Storstilt forestilling i Lyngør

Storstilt forestilling i Lyngør

Mer enn 700 medvirkende deltar ved 200-årsmarkeringen av Lyngørslaget 6. juli på Lyngør havn.

Tekst Lars Kristian Larsen
Alle foto: Atle Goutbeek


Mange barn skal i aksjon under jubileumsforestillingen. Her er Amalie i aksjon under første øvelse.
Foto: Atle Goutbeek

Av disse 700 er 350 lokale, i tillegg til mannskap ombord på Nordisk Seilas sine 27 fartøy.  Den engelske senkingen av det dansk-norske flaggskipet Najaden 6. juli 1812 var den mest dramatiske og spektakulære av hendelsene fra dansk-norsk side under Napoelonskrigene 1807-1814 som indirekte ledet til begivenhetene på Eidsvoll i 1814.

Jubileumsmarkering
Det engelske slagskipet Dictator brukte 40 minutter på å senke Najaden, mens kanonbåter gjorde en heltemodig innsats på å forhindre tragedien. Innsatsstyrker fra Risør og Arendal forsøkte å komme til unnsetning, men ble opptatt av å bekjempe deler av den engelske flåtestyrken som blokkerte norske farvann.

I år er det 200 år siden slaget fant sted, og dette skal selvsagt markeres med stil.

VIl bli husket
Det skal kjennes, da vil det huskes! Kontrasten mellom hverdagen - preget av daglige gjøremål, sommer og barn i skoleferie – til det å plutselig befinne seg midt i et krigsinferno belyses og oppleves! Barn fra skolene i området spiller barn i 1812, 180 sangere fremfører lydbildet (Komposisjon Ketil Bjørnstad) sammen med fortellingen om hva som skjedde, som vil høres – langt.  Dansere forsterker den visuelle opplevelsen. Markeringen avsluttes med kraftfull kannonade, sier prosjektleder Martha M. Hansen Lyngør2012 til Båtmagasinet.

Slaget varte i 40 minutter. Det er også tidsplanen for det spektakulære skuespillet som starter kvelden 6.juli i år. Arrangøren håper på flere tusen tilskuere.

-Vi regner med cirka 2000 tilskuere, men vi har plass til 5000, sier Hansen.

Dansere og skuespillere har øvd siden april, og det blir flere fellesøvelser frem til generalprøven 5. juli og fremføringen 6. juli.

VIDEO: Slaget på Lyngør

Arrangøren har laget et eget kart der det vises hvor man kan fortøye plastbåten fredag 6. juli. Store deler av havna blir nemlig stengt for båttrafikk før, under og etter arrangementet. Møt opp for en spennende opplevelse. 

Mer info: www.lyngør2012.no

(12.06.2012)

Stikkord: 

De siste sakene på Båtmagasinet: 

Endre Solvang i KNBF er lang med alvorstynget enn hva dette bildet viser. KNBFs søknad om momsrefusjon på vegne av båtforeningene er avslått.
Vi oppfyller kriteriene til momsrefusjon. Derfor stiller vi oss uforstående til avslaget og er svært skuffet, sier generalskretær Endre Solvang i KNBF. Dersom KNBFs klage ikke fører frem vil norske båtforeninger få 12 millioner færre kroner å rutte med kommende år.
VIL KLAGE: Cecilie Klem i KNBF sier arbeidet med å klage på vedtaket allerede er i gang. Generalsekretær Endre Solvang har ikke vært tilgjengelig for kommentar.
Kulturdepartementet har avslått KNBFs søknad om momskompensasjon på over 12 millioner kroner.
OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.