Klar - ferdig - gå!

Klar - ferdig - gå!

LILLESTRØM: Her ser du årets nyheter på Sjøen for alle.

Av Therese Vågen

Det er mange nyheter under årets messe på Lillestrøm, og Båtmagasinet gir deg en guide til de viktigste nyhetene.

Arimar Sprint Jet
Ungdoms-, landsteds- og lettbåtprodusent Arimar kommer med en rekke nyheter i år, med ny agent i Norge. De rimeligste båtene finner du i Sprint Jet-serien fra 2,8 meter til 4,4 meter, mens Yacht Style-modellene er noe mer "luksuriøse".

Askeladden P66
Pilothus-båtene, også kalt speedsjarker, allroundbåter og helårsbåter blir mer og mer populære - også på Østlandet. Askeladdens P66 er årets nye modell med en startpris på 360.000 kroner med en Suzuki 100 hk motor.

Bavaria Sport 38
BMW Group Designworks USA, et datterselskap av BMW Group, følger opp fjorårets Bavaria 28 Sport med en større båt rettet mot mellomklassemarkedet. Bavaria 38 Sport skal ha bedre finish, mer spennende interiør og praktisk løsninger. Senere kommer det også en hardtop-utgave.

Bombard Ribster 500
Bombard Ribster 500 fra Fische Marine er en praktisk RIB, blant annet for aktive familier med barn som f.eks seiler optimistjoller. RIB-en er utstyrt med jockeykonsoll og har plass til drivstofftank under konsollen.

Galia 515 DC
Polske Galia har en rekke nye modeller i år med diverse oppgraderinger og nytt design/farger. Galia 515 DC er en helt ny modell i Galia-familien, og Pål Bustad i Fische Marine forteller at den kommer rett fra fabrikken i Polen. Daycruiserbåten har en rekke smarte detaljer, samt full utnyttelse av dekksarealet ved å trekke dørken så langt akterover mot hekken som det lar seg gjøre.

Galia 650 HT
Båtmagasinet har allerede testet denne polske kanonjolla, som går under kategorien allround- helårsbåt.

Goldfish 21 Tender
29 RIB Tender er en helt ny modell som er 20 cm lengre og mes skrog som er tre prosent raskere. Topphastighet ligger mellom 50 til 80 knop. Pris fra: 1.282.200 kroner. Den har også over en meter lengre kjøreflate. Det eneste som er beholdt fra tidligere modell er konsoll og motorlokk. 

Goldfish 36P1 Supersport
For fullblodsutgaven Goldfish 36 P1 Supersport må du derimot bla opp med rundt tre millioner kroner. Verdens raskeste dieselbåt har blitt 22cm lengre, og Goldfish har også endret skroget som en følge av optimaliseringen av skroget på båtene som blir levert til Forsvaret.

Greenline Hybrid 33
Denne slovenske hybridbåten Greenline Hybrid 33 er med sin prislapp litt i overkant av èn million kroner en miljøvennlig prisbombe. Den allerede prisbelønnede båten har 75 hk diesel VW Marine-motor kombinert med 7 KW elektrisk motor, i tillegg er den utstyrt med solcellepanel på taket.

Hansvik 500 Proff
Hansvik 500 Proff er en småbåt som skal være spesialtilpasset proffbruk og som er skreddersydd for utleie.

Hobby 390 Sprint
Båten fra Bergen kan fås som ungdomsbåt med rekkverk, konsoll og skjerm, eller som en helt åpen versjon. Båten har høyt innvendig fribod og stor dørkplass spesielt som åpen båt. Som åpen båt kommer den med en midttofte med en liten fiskekum, mens konsollbåten har bred sidestilt konsoll med sentrert styreposisjon. Den utstilte båten på Lillestrøm er en prototyp.

Kaisla 525 Era
Finske Kaisla 525 ERA skal være en lettrodd, stødig båt med mye plass og ypperlig som garnbåt.

Karnic 2052 Sundeck
Kyprioten er en videreføring av WA-modellen, men daycruiseren er utstyrt med nytt dekk og interiør - og selvsagt en stor solseng i baugen.

Karnic 2760
28-foteren presenteres som en familiebåt. Den helplanede båten har fire køyeplasser om bord.

Lear 204
Lear 204 er en amerikansk båt, som ikke bare skiller seg ut i utseende - dette er nemlig en el-båt. Båten skal kunne seile i ti timer ved optimal marsjfart, men kan utstyres med ekstra kraftpakke. Rekkevidden skal være rundt 40 nautiske mil før den elektronisk styrte likestrømsmotoren må lades. Taket på båten kan justeres i ulik høyde.

Sessa Key Largo 20 og 27
Sessa Key Largo 20 deck og Sessa Key Largo 27 presenteres i et nytt design, med mange nye detaljer og med ny, sort skrogfarge. 

Nord Star 28 Special Edition og Nord Star 31 Special Edition
De to utgavene er som navnet tilsier spesialutgaver av de finske båtene, spesiallaget for det norske markedet.

