Slik håndterer du båtulykker

Slik håndterer du båtulykker

Norsk luftambulanse gir deg råd for hvordan du skal håndtere en båtulykke. Kan du rekkefølgen?

Av Lars Kristian Larsen

I siste utgave av Norsk Luftambulanse magasin står retingslinjene for opptreden dersom du kommer først til en båtulykke. Her er tipsene:

1. Få oversikt og sikre
”Dersom du observerer en båtulykke, skal du først gjøre det du kan for å hindre ytterligere ulykker. Er det fare for at andre kjører inn i båten som er involvert i ulykken? Kan du eventuelt gjøre andre båtførere oppmerksom på faren og få hjelp også fra dem? ”

2. Varsle 113
”Varsling skjer via medisinsk nødtelefon 113 hvis det er mobildekning. Nødmeldesentralen vil koordinere hjelpen som trengs. Oppkall på maritim VHF er et alternativ for også å varsle en kyststasjon og andre i området om behovet for hjelp. Beskriv situasjonen og oppgi posisjonen til ulykkestedet. Hvis det er flere skadde, prioriter først å få opp de som ligger i vannet og deretter de bevisstløse. ”

3. Få skadde opp av vannet
”Sørg for å få den skadde opp på land eller om bord i en båt. Bevisstløse personer er tunge. Dersom de skal dras om bord i en båt, husk å gjøre det der båtripa er lavest (oftest helt bak i båten), og hindre at en liten båt velter i forsøket. ”

4. Undersøk pasienten
”Rist i pasienten og rop. Gi frie luftveier ved å bøye hodet lett bakover og trekk kjeven frem. Sjekk om pasienten puster ved å lytte, føle og se. Hvis pasienten ikke puster, start hjertelungeredning.”

5. Legg i sideleie
”Hvis pasienten puster, legg ham i sideleie. Tildekk med tepper eller plagg som er tilgjengelig for å hindre nedkjøling. Dette gjelder også på en varm sommerdag. ”

6. Stopp synlige blødninger
”Forsøk å stoppe synlige blødninger med å presse et håndkle, klær eller bare hånden mot blødningen. ”

Les også: 
Slik utfører du hjerte- og lungeredning.
Ny mobilapplikasjon fra Norsk luftambulanse

(24.06.2010)

Stikkord: 

De siste sakene på Båtmagasinet: 

OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.