Bølgeblikk: Båtpsyke

Bølgeblikk: Båtpsyke

Sola smøg seg ned bak åsen. Tussmørket senket seg over havna og akterdekket.
Stillhet. En fyrstikk rev mot ripa på esken og ga flamme til et hvitt t-lys på teakbordet.
Rederinnen og jeg satt i hver vår stol og så utover havnebassenget.
- Nå mangler det bare Vårsøg på radioen, sa rederinnen og brøt stillheten.
- Hmm?
- Jo, det er jo rene begravelsesstemningen her. Hva tenker du på?
- Jeg tenker på kameraten vår som solgte båten sin sånn som lyn fra klar himmel ­ og uten å ha noen ny i kikkerten. Plutselig sitter han der og er båtløs. Jeg mener; en ting er jo å plutselig bli arbeidsløs. Slikt velger man jo ikke selv. Men båtløs!
Og det like før jul! Tror du det er en slags vekkelse?
- Vekkelse?
- Ja, jeg mener; tror du det er noe som sprer seg sånn like før høytidene? At man plutselig finner å ville bryte med det gamle og begynne på nytt, liksom. På bar bakke. Eller blankt hav. Som et slags nyttårsløfte.
- Tja...
- Tror du det er snakk om å gjøre livet enklere? Slippe å tenke på stoffing, oljeskift og polering og sånn? Unngå de dype nedturene, selv om det går på bekostning av de himmelske oppturene? La livet flate ut på en måte. Bare leve enkelt. Ikke ha ting. Eller båter? Jeg forstår ikke dette her, jeg!

Rederinnen hadde ikke svar. Og stillheten la seg på ny. En liten bris fra sydvest snek seg inn mellom gelcoaten og kalesjen på akterdekket og dyttet på flammen så lyset blafret og nesten sluknet. Det var som om en engel svevet over dekket. Et kuldegys spredte seg ned langs ryggraden av en ny og urovekkende tanke.
- Jeg håper det ikke er smittsomt, sa jeg.
- Hva da?
- Å selge seg ut av båtlivet sånn, vel. Jeg skal tåle et snev av svineinfluensa, men ikke å bli båtløs! Se ut i havna da. Det er jo nesten ingen båter igjen her, jo. Kanskje de er solgt alle sammen. Kanskje mange av våre båtvenner akkurat nå sitter hjemme i sofaen sin og ser apatisk ut av vinduet fordi de som følge av et farlig virus er blitt båtløse. At det er en slags ukjent båtpsyke på gang der ute. En farsott som ingen har oppdaget før den har lagt havnene øde i alle himmelretninger.
- Du tror ikke det skyldes at det er november da? At folk flest har tatt båten på land? Sa rederinnen.
- Kanskje du har rett. Jeg håper virkelig det. Men det skader ikke å ta noe forebyggende, sånn for all sikkerhets skyld. Jeg tror jeg tar en konjakk, jeg. Og du?
Rederinnen lente seg tilbake i dekkstolen. Det ble stille ett sekund eller to.
Et lite glass rød takk, sa hun.

MorMajor

Utgave: 

Stikkord: 

OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.
Twitter icon
e-mail icon