Klart for båtfolkets 17. mai

sy6fe96b.jpg

GOD FEIRING: Stort St.Hans bål i strandkanten, mange tilskuere og yrende båtliv. Ormøya, Oslo. Illustrasjonsfoto: © Bjørn Rørslett /NTB-Scanpix/ Samfoto
GOD FEIRING: Stort St.Hans bål i strandkanten, mange tilskuere og yrende båtliv. Ormøya, Oslo. Illustrasjonsfoto: © Bjørn Rørslett /NTB-Scanpix/ Samfoto

Klart for båtfolkets 17. mai

Sankthansaften er båtfolkets jul og 17. mai på én gang. Akkurat nå krysser de mange arrangører av små og store arrangementer fingre for at værgudene må være på deres side. I følge meteorologene er de ikke det, men de har som kjent tatt feil før.

Også i år samarbeider TV2 med Redningsselskapet om direktesending fra Vollen i Asker. «Sankthans – sommerkveld med redningsskøyta» er TV2s startskudd på sommeren, og en markering av Redningsselskapets arbeid for et tryggere båtliv langs kysten. TV2s Guri Solberg skal lede årets Sankthans-feiring fra Vollen i Asker.

VOLLEN: Guri Solberg i TV2 og Rikke Lind i Redningsselskapet gleder seg til kveldens direktesending fra Vollen i Asker. Foto: Redningsselskapet.
VOLLEN: Guri Solberg i TV2 og Rikke Lind i Redningsselskapet gleder seg til kveldens direktesending fra Vollen i Asker. Foto: Redningsselskapet.

"Gleder meg unormalt mye"
- Jeg gleder meg unormalt mye til denne kvelden. Vi venter tusenvis av mennesker og mange sankthans-pyntede båter til denne folkefesten. Jeg er spent, og veldig glad for å være med på dette, sier programleder Guri Solberg i TV 2.
OSLOFJORDEN 1971:  Båter med festglade mennesker ligger tett i tett i Middagsbukta i 1971. De to båtene nærmest heter Baccus og Bonsky, og det sier vel en del om stemningen ombord. Foto: Thorberg / NTB / Scanpix.
OSLOFJORDEN 1971: Båter med festglade mennesker ligger tett i tett i Middagsbukta i 1971. De to båtene nærmest heter Baccus og Bonsky, og det sier vel en del om stemningen ombord. Foto: Thorberg / NTB / Scanpix.

God musikk og lille Elias
– Det blir god musikk, kjente artister, sankthansbål og den lille redningsskøyta Elias inviterer de yngste om bord fra kl. 17 til 21. Vi håper mange vil feire sankthans med oss, sier generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet (RS).
Sommersolverv
Vet du hvorfor vi feirer Sankthansaften? Egentlig er det til mine om døperen Johannes, men når dagen sammenfaller med midtsommer og sommersolverv er det hovedgrunnen til at vi tenner båt og pynter båter og tillater oss en aldri så liten feiring. Jonsok er egentlig 24, juni, men akkurat som julaften, foregriper vi begivenhetenes gang og bruker kvelden før, altså i kveld. Sankthansdagen var for øvrig helligdag fram til 1771. Graden av feiring i kveld varierer i stor grad fra sted til sted, men fortsatt er det kommuner i landet som har fri 24. juni.
Startskudd for årets båtsesong
Fri i morgen eller ikke, i kveld møtes vi på bølgene. Selv om sola formelt snur, er kvelden likevel startskuddet for årets båtsesong. God feiring - og fest med måte.

Stikkord: 

De siste sakene på Båtmagasinet: 

I dag lanserer BRP i USA sin neste store nyhet: Evinrude G2 i3 motorer. Det betyr at også Evinrudes 115 hester snart er på markedet i ny drakt og forbedret utgave.
FULL FART: Hurum Trebåtfestival er i gang, med spennende regattaer og mange arrangementer. Foto: Seilskøyteklubben Colin Archer
Årets utgave av Hurum Trebåtfestival ble en stor suksess, Den offisielle åpningen var fredag med salutt fra dampskipsbrygga og åpningstale av Askers ordfører Lene Conradi på festivalens utescene.
FLAUT: Nordmenn har opplevd mye flaut på sjøen, blant annet i møte med lovens lange arm. Foto: Amund Rich.Løken.
Kaste dreggen i en annen båt? Bli stoppet med for høy promille? Grunnstøte? Les mer om det flaueste nordmenn opplever i båt.
Candela har jobbet i fem år med sin båt som nå altså er klar for lansering.
Den el-drevne hydrofoilen fra Candela Speed Boat i Stockholm er nå klar for test av den første produksjonsmodellen.
En god ting kan ikke skrives for ofte og vi blir stadig spurt om rengjøring av den oppblåsbare. Derfor denne "ønskereprisen": Vi har gjennom årene prøvd «vanlige» vaskemidler på den oppblåsbare jolla uten hell, og fant ut at spesialmidler er det eneste som duger til denne jobben.
NØKLER: Veileder i Kirkens Bymisjon i Tønsberg, Henrik Larsen, fikk nøkler til båten fra Jørn Hennig i Vrengen Maritime. (Foto: Amund Rich. Løken).
-Vær så god, bruk båten hele sesongen. Vi spanderer også drivstoffet, sier Jørn Hennig i Vrengen Maritime. I dag stilte han en Pioner 15 med 20 hesters motor til Kirkens Bymisjon disposisjon i Tønsberg.
GUDMOR: Wenche Myhre stod for den høytidelige dåpen av RS «Odd Fellow III» FOTO: Redningsselskapet/Per S. Larsen
Det ble folkefest ved Honnørbrygga i hovedstaden da redningsskøyta «Odd Fellow III» ble ønsket hell og lykke i sin videre gjerning av gudmor Wenche Myhre.
Polarcirkel med elmotor og batteripakke.
I oktober 2018, skrev Båtmagasinet om gründeren Leiv Stavøstrand, som forlot oljebransjen for å satse på grønn elektrisk fremdrift av både yrkesbåter og fritidsbåter. Nå materialiserer satsingen til gründeren og Evoy seg.