Ny og forbedret opplagspose

Ny og forbedret opplagspose

3 nye patenter sørger for at vinterlagringsposen Marinovator nå skal kunne takle alle værtyper.

TEKST: LARS KRISTIAN LARSEN FOTO: MARINOVATE

I fjor langtidstestet vi vinterlagringsposen Marinovator fra firmaet Marinovate i Stavanger. I løpet av testperioden fant vi svakheter som gründerne har brukt mye tid på finne løsninger på.
Marinovator er en tynn pose i nylon som pakkes rundt båten. Denne holdes oppe av ei 70-watts pumpe som henter luft fra utsiden, omtrent som i et hoppeslott. Selv om lufttrykket fra pumpa er relativt lite får man en solid og hard overflate som beskytter mot vær og vind.

Tre innganger

Vårt første ankepunkt etter langtidstesten var at den kun hadde en inngang - gjennom en glidelåsdør på styrbord side.
De nye modellene av Marinovator har åpning i baug, hekk og fra begge sider.


OVERRISLINGSANLEGG: Legg merke til vannstrålene på toppen av posen. Disse holder posen isfri.

Is- og snøfri pose
Det neste vi ga trekk for i testen var at posen vi testet på Østlandet klappet sammen under vekta av tung og våt snø. Også dette er nå utbedret, ved hjelp av en helt ny og patentert løsning kalt SRS (Snow removal system). Ei 500 watts pumpe henter sjøvann under båten og pumper vannet til overrislingsslangen som er montert på taket av pølsa. (Se bilde) Varmeeffekten skal i følge Marinovate være 30 kilowatt. Vannet som sildrer ned langs posen gjør at den garantert holder seg is- og snøfri ned til minus 15 grader. I tillegg er det utviklet en egen iPhone-app som gjør at pumpa kan startes og stoppes etter behov og værmelding.

Så enkelt monteres posen:

Det patenterte overrislingsanlegget gjør også at kondens som tidligere la seg på innsiden av posen og falt ned som is på båten, nå forsvinner. Ved å varme opp utsiden av posen unngås kondens på innsiden.
Båtmagasinets tre ankepunkter er nå utbedret. Gjennom vinterstormene beviste også posene at vind er uproblematisk. Det ble meldt orkan styrke i Stavanger. Fem av fem poser i området kom fra stormene uten skader, og uten å klappe sammen. Kanskje vil den utradisjonelle lagringsmetoden bli et stadig vanligere syn i årene fremover?

Fornøyd gründer

GRÜNDERE: Cato Jansen (t.v) og Alf Egil Stensen har sammen utviklet Marinovator.

- For oss var det viktig å finne løsninger på problemene som ble påpekt i Båtmagasinet. Det mener vi at vi nå har fått til på en meget god måte, sier Cato Jansen, daglig leder i Marinovate AS. For å få dette til har firmaet laget tre nye løsninger, som nå er patentgodkjente.  Økt satsing på hjemmemarkedet, samt forbedring av tidligere svakheter har ført til at flere har valgt å forsøke den spesielle vinterlagringsmetoden.

Duoen i Marinovate har også gjort enkelte forbedringer utover problemene som ble påpekt i Båtmagasinet. Bunnen på posen er fjernet, slik at posens nedre kant holdes fast av vannfylte "pølser". På denne måten slipper bobleanlegget i havna til rundt båten, og man unngår is. Vifteeffekten er også økt fra 60 til 100 watt, for å få en strammere pose, som dermed bedre motstår vind og snø.

- Målet er å ta konseptet videre til Skandinavia, og så til resten av Europa. Men vi skulle gjerne hatt med en investor eller samarbeidspartner for å ta dette videre, sier Jansen.

Mer info: www.marinovate.no

Stikkord: 

De siste sakene på Båtmagasinet: 

OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.