Klart for båtfolkets 17. mai

sy6fe96b.jpg

GOD FEIRING: Stort St.Hans bål i strandkanten, mange tilskuere og yrende båtliv. Ormøya, Oslo. Illustrasjonsfoto: © Bjørn Rørslett /NTB-Scanpix/ Samfoto
GOD FEIRING: Stort St.Hans bål i strandkanten, mange tilskuere og yrende båtliv. Ormøya, Oslo. Illustrasjonsfoto: © Bjørn Rørslett /NTB-Scanpix/ Samfoto

Klart for båtfolkets 17. mai

Sankthansaften er båtfolkets jul og 17. mai på én gang. Akkurat nå krysser de mange arrangører av små og store arrangementer fingre for at værgudene må være på deres side. I følge meteorologene er de ikke det, men de har som kjent tatt feil før.

Også i år samarbeider TV2 med Redningsselskapet om direktesending fra Vollen i Asker. «Sankthans – sommerkveld med redningsskøyta» er TV2s startskudd på sommeren, og en markering av Redningsselskapets arbeid for et tryggere båtliv langs kysten. TV2s Guri Solberg skal lede årets Sankthans-feiring fra Vollen i Asker.

VOLLEN: Guri Solberg i TV2 og Rikke Lind i Redningsselskapet gleder seg til kveldens direktesending fra Vollen i Asker. Foto: Redningsselskapet.
VOLLEN: Guri Solberg i TV2 og Rikke Lind i Redningsselskapet gleder seg til kveldens direktesending fra Vollen i Asker. Foto: Redningsselskapet.

"Gleder meg unormalt mye"
- Jeg gleder meg unormalt mye til denne kvelden. Vi venter tusenvis av mennesker og mange sankthans-pyntede båter til denne folkefesten. Jeg er spent, og veldig glad for å være med på dette, sier programleder Guri Solberg i TV 2.
OSLOFJORDEN 1971:  Båter med festglade mennesker ligger tett i tett i Middagsbukta i 1971. De to båtene nærmest heter Baccus og Bonsky, og det sier vel en del om stemningen ombord. Foto: Thorberg / NTB / Scanpix.
OSLOFJORDEN 1971: Båter med festglade mennesker ligger tett i tett i Middagsbukta i 1971. De to båtene nærmest heter Baccus og Bonsky, og det sier vel en del om stemningen ombord. Foto: Thorberg / NTB / Scanpix.

God musikk og lille Elias
– Det blir god musikk, kjente artister, sankthansbål og den lille redningsskøyta Elias inviterer de yngste om bord fra kl. 17 til 21. Vi håper mange vil feire sankthans med oss, sier generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet (RS).
Sommersolverv
Vet du hvorfor vi feirer Sankthansaften? Egentlig er det til mine om døperen Johannes, men når dagen sammenfaller med midtsommer og sommersolverv er det hovedgrunnen til at vi tenner båt og pynter båter og tillater oss en aldri så liten feiring. Jonsok er egentlig 24, juni, men akkurat som julaften, foregriper vi begivenhetenes gang og bruker kvelden før, altså i kveld. Sankthansdagen var for øvrig helligdag fram til 1771. Graden av feiring i kveld varierer i stor grad fra sted til sted, men fortsatt er det kommuner i landet som har fri 24. juni.
Startskudd for årets båtsesong
Fri i morgen eller ikke, i kveld møtes vi på bølgene. Selv om sola formelt snur, er kvelden likevel startskuddet for årets båtsesong. God feiring - og fest med måte.

Stikkord: 

De siste sakene på Båtmagasinet: 

«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.
- Vårt mål er at det ikke skal skje ulykker til sjøs der noen omkommer eller blir hardt skadd med fritidsbåt, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Her får han handlingsplanen fra fungerende sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim. Foto Sjøfartsdirektorate
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen tok i januar i år initiativ til å få på plass en handlingsplan for å få ned antall alvorlige ulykker forbundet med bruk av fritidsfartøy. I dag ble planen overlevert ministeren.
FÆRRE DRUKNET: Gledelig nedgang i antall omkomne på sjøen. Illustrasjonsfoto: Peder Gjersøe, NTB/Scanpix.
De foreløpige tallene fra Sjøfartsdirektoratet viser at antall omkomne ved bruk av fritidsbåt går ned. I første kvartal i år omkom ni personer, tre færre enn i samme periode i fjor. Dette er det laveste tallet som er registrert i sjøfartsdirektoratets statistikk.
STØRRE OG STØRRE: Mercury er på vannet med ny, rå 450-hester.
Mercury Racing lanserte i dag sin hittil største utenbordsmotor. Med en 4,6 liters V8 på 450 hk med mulighet til å ha inntil seks motorer på samme akterspeil er dette en enorm kraftpakke.
I dag lanserer BRP i USA sin neste store nyhet: Evinrude G2 i3 motorer. Det betyr at også Evinrudes 115 hester snart er på markedet i ny drakt og forbedret utgave.
FULL FART: Hurum Trebåtfestival er i gang, med spennende regattaer og mange arrangementer. Foto: Seilskøyteklubben Colin Archer
Årets utgave av Hurum Trebåtfestival ble en stor suksess, Den offisielle åpningen var fredag med salutt fra dampskipsbrygga og åpningstale av Askers ordfører Lene Conradi på festivalens utescene.
FLAUT: Nordmenn har opplevd mye flaut på sjøen, blant annet i møte med lovens lange arm. Foto: Amund Rich.Løken.
Kaste dreggen i en annen båt? Bli stoppet med for høy promille? Grunnstøte? Les mer om det flaueste nordmenn opplever i båt.