Suksess med trådløs dødmannsknapp

Hånd og konsoll.jpg

ARMBÅND: Skipperen bærer armbånd som er samkjørt med den fastmonterte enheten på konsollen. Foto: Amund Rich. Løken.
ARMBÅND: Skipperen bærer armbånd som er samkjørt med den fastmonterte enheten på konsollen. Foto: Amund Rich. Løken.

Suksess med trådløs dødmannsknapp

Det startet som en god tanke i en studentbedrift. Nå er den satt i produksjon, den trådløse dødmansknappen som utløser seg selv når føreren faller i vannet.

For ett år siden var det en gjeng studenter som grublet på hvordan man kunne lage en dødmannsknapp uten den brysomme snora. Christian Frost Røine fra BI og Fredrik Eriksen fra Høyskolen i Oslo fikk idéen og bestemte seg for å etablere en studentbedrift for å utvikle et trådløst system. De tok produktet sitt med til NM i Ungt Entreprenørskap og overbeviste så sterkt at det endte med en NM-tittel. Dermed løsnet skredet. Innovasjon Norge kom på banen og karene stiftet sitt FELL som aksjeselskap. De brukte  tolv måneder på forskning og utvikling. Systemet WiMEA (Wireless Marine Electronics Algorithm) ble prøvd ut i over 10.000 timer før det kom på markedet tidligere i år.

FORNØYD: Etter 10.000 timers testing er den trådløse dødmannsknappen lansert. Her er gründerne Christian Frost Røine (t.h.) Kristian Kløten og Fredrik Eriksen. Foto: Amund Rich. Løken.
FORNØYD: Etter 10.000 timers testing er den trådløse dødmannsknappen lansert. Her er gründerne Christian Frost Røine (t.h.) Kristian Kløten og Fredrik Eriksen. Foto: Amund Rich. Løken.

Moderne trådløs teknologi
-Det er gjort bruk av moderne trådløs teknologi og avanserte norskutviklede trådløse mikrokontrollere fra Texas Instruments, sier daglig leder Christian Frost Røine til Båtmagasinet.  De fikk med seg Niclas Norin på softwaresiden og Kristian Kløften på design og som bindeledd til Eker Design. Bård Ekers team fikk tidlig sans for produktet og ble både sparringpartnere, designere og har bidratt til å få produktet i serieproduksjon. På investorsiden fikk de med seg Block Wathne-veteranen Lars Nilsen.
Et lite armbånd
Det trådløse systemet består av to enheter, én som skal monteres fast i konsollen på båten sammen med en antenne. Den andre delen er en bitteliten, 10 grams MOB-enhet (mann over bord). Den er så liten at den av praktiske grunner er plassert i et armbånd.
Det er først når enheten kommer i kontakt med vann at den aktiverer MOB-modus og stopper motoren etter bare ett sekund. 6 sekunder senere aktiveres en automatisk overstyringsmodus. Nå kan passasjerer aktivt starte motoren igjen. Dermed kan personen i vannet reddes opp igjen.
Nesten utsolgt
-Bare i løpet av noen uker har vi solgt 250 enheter og er nesten utsolgt. Og vi registrerer med tilfredshet at systemet  fungerer feilfritt også i praksis, sier en fornøyd gründer til Båtmagasinet.

Stikkord: 

De siste sakene på Båtmagasinet: 

OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.