Slik gjør du egne endringer i sjøkartet

Video.jpg

SJØKART: Du kan selv registrere endringer i sjøkartet.
SJØKART: Du kan selv registrere endringer i sjøkartet.

Slik gjør du egne endringer i sjøkartet

Dine observasjoner på sjøen kan være livsviktige for andre. Slik kan du registrere dine observasjoner i sjøkartet.Se video.

I 2013 publiserte Navionics i snitt 2000 oppdateringer på sine elektroniske sjøkart hver dag word wide. Områdesjef i Skandinavia, Hans-Christian Grande sier at selskapet vokter «Etterretning for sjøfarende» kontinuerlig. Likevel ligger det mange grunner der ute som enten ikke er oppdaget eller rapportert, nesten 40.000 i følge Statens Kartverk. Kartlegingen vil ta 30 år.

   I påvente er det faktisk svært mye båtfolket selv kan gjøre. Navionics har lenge hatt sitt «Commuity edits». Det er et eget kartlag i kartprogrammet hvor brukerne selv kan legge inn informasjon og gjøre endinger, basert på sine lokale erfaringer.

-Selv om mer enn en halv million endringer er gjort av over 100.000 båtfolk over hele verden, er tjenesten egentlig lite brukt og lite kjent her hjemme, sier Grande.

Vi presenterer her en liten video hvordan du går frem for å registrere egne observasjoner som andre sjøfarende kan ha nytte av.

-Det viktigste er å få båtfolk til å være med hyppige oppdateringer. På den måten selv bidrar vi alle til å varsle om grunner, vrak eller nye broer som ikke er tegnet inn i sjøkartet, sier Grande.  Synkronisering av kartoppdateringer avhenger også av en oppdatert Navionics App, som kommer om relativt kort tid.

Stikkord: 

De siste sakene på Båtmagasinet: 

OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.