Vil hun utvide vestpåbudet?

ta191d6e.jpg

EVALUERER: Oslo 20150109. Statsråd Monica Mæland skal evaluere vestpåbudet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oslo 20150109. Statsråd Monica Mæland skal evaluere vestpåbudet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Vil hun utvide vestpåbudet?

Etter at den første båtsesongen med redningsvestpåbud er avsluttet, vil næringsminister Monica Mæland (H) ha en evaluering av regelverket, melder NTB.

– Det er naturlig at vi etter årets sesong foretar en evaluering av påbudet og av unntakene i forskrift. Vi vil gå i gang med dette ved årsskiftet, sier Mæland. Mange har reagert på påbudet, som gjelder alle båter under åtte meter, men ikke tar hensyn til hastighet.
Utvider vestpåbudet?
Hva statsrådens evaluering ender opp med, blir spennende å se. Hun vil se på om påbudet fungerer etter sin hensikt, eventuelt om det er naturlig å utvide påbudet til også å gjelde større båter. I syv av ni drukningsulykker fra fritidsbåter under åtte meter i juni og juli ble det ikke brukt vest. De to siste er ikke gjort rede for.

VESTPÅBUD: Vil evalueringen av vestpåbudet bety at også båter større enn 8 meter skal med? Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VESTPÅBUD: Vil evalueringen av vestpåbudet bety at også båter større enn 8 meter skal med? Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

-Regjeringen bør lytte...
Kommunikasjonssjef Frode Pedersen i Redningsselskapet sier til NTB at han synes dagens påbudet treffer ganske godt, men er enig i at det er viktig med en gjennomgang.
– Vi vet at kritikerne blant annet har påpekt at påbudet også bør gjelde for båter over åtte meter, og det bør regjeringen lytte til, sier Pedersen og understreker at svakheten med dagens regelverk er at det ikke gjelder for alle båter.

Stikkord: 

De siste sakene på Båtmagasinet: 

ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.
- Vårt mål er at det ikke skal skje ulykker til sjøs der noen omkommer eller blir hardt skadd med fritidsbåt, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Her får han handlingsplanen fra fungerende sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim. Foto Sjøfartsdirektorate
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen tok i januar i år initiativ til å få på plass en handlingsplan for å få ned antall alvorlige ulykker forbundet med bruk av fritidsfartøy. I dag ble planen overlevert ministeren.
FÆRRE DRUKNET: Gledelig nedgang i antall omkomne på sjøen. Illustrasjonsfoto: Peder Gjersøe, NTB/Scanpix.
De foreløpige tallene fra Sjøfartsdirektoratet viser at antall omkomne ved bruk av fritidsbåt går ned. I første kvartal i år omkom ni personer, tre færre enn i samme periode i fjor. Dette er det laveste tallet som er registrert i sjøfartsdirektoratets statistikk.