Trekker forover

foroverdrevVP.jpg

Propeller som peker forover på et hekkaggregat. FWD heter den nye løsningen fra Volvo Penta.
Propeller som peker forover på et hekkaggregat. FWD heter den nye løsningen fra Volvo Penta.

Trekker forover

Det vakte oppsikt da Volvo Penta introduserte IPS-drevet sitt. Nå har de kommet med samme løsning for hekkaggregat også. FWD heter det.

Forward facing Duoprop with counter-rotating propellers (FWD) eller forovervisende duoprop med kontraroterende propeller på godt norsk. Det måtte jo komme en variant for hekkaggregat også etter at Volvo Penta presenterte sitt IPS-drev som er montert under båten og gjennom skrogbunnen. Begge løsningene montert med propellene pekende forover. Det gjør at propellene skal operere i urørt vann som ikke er «tilsølt» av turbulent vann fra undervannshuset før det når propellvingene.
Volvo Penta opplyser at propellene er 67 centimeter lenger foran på båten enn ved tradisjonelle duopropdrev. Det skal gi bedre ytelse for all slags vannsportaktivitet og bedre planingsegenskaper, sier Volvo Penta. Dessuten er det ikke eksosutslipp gjennom propellbøssingen slik at man kan bruke propeller med enda større areal enn på tradisjonell duoprop.
Risikoen for at man får store skader på drevet dersom det skulle treffe en gjenstand i sjøen er større når propellene ikke er beskyttet. Volvo Penta har utstyrt dette drevet med spesielle brytesoner på de vertikale akslingene som gjør at skadene skal reduseres til et minimum hvis drevet treffer flytende gjenstander.
Det nye drevet ble første gang presentert på Miami Boats Show i midten av februar.  

Stikkord: 

De siste sakene på Båtmagasinet: 

OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.