Tror på bare små endringer i dieselprisen

Dieselfylling001.jpg

HÅPER: KNBF håper forslaget til statsbudsjett blir det endelige. Her er dieselprisen bare økt med 2,5 %. (Illustrasjonsfoto: Atle Knutsen).
HÅPER: KNBF håper forslaget til statsbudsjett blir det endelige. Her er dieselprisen bare økt med 2,5 %. (Illustrasjonsfoto: Atle Knutsen).

Tror på bare små endringer i dieselprisen

KNBF forventer at Stortinget vedtar statsbudsjettet uten dramatisk økning i mineraloljeavgiften.

-Foreløpig puster vi lettet ut, sier kommunikasjonssjef Geir Giæver i KNBF. I forslaget til statsbudsjettet er mineraloljeprisen hevet med beskjedne 2.5 %, fra 1,59 til 1,63 kroner pr. liter. Det betyr at Kr.f. og Venstre så langt ikke har kommet videre med sitt krav om bortfall av avgiftsfritak for diesel til båt, et forslag som ville bety en økning på tre kroner literen for båtdiesel.
Krysser fingre
Geir Giæver i KNBF krysser sine fingre for at Kr.f. og Venstre lar sitt forslag ligge ved Stortingets behandling av statsbudsjettet. Dette er en viktig sak for KNBF.
-Vi kan leve med en ordinær prisstigning, slik det er foreslått i budsjettet, men en kunstig økning vil vi stritte i mot sier Giæver.
-2015 er friluftslivets år i Norge. En viktig del av norsk friluftsliv er det det maritime friluftsliv. Halvparten av den norske befolkning er på sjøen hvert år. Maritimt friluftsliv er landets 5. største fritidsaktivitet. Verdien for folkehelse og rekreasjon er enorm. Særlig i alle landets kystkommuner og rundt Mjøsa. Bare på Norges største innsjø finnes mer enn 10.000 fritidsbåter som benyttes av omlag 50.000 mennesker til naturopplevelse, frihetsfølelse og fiske, slår Giæver fast.
750.000 fritidsbåter
Det finnes 750.000 fritidsbåter i Norge. Hver fjerde husstand har fritidsbåt. Båtfolket legger igjen omlag 7 milliarder i verdiskapning og 2 milliarder i moms/avgifter direkte til statskassen.
-Hva får båtfolket tilbake? Ikke særlig mye. Tar vi også rekreasjonsverdi og folkehelsegevinst i betraktning, er det ganske utrolig at to av våre seriøse partier foreslår en avgiftsskjerpelse som beskrevet over. Man burde gjort det stikk motsatte og verdsatt arbeidet som de frivillige og allmennyttige båtforeningene driver i sitt lokalmiljø. Får de to sentrumspartiene slitt forslag gjennom, vil det redusere muligheten for folk flest til å delta i maritimt friluftsliv da det blir betydelig dyrere å utøve. Bare det ikke må skje, sier Geir Giæver.

Stikkord: 

De siste sakene på Båtmagasinet: 

OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.