Nei til avgiftsfri bensin til båt

Nei til avgiftsfri bensin til båt

Skal du fylle diesel på båten slipper du unna egen dieselavgift. Men avgiftsfri bensin til båtbruk kan du se langt etter, skal vi tro finansminister Kristin Halvorsen. (25.06.2008)

Av Therese Vågen
Se Båtmagasinets drivstoffoversikt og registrer din pris her!

I et åpent brev til Stortinget ønsker stortingsrepresentant Ulf Lerstein (Frp) å få svar på hvorfor det ikke innføres en ordning med avgiftsfri bensin på samme måte som for diesel.
- Båter kan kjøre på avgiftsfri diesel, men det er ingen tilsvarende ordning for båter som går på bensin. Dette er uheldig for alle de som søker rekreasjon i den norske skjærgården i løpet av en kort sommer med en båt som går på bensin, mener Lerstein.

- Uheldig
Finansminister Kristin Halvorsen (SV) er ikke positiv til en slik ordning, og påpeker at avgiftsordningen mellom Klikk på bildet for å se Båtmagasinets oversikt.bensin og diesel til bruk i fritidsbåter utgjør en forskjell på om lag 3,70 kroner pr. literen. Hun presiserer at diesel som blir brukt til båter ikke er pålagt dieselavgift men grunnavgift på fyringsolje, mens bensin til bruk av fritidsbåter er ilagt bensinavgift.
- Jeg ser at avgiftsforskjellen mellom diesel og bensin til fritidsbåter ikke er heldig. Jeg mener likevel at det ikke er en tilstrekkelig begrunnelse for også å frita bensin til fritidsbåter fra bensinavgift, sier Halvorsen, som mener bruk av fritidsbåter påfører samfunnet kostnader i form av ulykker, støy og miljøskadelige utslipp.

Betydelig inntektstap
I følge Statistisk sentralbyrå og Norsk petroleumsinstitutt ligger omsetningen av bensin fra marinaer på 11,8 mill. liter i løpet av de siste 12 månedene. Hvis en ordning med avgiftsfri bensin for eksempel ble innført fra 1. januar neste år, ville det bety et økonomisk tap for staten på 59 millioner kroner.

Forslaget om avgift på diesel for fritidsbåter ble i sin tid forkastet av Stortinget, som mente det ville by på betydelige praktiske problemer å innføre dieselavgift. Blant annet ville det by på problemer å bygge om pumper for avgiftsfri diesel til pumper for avgiftspliktig diesel, da fiskeflåten fortsatt skulle fylle avgiftsfri diesel.

Stikkord: 

De siste sakene på Båtmagasinet: 

Endre Solvang i KNBF er lang med alvorstynget enn hva dette bildet viser. KNBFs søknad om momsrefusjon på vegne av båtforeningene er avslått.
Vi oppfyller kriteriene til momsrefusjon. Derfor stiller vi oss uforstående til avslaget og er svært skuffet, sier generalskretær Endre Solvang i KNBF. Dersom KNBFs klage ikke fører frem vil norske båtforeninger få 12 millioner færre kroner å rutte med kommende år.
VIL KLAGE: Cecilie Klem i KNBF sier arbeidet med å klage på vedtaket allerede er i gang. Generalsekretær Endre Solvang har ikke vært tilgjengelig for kommentar.
Kulturdepartementet har avslått KNBFs søknad om momskompensasjon på over 12 millioner kroner.
OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.