Klokkergården feiret

klokkergården_1.jpg

Daglig leder Malin Arntsen med det synlige beviset på at Klokkergården på Rødøy ble kåret til Årets Gjestehavn 2012. Hun er flankert av sin far og altmuligmann Bernt Arntsen (t.v) og Båtmagasinets sjefredaktør Hans Due. (Foto: Grethe Due)
Daglig leder Malin Arntsen med det synlige beviset på at Klokkergården på Rødøy ble kåret til Årets Gjestehavn 2012. Hun er flankert av sin far og altmuligmann Bernt Arntsen (t.v) og Båtmagasinets sjefredaktør Hans Due. (Foto: Grethe Due)

Klokkergården feiret

Det var stor stas lørdag formiddag da Klokkergården på Rødøy kunne heise flagget som viser at de ble kåret til Årets Gjestehavn 2012.

På dette lille samfunnet på Rødøy ytterst i havgapet utenfor Svartisen på Helgelandskysten og med bare 200 fastboende, har familien Arntsen skapt en helt unik virksomhet gjennom restaureringen av Klokkergården. Primus motor for det og det meste andre som skjer i dette øysamfunnet er Malin Arntsen. Med en ukuelig ståpåvilje, en enorm arbeidskapasitet og utpreget sans for det umuliges kunst har hun fått til bærekraftig virksomhet på Rødøy. Så velkomne til dette stedet føler folk seg at de stemte stedet fram som Årets Gjestehavn 2012 i skarp konkurranse med store og lant mer kjente gjestehavner rundt omkring i landet.

Flagg og diplom
Lørdag 1. juni stilte Båtmagasinets sjefredaktør Hans Due opp på Rødøy med diplom og flagg som det synlige bevis på hedersbetegnelsen. Malin Arntsen hadde rigget til med underholdning, taler og aktiviteter for det mer enn 100  lokale fremmøtte og en rekke båtturister som virkelig satte pris på arrangementet i et alldeles nydelig sommervær der Helgelandskysten virkelig hadde tatt på seg findressen og viste seg fra sin aller beste side. Due uttrykte at Rødøy kan være stolte av gjestehavna og det de har fått til. Kommunen bør være stolte av å ha slike folk som får til aktivitet og sysselsetting og skaper inntekter til kommunen, sa Due som også uttrykte skuffelse over at kommuneledelsen ikke kjente sin besøkelsestid i forbindelse med arrangementet da ingen derfra møtte opp for å hedre mennesker som virkelig har fått til noe i kommunen slik vi i Båtmagasinet har vært vant til fra de andre havnene som har vunnet prisen tidligere år. Kommuneledelsen burde ha stått i første rekke og ledet heiagjengen, sa Due.

I sin tale til Rødøy og Klokkergården sa sjefredaktør Hans Due blant annet:

At avsidesliggende Rødøy langt oppe i Nordland skulle gå av med seieren om å bli Årets Gjestehavn 2012 kom som en stor overraskelse på oss i redaksjonen i Båtmagasinet. Ikke fordi havna ikke skulle være en verdig vinner, men fordi det er andre og langt større og mer besøkte havner som var blant kandidatene. Men det er leserne våre som stemmer fram vinneren, og veldig mange av dem har helt klart et spesielt hjerte for akkurat denne plassen. Når Klokkergården på Rødøy vant med 28 prosent av stemmene, forteller det at familien Arntsen har gjort noe med denne plassen som treffer båtfolket rett i hjerteroten.

Familien Arntsen har forvandlet stedet fra et falleferdig fjøs til en attraktiv gjestehavn med gode fasiliteter. Her finner vi solide flytebrygger i en velutviklet havn. Sommerstid arrangeres det aktiviteter både for voksne og barn. Familien Arntsen, med Malin Arntsen i spissen, har laget en egen eventyrskog for barna, og satt opp et stort akvarium for barna de siste årene. Barna står for fiskingen, og får levere fiskene i det store akvariet. Men planene stopper ikke her. Neste år håper man å kunne starte med byggingen av et aneks med møterom og overnattingsplass til 50 mennesker. Det er nemlig overnattingskapasiteten som nå er achilleshælen for Klokkergården. Kjenner vi Malin og familien rett, noe vi tror vi gjør etter en helgs opphold der, får de til det også. Vi gleder oss til å se nyanlegget stå klar og håper kommunen applauderer initiativet og gjør alt de kan for å legge til rette for aktiviteten der ute i havgapet.

Dette skrev journalist Jon Amtrup i Båtmagasinet i sommernummeret vårt i 2007:

Over vakre Rødøy og dens 1600 innbyggere troner Rødøyløva med sine 440 meter. Vi måtte selvfølgelig opp på toppen. Fjellstøvler og båt er nemlig en genial kombinasjon. Du får det beste fra to riker, det gir et helt nytt perspektiv på båtlivet. Mens 11 ørner sirklet rundt oss på toppen av Rødøyløva skuet vi ut over et øyrike så fantastisk at en bare hadde lyst til å forbli her i stillheten.
Vel nede igjen ble vi servert verdens beste seigryte på Klokkergården, Malins seigryte. Det er ikke bare maten, men det er hele stemningen som gir deg den gode opplevelsen på Klokkergården. - Dette kan du ikke gjenskape andre steder, sier Malin Arntsen som driver Klokkergården. Du må stikke innom, om du er i nærheten. I 2600 var det hele 3000 båtbesøkende som hadde oppdaget akkurat det. I de senere årene er det blitt mangedoblet, og fra å være et lite familieforetagende, er det nå en liten bedrift med mange ansatte, spesielt sommerstid.

Båtmagasinets medarbeider Hans Eidstuen, som tegner ut bladet vårt, padlet forbi her i 1992. Da var det ikke mye liv her, men han husker veldig godt stedet, den falleferdige gården og ikke minst at han hadde veldig lyst til å klatre på toppen av Rødøyløva, men hadde aldri forestilt seg at det skulle bli en slik aktivitet på stedet bare noen få år senere

Det er spesielt hyggelig for oss i Båtmagasinet å konstatere at vi har en stor og entusiastisk leserkrets også i vår nordlige landsdel, og at de faktisk er så entusiastiske at de – til tross for at det befolkningsmessig er som kampen David mot Goliat – har klart å stemme fram en av sine egne gjestehavner som Årets Gjestehavn. Klokkergården på Rødøy er en verdig vinner, sa Due.

Stikkord: 

De siste sakene på Båtmagasinet: 

OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.