Nordkapp 600 Enduro
Oppgradet skjærgårdsjeep eller "voksen ungdomsbåt" som kan brukes til dagsturer i skjærgården, fisketurer eller vannsportaktiviteter. Enduro 600 har samme styrekonsoll og vindskjerm som Enduro 500, og samme skrog som Avant 600. Nordkapp 760 er dessverre ikke på Sjøen for alle.

Regal 2300 bowrider
Ny sportsbåt som i følge den amerikanske produsenten skal gi samme romslige følelse som en 25-foter.

Ryds 490 TCI
Vakumstøpt, smart svensk småbåt som også kommer uten tak, da med betegnelsen 490 FCI. TCI-utgaven har hydraulisk styring.

Saga 310 Open
Sagas nye 310-modell ble såvidt ferdig til Sjøen for alle, men vises fram med en startpris på 1.465.000 kroner med Volvo Penta D4-225 (218 hk). Den åpne modellen er en naturlig utvidelse av sortimentet og den tidligere lukkede 310-versjonen, for å kunne dekke også denne etterspørselen.

Skager 660 Hybrid
Dette er den første norskproduserte hybridbåten, som i tillegg til tradisjonell- og elektrisk motor også har en rekke nye og smarte løsninger som er med på å gjøre daycruiser-snekka enda mer moderne.

Steady 320X
Robust ungdomsbåt som har fått et tøffere og mer moderne utseende.

Sting 650 bowrider
Utvidelse og nytt tilskudd i den nye norske Sting-serien som ble lansert i fjor i regi av Fische Marin. Oppfølger til 650 Daycruiser.

Sting 700 Weekender
Sting 700 Weekender er det nye flaggskipet i serien fra Nordkapps fabrikk i Polen. Båtmagasinet har prøvekjørt båten. 

SeaRay Sundancer 255
Sea Ray 255 er en litt større versjon av Sundancer 245. Amerikansk båt som er produsert i Europa, og med "norske" detaljer som for eksempel splittet vindskjerm for lettere adkomst.

Viknes 1080 Sunbridge
Oppfølgeren av fjorårets Viknes 1030 Sunbridge.

Viksund 360 St Cruz
Viksund viser for første gang fram den aller første båten i Europa med singel installasjon og Joystick Manouvering System.

White Shark 266
Blant annet tre meter lang solseng forut, som kan gjøres om til spiseareal med plass til seks personer. Bygger videre på linja fra 225.

Zodiac Pro Open
RIB-ene har fått tøffere utseende med kraftig fenderlist med oransje detaljer, samt nye pongtonger i sort og grått. Zodiac Pro Open 550 og 650 også helt nye setetrekk i tre farger og er spesialtilpasset det norske og svenske markedet med egen utstyrspakke. Alle Zodiac-båtene leveres med Evinrude E-Tec motorer og fem års garanti på pongtongene. Pakkepris på Zodiac Pro Open 550 med en Evinrude 115 hk vil under lanseringen på Sjøen for alle ligge på 289.900 kroner. Tilsvarende pris på 650-modellen vil være 419.000 kroner. 

Nor-Tech 390 Sport
Den minste i Nor-Techs "skjærgårdsjeep"-serie. Superrask båt med intet mindre en plass til fire (!) Mercury Verado 300 hk motorer på hekken. Den utstilte modellen har "bare" tre. Nor-Tech 390 Sport fås også med innenbords motor.

Beneteau Monte Carlo 32
Den nye utgaven har fått ny farge i grå antrasitt, i tillegg til sprekere motorer med 2 x 200 hk Volvo Penta-motorer i motsetning til 2 x 190 hk. Også interiøret skal være videreutviklet. Startpris med dieselmotorer er 1.499.000 kroner.

SeaRay 235
Prototype på ny modell fra den amerikanske produsenten. Denne er derimot produsert i Europa, men spesialtilpassede detaljer for norske forhold.

Hydrolift SX-22
Hydrolift lanserer et konsept kalt D-fender, blant annet er sett på redningsskøyter, som er støpt, gjennomfarget polyurethan som også kan kan ettermonteres og erstattes. Konseptet skal være med på å gjøre båten til en røffere og mer brukervennlig sports- og fritidsbåt, samtidig som den har RIB-enes skrogbeskyttende egenskaper. Båten avdukes fredag.

 

Stikkord: 

De siste sakene på Båtmagasinet: 

Endre Solvang i KNBF er lang med alvorstynget enn hva dette bildet viser. KNBFs søknad om momsrefusjon på vegne av båtforeningene er avslått.
Vi oppfyller kriteriene til momsrefusjon. Derfor stiller vi oss uforstående til avslaget og er svært skuffet, sier generalskretær Endre Solvang i KNBF. Dersom KNBFs klage ikke fører frem vil norske båtforeninger få 12 millioner færre kroner å rutte med kommende år.
VIL KLAGE: Cecilie Klem i KNBF sier arbeidet med å klage på vedtaket allerede er i gang. Generalsekretær Endre Solvang har ikke vært tilgjengelig for kommentar.
Kulturdepartementet har avslått KNBFs søknad om momskompensasjon på over 12 millioner kroner.
OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.