Ny tjeneste varsler bølgehøyde

b91fc09a7e6c8f04774dad319ce6da2e.jpg

BØLGEHØYDE: Ny, lett tilgjengelig tjeneste gir deg informasjon om bølgehøyde de nærmeste tre døgn. Foto: Kystverket.
BØLGEHØYDE: Ny, lett tilgjengelig tjeneste gir deg informasjon om bølgehøyde de nærmeste tre døgn. Foto: Kystverket.

Ny tjeneste varsler bølgehøyde

Bølgevarslingstjenesten fra Kystverket og Yr gir båtfolket viktig forhåndsinformasjon om båtvær i vente. Til glede for fritidsbåtflåten er tjenesten nå videreutviklet og omfatter også den utsatte havstrekningen utenfor Jomfruland.

Bølgevarsel for de spesielt utsatte havområdene har lenge vært til nytte for fiskefartøy og skipstrafikk. Nå foreligger en nyutviklet bølgevarslingstjeneste, og vises gjennom en interaktiv kartløsning hos Barentswatch. Kystvarslene fra forskningsstiftelsen Polytec en videreforedling av havvarslene som lages av Meteorologisk institutt og amerikanske National Weather Service. 

Nå også Jomfruland

Nytt er at tre nye områder langs kysten er lagt til: Lopphavet, Vågsfjordbassenget og Jomfruland. Sistnevnte er spesielt interessant i forhold til trafikken av fritidsbåter nå i sommer. De andre utsatte områdene inkluderer Hustadvika, Breisundet, Stad, Sletta, Boknafjorden. Her har du se selv: www.barentswatch.no/bolgevarsel.

Direkte på kartplotter og mobilapp

BarentsWatch har i følge Kystverket benyttet oppdatert teknologi som gjør at informasjonen kan presenteres, tilrettelegges og distribueres mer fleksibelt. Informasjonen vil etter hvert også vises direkte på kartplottere ombord på båter og på mobile applikasjoner. 

Inntil tre døgn frem i tid

Tjenesten gjelder både varsel langs utvalgte farleier og i området rundt disse farleiene. Det gis varsel i tre timers intervaller inntil tre døgn fram i tid. Varslene blir beregnet ut i fra data i et rutenett med 100 meters oppløsning. Tjenesten tar hensyn til bunntopografien i området, samt lokal vind for mer nøyaktighet. Dette gjør det mulig å planlegge tryggere seilas og fiskerirelatert aktivitet.

- Med dette bølgevarselet bidrar BarentsWatch til at Kystverket når sine mål om en bedre og bredere tilrettelegging av bølge- og strømforhold i utsatte områder langs kysten, sier avdelingssjef i Kystverket, Jon Leon Ervik.

Stikkord: 

De siste sakene på Båtmagasinet: 

OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.