Slutt på FM-radioens småbåtvarsel

Slutt på FM-radioens småbåtvarsel

De som har lyttet til værmeldingen for kysten av Østfold og Vestfold på den gode, gamle FM-radioen, må allerede fra 17 april belage seg på endringer.

AV AMUND RICH. LØKEN

FM-frekvensene 103.2 (Kjerringfjell ved Larvik) og 98,1 Fredrikstad, båtvarsel til småbåtbrukere, forsvinner fra eteren allerede 17. april.
Kommunikasjonssjef Kristin Goa ved Meteorologisk institutt sier til Båtmagasinet at beslutningen om å legge ned FM-sendingen både har en praktisk og overordnet side. Som kjent skal DAB overta for FM og utfasing er derfor naturlig. Når det allikevel skjer såpass raskt, har det sammenheng med at personen som har hatt ansvaret for FM-sendingene, og som har best kompetanse på området, nå går over i pensjonistenes rekker.

-Det er lite formålstjenelig å starte opplæring av nye personer, når FM uansett skal fases ut, sier Goa til Båtmagasinet.

Over til DAB
De trofaste lytterne til småbåtvarselet fra Meteorologisk Institutt må derfor allerede i morgen finne nye rutiner. Det mest nærliggende er å gå til anskaffelse av en DAB-radio (bildet t.h), eller benytte Telenor maritim radio. Telenors Kystradio sender lokal værvarsel over de maritime VHF-kanalene kl 09,12,15,18 og 21 via Tjøme radios arbeidskanaler.
I tillegg vil fyldig varsler for småbåtfolket skje gjennom NRK Båtvær, en digital radiokanal som sender hele døgnet. Også her oppdateres varslene på samme tid som de sendes ut via VHF.
En tredje mulighet er å benytte yr.no.

-At sendingene via FM-frekvensene legges ned, betyr bare at vi ikke lenger ser oss i stand til å levere via denne teknologien, men vi skal fortsatt levere så gode varsler som mulig til båtfolket, sier Kristin Goa ved Meteorologisk institutt.

Stikkord: 

De siste sakene på Båtmagasinet: 

OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.