være dekket av det digitale bakkenettet, men det vil fortsatt være "sorte hull" i dekningen. I dag oktober 2007) er Rogaland, Østfold, Oslo, Akershus, Hordaland, Buskerud, Vestfold og Telemark dekket, mens de to agderfylkene og Nord-Norge kommer først neste høst. De øvrige fylker er under innfasing når dette leses.Hva du må ha

TV - ny eller gammel

Digital mottakerboks (eksempel Grundig DTR 8720 - 1.750 kroner)

Begge bør gå på 12 volt, men hvis ikke må du investere i inverter 12 v - 230 volt.

TV-antenne "aktiv utendørs antenne med sirkulær mottakskarakteristikk".Hva du bør ha

Koblet til stereoanlegg for god lydkvalitet

Programpakkekort - fra kr. 3.000 pr år(Bare NRK-kanalene uten)Hva du kan ha

Tilkobling til kartplotter forberedt for TV-signaler, eks. Garmin GPSMap 4012 eller Raymarines E-serie.

Utgave: 

Stikkord: 

- Vårt mål er at det ikke skal skje ulykker til sjøs der noen omkommer eller blir hardt skadd med fritidsbåt, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Her får han handlingsplanen fra fungerende sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim. Foto Sjøfartsdirektorate
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen tok i januar i år initiativ til å få på plass en handlingsplan for å få ned antall alvorlige ulykker forbundet med bruk av fritidsfartøy. I dag ble planen overlevert ministeren.
FÆRRE DRUKNET: Gledelig nedgang i antall omkomne på sjøen. Illustrasjonsfoto: Peder Gjersøe, NTB/Scanpix.
De foreløpige tallene fra Sjøfartsdirektoratet viser at antall omkomne ved bruk av fritidsbåt går ned. I første kvartal i år omkom ni personer, tre færre enn i samme periode i fjor. Dette er det laveste tallet som er registrert i sjøfartsdirektoratets statistikk.
STØRRE OG STØRRE: Mercury er på vannet med ny, rå 450-hester.
Mercury Racing lanserte i dag sin hittil største utenbordsmotor. Med en 4,6 liters V8 på 450 hk med mulighet til å ha inntil seks motorer på samme akterspeil er dette en enorm kraftpakke.
I dag lanserer BRP i USA sin neste store nyhet: Evinrude G2 i3 motorer. Det betyr at også Evinrudes 115 hester snart er på markedet i ny drakt og forbedret utgave.
FULL FART: Hurum Trebåtfestival er i gang, med spennende regattaer og mange arrangementer. Foto: Seilskøyteklubben Colin Archer
Årets utgave av Hurum Trebåtfestival ble en stor suksess, Den offisielle åpningen var fredag med salutt fra dampskipsbrygga og åpningstale av Askers ordfører Lene Conradi på festivalens utescene.
FLAUT: Nordmenn har opplevd mye flaut på sjøen, blant annet i møte med lovens lange arm. Foto: Amund Rich.Løken.
Kaste dreggen i en annen båt? Bli stoppet med for høy promille? Grunnstøte? Les mer om det flaueste nordmenn opplever i båt.
Candela har jobbet i fem år med sin båt som nå altså er klar for lansering.
Den el-drevne hydrofoilen fra Candela Speed Boat i Stockholm er nå klar for test av den første produksjonsmodellen.
En god ting kan ikke skrives for ofte og vi blir stadig spurt om rengjøring av den oppblåsbare. Derfor denne "ønskereprisen": Vi har gjennom årene prøvd «vanlige» vaskemidler på den oppblåsbare jolla uten hell, og fant ut at spesialmidler er det eneste som duger til denne jobben.
Twitter icon
e-mail icon