Slik håndterer du båtulykker

Slik håndterer du båtulykker

Norsk luftambulanse gir deg råd for hvordan du skal håndtere en båtulykke. Kan du rekkefølgen?

Av Lars Kristian Larsen

I siste utgave av Norsk Luftambulanse magasin står retingslinjene for opptreden dersom du kommer først til en båtulykke. Her er tipsene:

1. Få oversikt og sikre
”Dersom du observerer en båtulykke, skal du først gjøre det du kan for å hindre ytterligere ulykker. Er det fare for at andre kjører inn i båten som er involvert i ulykken? Kan du eventuelt gjøre andre båtførere oppmerksom på faren og få hjelp også fra dem? ”

2. Varsle 113
”Varsling skjer via medisinsk nødtelefon 113 hvis det er mobildekning. Nødmeldesentralen vil koordinere hjelpen som trengs. Oppkall på maritim VHF er et alternativ for også å varsle en kyststasjon og andre i området om behovet for hjelp. Beskriv situasjonen og oppgi posisjonen til ulykkestedet. Hvis det er flere skadde, prioriter først å få opp de som ligger i vannet og deretter de bevisstløse. ”

3. Få skadde opp av vannet
”Sørg for å få den skadde opp på land eller om bord i en båt. Bevisstløse personer er tunge. Dersom de skal dras om bord i en båt, husk å gjøre det der båtripa er lavest (oftest helt bak i båten), og hindre at en liten båt velter i forsøket. ”

4. Undersøk pasienten
”Rist i pasienten og rop. Gi frie luftveier ved å bøye hodet lett bakover og trekk kjeven frem. Sjekk om pasienten puster ved å lytte, føle og se. Hvis pasienten ikke puster, start hjertelungeredning.”

5. Legg i sideleie
”Hvis pasienten puster, legg ham i sideleie. Tildekk med tepper eller plagg som er tilgjengelig for å hindre nedkjøling. Dette gjelder også på en varm sommerdag. ”

6. Stopp synlige blødninger
”Forsøk å stoppe synlige blødninger med å presse et håndkle, klær eller bare hånden mot blødningen. ”

Les også: 
Slik utfører du hjerte- og lungeredning.
Ny mobilapplikasjon fra Norsk luftambulanse

(24.06.2010)

Stikkord: 

De siste sakene på Båtmagasinet: 

Endre Solvang i KNBF er lang med alvorstynget enn hva dette bildet viser. KNBFs søknad om momsrefusjon på vegne av båtforeningene er avslått.
Vi oppfyller kriteriene til momsrefusjon. Derfor stiller vi oss uforstående til avslaget og er svært skuffet, sier generalskretær Endre Solvang i KNBF. Dersom KNBFs klage ikke fører frem vil norske båtforeninger få 12 millioner færre kroner å rutte med kommende år.
VIL KLAGE: Cecilie Klem i KNBF sier arbeidet med å klage på vedtaket allerede er i gang. Generalsekretær Endre Solvang har ikke vært tilgjengelig for kommentar.
Kulturdepartementet har avslått KNBFs søknad om momskompensasjon på over 12 millioner kroner.
OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.