59º55’20’’N 05º16’16’’Ø Havn: Smedholmen i Fitjar

59º55’20’’N 05º16’16’’Ø Havn: Smedholmen i Fitjar

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN

Fitjar har en av Norges flotteste skjærgårder. På sørsiden av Selbjørnsfjorden, mellom Bømlo og Stord, ligger den med sine hundrevis av små og store øyer – innbydende og vennlig av natur.

Vi går alltid Nyleia eller Engesundet når vi er på vei sør- eller nordover kysten. Langenuen på østsiden av Stord er bare en kjedelig transportstrekning, mens øyriket på vestsiden byr på variert natur og artig navigasjon. Ved Fitjarsjøen, nordvest på Stord, ligger kommunesenteret, med godt tilrettelagt havn for båtfolket, butikker og andre servicetilbud. Et utmerket sted å stoppe for å fylle opp med nødvendigheter om bord. Rundt 1,5 nautiske mil vest for sentrum, inntil leia gjennom Engesundet på vestsiden av Teløy, ligger Smedholmen, med flytebrygge og innbydende kulturlandskap. Et billedskjønt og rolig turmål for båtfamilier på tur.

Vakkert miljø

Å kjenne litt til historien om stedene vi passerer, gjør reisen langs kysten rikere. Med litt kunnskap som ballast, blir steder levende, holmer går fra å være betydningsløse steinformasjoner og kulisser til å bli innhold i det store bildet man seiler igjennom.

Vi har passert Smedholmen et stort antall ganger, men aldri tatt oss tid til en stopp. Enten har vi vært drevet av en god værmelding for Sletta, eller av trangen til å komme oss til Bergen.

I fjor, derimot, la vi til i bukta ved det vakre gårdsbruket, som antakelig ble ryddet på 1600-tallet og var husmannsplass under Lysekloster i Oslo. I 1975 ble gården overtatt av Staten, og i dag er det vennelaget Aktiv Seglas som sørger for å holde Smedholmen levende og tar vare på bygningene og kulturlandskapet på øya. Ofte er også kutteren “Seladon”, bygget i Hardanger i 1937, å se ved brygga nedenfor gården. Et livsprosjekt for Einar Matre og Terje Skorpen som har blitt en levende del av kystkulturen i Fitjar, og en viktig miljøskapende faktor på Smedholmen.

Historisk sus over heiene

Det var i Fitjarvågen at Håkon den gode fikk sitt banesår i 961 i et blodig slag mot Harald Eirikssons hær fra Danmark, hvor “piler og spyd og allslags kastevåpen fløy tjukt som snøføyke”, ifølge Snorre. Håkon fikk sitt banesår surret, men blodtapet ble til slutt så stort at han døde i Håkonshella utenfor Alvøen, på sin vei nordover mot Bjørgvin.

HAVNEFAKTA:

Posisjon:

59º55’20’’N 05º16’16’’Ø

Kommune:

Fitjar

Sjøkart:

Hovedkart N19, Båtsportkart serie J

Den norske los:

Jærens Rev-Statt

Nærmeste by:

Leirvik

 

Utgave: 

Stikkord: 

Endre Solvang i KNBF er lang med alvorstynget enn hva dette bildet viser. KNBFs søknad om momsrefusjon på vegne av båtforeningene er avslått.
Vi oppfyller kriteriene til momsrefusjon. Derfor stiller vi oss uforstående til avslaget og er svært skuffet, sier generalskretær Endre Solvang i KNBF. Dersom KNBFs klage ikke fører frem vil norske båtforeninger få 12 millioner færre kroner å rutte med kommende år.
VIL KLAGE: Cecilie Klem i KNBF sier arbeidet med å klage på vedtaket allerede er i gang. Generalsekretær Endre Solvang har ikke vært tilgjengelig for kommentar.
Kulturdepartementet har avslått KNBFs søknad om momskompensasjon på over 12 millioner kroner.
OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
Twitter icon
e-mail icon