Importøkning

SARGO The Allseason Boat.jpg

IMPORT: FG Racing blir eneimportør av finske Sargo i Norge. Finland og Polen var de landene som det ble importert flest båter til Norge fra.
IMPORT: FG Racing blir eneimportør av finske Sargo i Norge. Finland og Polen var de landene som det ble importert flest båter til Norge fra.

Importøkning

Importen av båter økte kraftig i fjor til tross for svak kronekurs. Finland og Polen er de landene det importeres flest båter fra.

Til tross for svak kronekurs økte importen av fritidsbåter med nesten 400 millioner kroner, til nær halvannen milliard kroner i fjor. Desidert størst var økningen for båter over 5,5 m med påhengsmotorer. Importen fra Polen eksploderte og økte med over 100 prosent.
- Til tross for urolige økonomiske tider er interessen for nye båter stor og 2015 ble et godt importår, sier Leif Bergaas, daglig leder i Båtbransjeorganisasjonen Norboat. Leif Bergaas i Norboat 

Salget av importerte båter for påhengsmotor økte med over 20 % i fjor og salget av store påhengsmotorer (over 100 HK) økte alene med over 40 %.
-Norske båtkjøpere velger stadig oftere utenbordsmotor, og nå skal motorene være store, sier Leif Bergaas i Norboat.

Polen og Finland er importvinnere
Landene vi importerer flest båter fra er Polen og Finland. For båter over 5,5 meter med påhengsmotor er importen fra Polen desidert størst. Her økte importen med 100 prosent i antall båter til
1431. Finland er nummer to med en økning på 45 prosent til 1111 båter.

For motorbåter med innenbordsmotor ble flest båter importert fra Finland med 105 båter. Her er Polen nummer to, og 104 båter tok veien fra Polen til Norge i 2015. Likevel var det her økningen var størst med en økning på hele 30 prosent fra 2014.

Produksjon i Norge har gode forutsetninger
-Importen fra utlandet er stor. Men på grunn av høy Eurokurs er det nå bedre forutsetninger for de som produserer sine båter i Norge. Dette er blant annet båtmerker som Viknes, Ibiza, Goldfish, Hydrolift, Saga, Gimle , Pioner og Steady, sier Leif Bergaas.

Seilbåtimporten er det eneste segmentet som ikke kan vise til vekst i fjor. Av de seilbåtene som ble importert kom flest fra Frankrike, med Sverige og Tyskland på de neste plassene.

Store forventinger til Norges største båtmesse, Sjøen for Alle som åpner 9 mars
Importtallene er gledelig nytt før båtmessen Sjøen for alle åpner på Lillestrøm 9. mars.
330 båter stilles ut og vi finner og flere titalls nyheter i alle størrelser. Titusenvis av båtinteresserte forventes å besøke messen.  
-Det er rekordstor påmelding fra båtprodusentene og interessen for båt er stor. Nå gleder vi oss til responsen på messen, avslutter Leif Bergaas.

Stikkord: 

De siste sakene på Båtmagasinet: 

- Vårt mål er at det ikke skal skje ulykker til sjøs der noen omkommer eller blir hardt skadd med fritidsbåt, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Her får han handlingsplanen fra fungerende sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim. Foto Sjøfartsdirektorate
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen tok i januar i år initiativ til å få på plass en handlingsplan for å få ned antall alvorlige ulykker forbundet med bruk av fritidsfartøy. I dag ble planen overlevert ministeren.
FÆRRE DRUKNET: Gledelig nedgang i antall omkomne på sjøen. Illustrasjonsfoto: Peder Gjersøe, NTB/Scanpix.
De foreløpige tallene fra Sjøfartsdirektoratet viser at antall omkomne ved bruk av fritidsbåt går ned. I første kvartal i år omkom ni personer, tre færre enn i samme periode i fjor. Dette er det laveste tallet som er registrert i sjøfartsdirektoratets statistikk.
STØRRE OG STØRRE: Mercury er på vannet med ny, rå 450-hester.
Mercury Racing lanserte i dag sin hittil største utenbordsmotor. Med en 4,6 liters V8 på 450 hk med mulighet til å ha inntil seks motorer på samme akterspeil er dette en enorm kraftpakke.
I dag lanserer BRP i USA sin neste store nyhet: Evinrude G2 i3 motorer. Det betyr at også Evinrudes 115 hester snart er på markedet i ny drakt og forbedret utgave.
FULL FART: Hurum Trebåtfestival er i gang, med spennende regattaer og mange arrangementer. Foto: Seilskøyteklubben Colin Archer
Årets utgave av Hurum Trebåtfestival ble en stor suksess, Den offisielle åpningen var fredag med salutt fra dampskipsbrygga og åpningstale av Askers ordfører Lene Conradi på festivalens utescene.
FLAUT: Nordmenn har opplevd mye flaut på sjøen, blant annet i møte med lovens lange arm. Foto: Amund Rich.Løken.
Kaste dreggen i en annen båt? Bli stoppet med for høy promille? Grunnstøte? Les mer om det flaueste nordmenn opplever i båt.
Candela har jobbet i fem år med sin båt som nå altså er klar for lansering.
Den el-drevne hydrofoilen fra Candela Speed Boat i Stockholm er nå klar for test av den første produksjonsmodellen.
En god ting kan ikke skrives for ofte og vi blir stadig spurt om rengjøring av den oppblåsbare. Derfor denne "ønskereprisen": Vi har gjennom årene prøvd «vanlige» vaskemidler på den oppblåsbare jolla uten hell, og fant ut at spesialmidler er det eneste som duger til denne jobben.