Vesling med step og overnattingsplass

Vesling med step og overnattingsplass

Veslingen som gjenoppstod i fjor høst blir nå ytterlig fornyet. Etter sommeren får du båten i daycruiser-versjon, både med og uten steppet skrog.

Av Lars Kristian Larsen

Stormer marine kjøpte rettighetene til både Vesling og Musling-skroget av Jan Herman Linges enke. Vi testet den nye versjonen av Vesling i fjor. Se video her. Nå oppgraderes nyheten ytterligere. En daycruiser-modell er på trappene. Og den kan du få med et helt nyutviklet step-skrog. Et prosjektet Stormer marine har igangsatt sammen med Innovasjon Norge og Peder Thorsen/Rib AS.

Les også: Mer familievennlig Vesling

Nyheten som skal presenteres på ”Båter i sjøen” blir altså den smått legendariske Wesling 490 Targa - i svært oppgradert versjon.

Luftsmøring via vanntunell
Den nye alternative versjonen av Vesling har stepp i skroget som vil få tilgang på luft via vanntunellen.
Denne har åpninger direkte inn til steppene. Dette vil luftsmøre steppene når båter er i plan og gi ytterligere effekt til
skroget. Vanntunellen fungerer som normalt når båten ligger stille eller går sakte.
(Veslingen har en tunell i skroget. Denne fylles med vann når båten ligger stille, og gir stabilitet i form av ballast. Når båten så går i plan tømmes tunellen på sekunder.)

-Vi tester for harde livet og prøver oss frem til det perfekte skroget, sier Jørgen Sommerfeldt-Colberg i Stormer marine til Båtmagasinet.

Flere versjoner
Prototypen som blir testet har oppnådd 41 knop med 60-hesters motor. Planen er å lansere båten med to forskjellige rigginger:

Miljø-Veslingen ”Greenwater”
får 30 hk motor, steppet skrog og en toppfart på rundt 30 knop. Tanken her er å få større fart med liten motor.

”Adrenalin”-versjonen får steppet skrog, 60 hk Honda, hydraulisk styring og spesialpropell fra Solas og Balistic. Toppfarten skal være rundt 41 knop og kjøreopplevelsen skal være svært sportslig og morsom.

-Målet med step-prosjektet er å skape en båt som har fantastiske sjøegeksaper samtidig som den er  drivstofføkonomisk og meget rask. Konkret var målet å kunne få ca 10% økt effekt i skroget. Det vil si at man kan gå ned ca 10 – 15 hk og kunne nå den samme toppfarten som med en kraftigere motor. Samtidig vil ”Adrenalin”modellen som er utrustet for maksimal hastighet nå ca 40 – 41 knop med 60 hk. Dette er det få eller ingen som kan ”matche” i samme klasse, sier mannen bak Stormer marine.

Hva ville konstruktør Jan Herman Linge sagt om dere ”køddet” med skrogene hans?

-Vi har tenkt mye på det. Hoveddesignet på båten er beholdt og forhåpentligvis ville Linge tenkt det samme som oss, og satt pris på endringene vi gjør for å få enda større fart med liten motor, sier Sommerfeldt -Colberg.

PS: Foretrekker du Veslingen uten steppet skrog, er det ikke noe problem. Det originale Linge-skroget vil fortsatt bli produsert.

Mer info: www.stormermarine.no

(15.06.2011)

Stikkord: 

De siste sakene på Båtmagasinet: 

OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.