Slik lurer du båtbandene

Slik lurer du båtbandene

Norske båtmotorer er et lett bytte for utenlandske bander. I fjor forsvant rekordmange båtmotorer fra norske havner.

Her er fem råd for hvordan du kan unngå båttyveri (se video). 

– Vi ser at de utenlandske båtbandene allerede har startet sesongen. Nylig fant vi norske båtmotorer i Tyskland som var på vei til Baltikum. Mai er faktisk høysesong for tyveri av båter og båtmotorer, sier Roar Isaksen, sjef for havnepolitiet i Oslo.

2009 ble et rekordår med 1329 stjålne båtmotorer på landsbasis, en økning på 62 prosent fra året før, viser tall fra Kripos. Politiet frykter at 2010 skal bli et nytt rekordår.

Organisert kriminalitet

– De siste årene har vi sett at tyveriene har økt betydelig. Dette er organisert kriminalitet, og vi har indikasjoner på at de fleste båter og motorer forsvinner til Baltikum, sier Isaksen.

Av de 1329 båtmotorene som ble stjålet i fjor ble kun 168 funnet igjen.

– At så få motorer kommer til rette, tyder på at de forsvinner ut av landet. Det må være en stor organisasjon som klarer å ta unna alle disse motorene, sier Isaksen.

Flest båter og båtmotorer blir det stjålet i Østfold og Agder-fylkene. If Skadeforsikring utbetalte i fjor over 35 millioner kroner i forsikring til uheldige båteiere. Båtmotorer alene utgjorde 8,1 millioner, en stor økning fra 4,9 millioner året før.

Fem gode råd

If har fem råd for hvordan du kan unngå at tyvene tar båten eller båtmotoren din.

1) Bolt fast motoren i båten. (If krever at utenbordsmotor skal være låst eller boltet fast til skroget.)

2) Merk motoren med Securmark. En tallkode er gravert inn i motoren. Hvis en stjålet motor blir funnet, er det lett å finne eieren. (Det er et krav hos If at motorer over 9,5 HK skal være merket.)

3) Sikre båten med kjetting og lås. 

4) Ha båten i en bevoktet havn. De fleste tyverier skjer i ubevoktede havner. 

5) Bruk Tracker. En GPS-sender monteres skjult i båten. Beveger båten seg utenfor et visst område, utløses en alarm og eieren varsles på sms. 

Kreative bander

Bandene er kreative og kler seg ofte ut som servicefolk eller reparatører så de kan jobbe i fred.

– Selv om vi bolter og låser, er det ikke umulig for tyver å få med seg båt eller motor, men det tar lengre tid. Så jo flere sikkerhetstiltak, desto bedre, sier Harald Jacobsen i If Skadeforsikring.

Noen sikringstiltak gir deg rabatt på forsikringen.

– Du får rabatt, blant annet hvis båten ligger i bevoktet havn, er merket eller har tracker, sier Harald Jacobsen i If Skadeforsikring.

(NW 20.05.2010)

Stikkord: 

De siste sakene på Båtmagasinet: 

Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.
- Vårt mål er at det ikke skal skje ulykker til sjøs der noen omkommer eller blir hardt skadd med fritidsbåt, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Her får han handlingsplanen fra fungerende sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim. Foto Sjøfartsdirektorate
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen tok i januar i år initiativ til å få på plass en handlingsplan for å få ned antall alvorlige ulykker forbundet med bruk av fritidsfartøy. I dag ble planen overlevert ministeren.
FÆRRE DRUKNET: Gledelig nedgang i antall omkomne på sjøen. Illustrasjonsfoto: Peder Gjersøe, NTB/Scanpix.
De foreløpige tallene fra Sjøfartsdirektoratet viser at antall omkomne ved bruk av fritidsbåt går ned. I første kvartal i år omkom ni personer, tre færre enn i samme periode i fjor. Dette er det laveste tallet som er registrert i sjøfartsdirektoratets statistikk.
STØRRE OG STØRRE: Mercury er på vannet med ny, rå 450-hester.
Mercury Racing lanserte i dag sin hittil største utenbordsmotor. Med en 4,6 liters V8 på 450 hk med mulighet til å ha inntil seks motorer på samme akterspeil er dette en enorm kraftpakke.
I dag lanserer BRP i USA sin neste store nyhet: Evinrude G2 i3 motorer. Det betyr at også Evinrudes 115 hester snart er på markedet i ny drakt og forbedret utgave.
FULL FART: Hurum Trebåtfestival er i gang, med spennende regattaer og mange arrangementer. Foto: Seilskøyteklubben Colin Archer
Årets utgave av Hurum Trebåtfestival ble en stor suksess, Den offisielle åpningen var fredag med salutt fra dampskipsbrygga og åpningstale av Askers ordfører Lene Conradi på festivalens utescene.
FLAUT: Nordmenn har opplevd mye flaut på sjøen, blant annet i møte med lovens lange arm. Foto: Amund Rich.Løken.
Kaste dreggen i en annen båt? Bli stoppet med for høy promille? Grunnstøte? Les mer om det flaueste nordmenn opplever i båt.
Candela har jobbet i fem år med sin båt som nå altså er klar for lansering.
Den el-drevne hydrofoilen fra Candela Speed Boat i Stockholm er nå klar for test av den første produksjonsmodellen.