Baugpropeller fra Volvo Penta

Baugpropeller fra Volvo PentaBaugpropellere med ny "vri"

To nye baugpropellere ble lansert av Volvo Penta i sommer, BP 800 og BP 1200 for båter opp til 22 meter. Dette er de første baugpropellerne som har doble kontraroterende propellere, og begge inngår i det såkalte QL (Quality Line) som er Volvo Pentas program for båttilbehør. Fordelene med de doble kontraroterende propellene skal være at skyvekraften øker og kavitasjonen blir mindre, noe som gjør at baugpropelleren får bedre grep i vannet og skyver baugen raskere. En annen fordel skal, i følge produsenten være at motoren er plassert liggende over propellertunellen, noe som resulterer i ganske beskjedne innbygningsmål. Propellerne kan derfor monteres der de gir best effekt og tar minst plass ombord.

Overføringen mellom motor og propelleraksel skjer via tannreim. Det skal gi god utveksling og lavt støynivå. Manøvrering kan foregå fra separat kontrollpanel eller fra kontrollspakens power-trim-bryter. Baugpropellerne monteres i en tunell (185 og 250 mm) av polyester eller stål, og til monteringen finnes spesialverktøy.

Skyvekraften er 80 kg for BP 800 med 6,8 hk motor og 120 kg for BP 1200 med 9,5 hk motor. Begge kan tilkoples 12 og 24 volt. Pris er henholdsvis kr. 23.180 og kr. 28.510.

Utgave: 

Stikkord: 

- Vårt mål er at det ikke skal skje ulykker til sjøs der noen omkommer eller blir hardt skadd med fritidsbåt, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Her får han handlingsplanen fra fungerende sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim. Foto Sjøfartsdirektorate
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen tok i januar i år initiativ til å få på plass en handlingsplan for å få ned antall alvorlige ulykker forbundet med bruk av fritidsfartøy. I dag ble planen overlevert ministeren.
FÆRRE DRUKNET: Gledelig nedgang i antall omkomne på sjøen. Illustrasjonsfoto: Peder Gjersøe, NTB/Scanpix.
De foreløpige tallene fra Sjøfartsdirektoratet viser at antall omkomne ved bruk av fritidsbåt går ned. I første kvartal i år omkom ni personer, tre færre enn i samme periode i fjor. Dette er det laveste tallet som er registrert i sjøfartsdirektoratets statistikk.
STØRRE OG STØRRE: Mercury er på vannet med ny, rå 450-hester.
Mercury Racing lanserte i dag sin hittil største utenbordsmotor. Med en 4,6 liters V8 på 450 hk med mulighet til å ha inntil seks motorer på samme akterspeil er dette en enorm kraftpakke.
I dag lanserer BRP i USA sin neste store nyhet: Evinrude G2 i3 motorer. Det betyr at også Evinrudes 115 hester snart er på markedet i ny drakt og forbedret utgave.
FULL FART: Hurum Trebåtfestival er i gang, med spennende regattaer og mange arrangementer. Foto: Seilskøyteklubben Colin Archer
Årets utgave av Hurum Trebåtfestival ble en stor suksess, Den offisielle åpningen var fredag med salutt fra dampskipsbrygga og åpningstale av Askers ordfører Lene Conradi på festivalens utescene.
FLAUT: Nordmenn har opplevd mye flaut på sjøen, blant annet i møte med lovens lange arm. Foto: Amund Rich.Løken.
Kaste dreggen i en annen båt? Bli stoppet med for høy promille? Grunnstøte? Les mer om det flaueste nordmenn opplever i båt.
Candela har jobbet i fem år med sin båt som nå altså er klar for lansering.
Den el-drevne hydrofoilen fra Candela Speed Boat i Stockholm er nå klar for test av den første produksjonsmodellen.
En god ting kan ikke skrives for ofte og vi blir stadig spurt om rengjøring av den oppblåsbare. Derfor denne "ønskereprisen": Vi har gjennom årene prøvd «vanlige» vaskemidler på den oppblåsbare jolla uten hell, og fant ut at spesialmidler er det eneste som duger til denne jobben.
Twitter icon
e-mail icon