Varsler farlige bølger

hytte_1.jpg

Bølger som krysser hverandre kan gi farlige bølger.
Bølger som krysser hverandre kan gi farlige bølger.

Varsler farlige bølger

Skal du seile i ukjent farvann, er det lurt å sjekke hvor det kan være kryssende bølger. De kan nemlig være farlige.

Kryssende bølger er et fenomen som oppstår oftest i le av grunner, når bølger endrer retning på en slik måte at de krysser hverandre. Kryssende bølger kan forårsake skade på selv større fartøy, skriver nettstedet BarentsWatch som er et helhetlig overvåkings- og informasjonssystem for store deler av verdens nordlige havområder.

Det er en rekke strekninger langs norskekysten der slike kryssende bølger kan være farlig og som BarentsWatch har utarbeidet varsel for. Spesielt fra Møre og Romsdal og nordover er det mange steder, men også på Vestlandet fra Boknafjorden til Haugesund er det enkelte strekninger det utarbeides bølgevarsel for. Det eneste stedet i Oslofjorden som det er utarbeide bølgevarsel for på denne måten er ved Jomfruland der flere fritidsbåter har fått merke rare bølgemønster. For egen regning vil vi legge til at ytterst i Langesundsfjorden kan det være rare bølgemønstre der Skiensvassdraget møter sjøen fra Skagerak.

Her kan du lese mer om tjenesten

Her finner du bølgevarsel

Stikkord: 

De siste sakene på Båtmagasinet: 

OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.