Lyngør fyr for allmennheten

Lyngør fyr for allmennheten

Fyrvokterboligen på Lyngør fyr er nå åpnet for allmennheten. Den disponeres nå av Turistforeningen.

Tekst og foto: Hans Due

Det var stor festivitas da fyrvokterboligen på ærverdige Lyngør Fyr, som ble bygget i 1879, ble åpnet for allmennheten lørdag 7. mai. Da kunne fruktene av tre års dugnadsinnsats fra Aust-Agder Turistforening høstes og Lyngør Fyr innlemmes i Kystledhyttenes rekker. Dette var Den norske Turistforenings 470’ hytte, og den ble realisert takket være godt samarbeide med Kystverket og Redningsselskapet.

22 sengeplasser
Styreleder i Aust-Agder Turistforening, Svein Hjorth-Olsen ledet sermonien og lot Tvedestrands-ordfører Jan Dukene trykke på åpningsknappen som aktiviserte tåkelurtutet fra Lyngør fyr (bildet over). Jens Ragnar Larsen, som har ledet dugnadsarbeidet på turisthytta, kunne presentere 22 sengeplasser, kjøkken, flere oppholdsrom, dusj og do i to fredede hus for de ca 120 fremmøtte som deltok på åpningssermonien. Musiker og forfatter Ketil Bjørnstad, som har bodd 16 år på naboøya Sandøya, urfremførte en egen komposisjon tilegnet Lyngør fyr. Musikkstykket gikk naturlig nok i E-moll som er tåkelurlyden til fyret. Mest stemningsfult av alt var kanskje da han fremførte sin aller mest kjente komposisjon, ”Sommernatt ved fjorden”.


FJORDUTSIKT: Totalt er det nå 22 sengeplasser i fyrvokterboligen.

Villsau på menyen
Kunstnerne Kjell Nupen og Tony Larsen stilte ut noen av sine verker i den ene av de to bygningene, den såkalte kunstnerboligen og Torungenpoeten Sondre Foyn Gullvåg leste spesialskrevet dikt til Lyngør fyr. Rammen rundt det hele satte Arendals-koret Cantabile.
De fremmøtte ble servert smakebiter av villsaukjøtt og villsaupølse, laget på villsau fra Aust-Agders andre kystledhytte på Torungen utenfor Arendal.

(10.05.2011)

Stikkord: 

De siste sakene på Båtmagasinet: 

OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.