Bølgeblikk : Alkymisten

Bølgeblikk : Alkymisten

Bølgeblikk : AlkymistenDet er ikke gull det der som glitrer i sjøen. Men det er like mye verd.

Jeg mener; alkymistene, de som forsøkte å foredle gull av andre grunnstoffer, tok så feil. Det var saltvann de skulle ha fremstilt. Det er der lykken er!Det er lett å bli filosofisk når feriemodus har senket seg over havna. Hvorfor er det egentlig sånn, tenker jeg. Hvorfor smiler jeg bredere, nyter livet mer og sover bedre så fort jeg har klatret om bord i ”MorMajor”? Hva er det ved sjøen og båtlivet som lokker fram folks solside?Ved siden av oss styrte en ung kvinne skuta si inn til brygga med stø hånd. – Flott båt! sa jeg da hun hoppet i land. – Takk. Det synes jeg også, kvitterte hun. Og strålte som varm julisol.- Der har du det igjen, sa jeg.

- Hva da? spurte rederinnen. Hun satt ved siden av meg med et glass hvitvin i glasset. Og hun så slett ikke misfornøyd ut hun heller.

- Jo, ser’u. Hadde vi sittet i bil på motorveien nå, så hadde vi vært omgitt av utålmodige gærninger som bare ønsker deg dit pepperen gror. Men her i havna tar de samme folkene til lua og hilser blidt, de strekker ut en hjelpende hånd når du skal fortøye, de spanderer ankerdram på vilt fremmede mennesker som tilfeldigvis har slengt ut fenderne på naboplassen. Og de sprudler like mye om bord i små og gamle som store og nye båter.

- Mmm, sa hun og nikket enig.Jeg henfalt til grubleriene igjen. Er det noe i lufta her i vannoverflaten? Skjer det en slags kjemisk reaksjon der saltvann møter sjøluft? Dannes det en slags lystgass som smyger seg inn i sansene og alle porene i huden? Eller er det kanskje det at skuta aldri ligger helt stille. Selv når vannet er som flatest kan du fornemme en aldri så liten duving, et slags kjærtegn fra elementet. Det smyger deg langs ryggen, klapper deg forsiktig på hodet og hvisker: ”Slapp av, gutt. Kjenner du ikke at livet farer godt med deg?”

- Sa du noe? spurte jeg rederinnen. Hun ristet på hodet, men smilte megetsigende.En snekkeeier stakk hodet over ripa. Han var svart i panna og på kinnet. Han tørket hendene med en skitten fille. Han så ut som en oljearbeider, men var egentlig kontorisk fra Sætre.

- Fant du lykken nedi der, spurte jeg.

Mannen gliste. – Oljelekkasje, sa han. – Men nå går’n som smør.

Snekka hans måtte være minst 40 år gammel, men glinser av mange lag lakk.

- Den båten ligger det mye kjærlighet i, tenkte jeg. Hvor mange tusen timer har han brukt på å stelle og foredle det trevirket? Den skinner som gull. Han er jo den egentlige alkymist!- Mer hvitvin, spurte rederinnen.

- Ja, takk, sa jeg.”MorMajor”

Utgave: 

Stikkord: 

Endre Solvang i KNBF er lang med alvorstynget enn hva dette bildet viser. KNBFs søknad om momsrefusjon på vegne av båtforeningene er avslått.
Vi oppfyller kriteriene til momsrefusjon. Derfor stiller vi oss uforstående til avslaget og er svært skuffet, sier generalskretær Endre Solvang i KNBF. Dersom KNBFs klage ikke fører frem vil norske båtforeninger få 12 millioner færre kroner å rutte med kommende år.
VIL KLAGE: Cecilie Klem i KNBF sier arbeidet med å klage på vedtaket allerede er i gang. Generalsekretær Endre Solvang har ikke vært tilgjengelig for kommentar.
Kulturdepartementet har avslått KNBFs søknad om momskompensasjon på over 12 millioner kroner.
OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
Twitter icon
e-mail icon