Årets båtforening 2007- Ljugekrakken til Haramsøya

Årets båtforening 2007- Ljugekrakken til Haramsøya

Årets båtforening 2007

Ljugekrakken til Haramsøya

Båtmagasinet har kåret Haramsøy Småbåtlag til Årets Båtforening – vinner av den gjeve Ljugekrakken. Den utadvendte foreningen med 65 medlemmer har en unik havn der også gjestende båter tas hjertelig i mot. Og småbåttreffet på Haramsøya er blitt et høydepunkt for båtfolk langt utover foreningens medlemmer.

TEKST: ATLE KNUTSEN

FOTO: ATLE KNUTSEN OG LARS INGE AUSTNES

Det var en begeistret Bjørg Haram, leder i småbåtlaget, som mottok beskjeden om prisen da Båtmagasinet hadde kåret Årets Båtforeningen 2007.

- Haramsøy Småbåtlag er både stolt, takknemlig og glad for vi fikk tildelt Båtmagasinets Ljugekrakk for 2007. Dette er en anerkjennelse for arbeidet alle medlemmene har lagt ned gjennom 47 år. Dette motiverer til ytterligere innsats for laget. Hjertelig takk, kunne Bjørg Haram meddele på vegne av foreningen.

Og krakken ble raskt montert i det fascinerende klubbhuset, en stor sjøbu som ligger ved innseilingen til den kunstig anlagte, og svært intime havna på nord-østsiden av Haramsøy, i Haram kommune - den nordligste av sunnmørskommuene.

Herlig klubbhus

Gjennom flere tiår har småbåtlaget aktivt sikret seg landområder rundt klubblokalet, den såkalte ”Gunnabuda” som foreningen kjøpte i 1977 – sytten år etter at laget ble stiftet i 1960. Dermed hadde foreningen utvidingsmuligheter for småbåthamna og et betydelig område på land da arbeidet med den første moloen ble påbegynt i 1963. Foreningen utvider stadig – på dugnad.

Selv om havna er intim, er den svært lun og trivelig – og her er absolutt hjerterom. Foreningen har egne gjesteplasser, og stiller fasilitetene i klubbhuset til disposisjon for gjestende båter.

Klubblokalet Gunnabuda er et tidligere fiskemottak som gjennom flere års restaurering og ombygging er blitt et herlig klubbhus med mye atmosfære.

- Blant medlemmene har vi fagfolk som snekkere, murere, elektrikere og andre nevenyttige personer. Det er mye takket være deres innsats at vi dag har et så bra anlegg, berømmer Bjørg Haram.

- På den store sjøbua vår, er det stort sett bare noen yttervegger som ikke er skiftet ut. Vi har tatt vare på det opprinnelige og ønsker at de som besøker oss får oppleve et ekte, maritimt miljø. Andre etasjen ble renovert først med kjøkken, stort klubblokale, salong, lugarer, dusj og toaletter. Her har også foreningen sitt kontor..

I første etasje har foreningen dusj, vaskerom med vaskemaskin og tørketrommel og kjøkken som kan benyttes av gjestebåter.

Kreativiteten er stor i foreningen Bjørg viser oss ”Borgøy Bar”, som er et av guttas prestisjeprosjekter i foreningen.

- Vi er meget stolt av baren, og ikke minst det flotte salen med 90 sitteplasser. Damene bidrar med kaffe og vafler under dugnadene, samt også administrasjonsarbeid. En grei arbeidsfordeling. En må gjøre det en er flinkest til. Da blir resultatet best, mener Bjørg, som er foreningens første kvinnelige leder.

Kjent treff

Det store høydepunktet i aktivitetskalenderen til Haramsøy Småbåtlag er småbåttreffet som arrangeres i midten av august hvert år. Treffet gikk første gang av stabelen i 1990, og allerede året etter hadde småbåtlaget besøk av 30 gjestebåter. Etter hvert som treffet har økt i popularitet, har man kommet opp i hele 70 gjestebåter – men trefotsyken har ført til at laget må begrense antall deltakere til 60 – i alle fall frem til år.

- Med full utnyttelse av sjøbua, samt et par partytelt i tillegg gjør at båttreffet kan avikles i sin helhet i tilknytting til hamneområdet. Det er slik båtfolket ønsker å ha det, sier leder Bjørg.

- Tilbakemeldingene fra båttreffgjestene er udelt positive. Mange kommer igjen år etter år, men stadig dukker det også opp nye fjes. De første båtene har faktisk kommet allerede på onsdag for å være sikker på å få plass under båttreffet.

- Laget har gjennom alle år vært opptatt av å sikre seg grunn for å ha muligheter til å utvide havna. I lengre tid har vi sett behovet for en større havn med flere gjesteplasser. I 2007 vedtok vi derfor å utvide havna på østsiden av sjøbua. Dette er vi allerede godt i gang med, og kapasiteten i forkant av båttreffet 15.-17. august i år vil derfor være utvidet, avslutter en strålende Bjørg Haram.

Se også: www.haramsøy-småbåtlag.comTidligere vinnere:

Årets Båtforening ble første gang kåret i 1988. Her er en oversikt over de 19 foreningene som har fått utmerkelsen siden da. (Prisen ble ikke delt ut i 2006).

1988: Drøbak Båtforening

1989: Harstad Båtforening

1990: Norsk Motorskøyteklubb

1991: Bodø Båtforening

1992: Gjøvik Båtforening

1993: Trondheim Båtforening

1994: Farsund Motorbåtforening

1995: Florø Båtforening

1996: Risør Motorbåtforening

1997: Skudeneshavn Båtforening

1998: Moss Motorbåtforening

1999: Ålesund Motorbåtforening

2000: Høllefjorden Båtforening, Søgne

2001: Kobbernaglen Båtforening, Karmøy

2002: Båtstø Båtforening, Røyken

2003: Bergen Motorbåtforening

2004: Vindfangerbukta Båtforening, Drøbak

2005: Ikornes Båtforening, Sykkylven

2007: Haramsøy Småbåtlag, Haram

Utgave: 

Stikkord: 

OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.
Twitter icon
e-mail icon