Slappe kommuner gjør fartskart ubrukelig

sp554dd9.jpg

FARTSKART: Kystverket har laget fartskart, men kommunene er slappe med å legge inn informasjon. Foto: Terje Bendiksby/NTB-SCANPIX)
FARTSKART: Kystverket har laget fartskart, men kommunene er slappe med å legge inn informasjon. Foto: Terje Bendiksby/NTB-SCANPIX)

Slappe kommuner gjør fartskart ubrukelig

I et fartskart som Kystverket har utarbeidet for kystkommunene er det bemerkelsesverdig lite informasjon. Fordi kommunene ikke gidder å legge inn sine lokale fartsforskrifter.

Norske kommuner og deres lokalpolitikere forventer at båtfolket følger lover og regler innenfor sine kommunegrenser. Men mange kommuner gidder ikke engang hjelpe Kystverket med å legge inn enkel informasjon om de lokale fartsforskriftene i et nytt flott digitalt kart.
Kystverket vil ha alle lokale fartsforskrifter på sjøen ut til båtfolket. Derfor har de gjennom lang tid forberedt et lett tilgjengelig digitalt kart med all relevant informasjon om lokale fartsgrenser. Kartet er til og med tilgjengelig på deres hjemmeside, men hva hjelper et kart når kommunene ikke bidrar med informasjon?
Ny purrerunde
-Ikke alle kommuner har vært effektive til å svare oss, men vi skal ta en ny purrerunde, sa seniorrådgiver Trude Blankholm Strømme i en artikkel i Båtmagasinet tidligere i år. 
Kystverket har etablert en egen WebGIS-basert forvaltningsløsning hvor kommunene selv skal registrere forskriftene i sitt geografiske virksomhetsområde. Kystverket har også laget en grei veiledning for hvordan dette skal gjøres.
Kartet tilgjengelig
-Det er gjort et godt stykke arbeid for å digitalisere de lokale fartsgrensene. Løsningen er ferdig og vi har derfor valgt å legge ut kartet selv om det er riktig at det per i dag er mangelfullt, sier assisterende kystdirektør Per Jan Osdal til Båtmagasinet.  
Kartet finner du på http://kart.kystverket.no/fartsforskrift. Det skal omfatte de 126 kommunene som har aktuell kyststripe i Norge. Kommuner angitt med grønt har digitale data for lokale fartsforskrifter tilgjengelig i løsningen. Kommuner angitt med rødt har eksisterende lokale fartsforskrifter, men disse er foreløpig ikke tilgjengelig i denne tjenesten. Kystverket legger ingen begrensinger på informasjonen. Det betyr at informasjon her også kan legges inn på elektroniske sjøkart, men som sagt, det krever et mer fullstendig innhold enn det du finner i dag.
Ring din kommune
Savner du informasjon fra din kommune i det digitale fartskartet? Ta en telefon til den aktuelle kommune og spør hvorfor de ikke har gjort jobben sin, oppfordrer Båtmagasinet.

Stikkord: 

De siste sakene på Båtmagasinet: 

OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.