Høytflyvende svenske

20190520_090717.jpg

Candela har jobbet i fem år med sin båt som nå altså er klar for lansering.
Candela har jobbet i fem år med sin båt som nå altså er klar for lansering.

Høytflyvende svenske

Den el-drevne hydrofoilen fra Candela Speed Boat i Stockholm er nå klar for test av den første produksjonsmodellen.

Candela Speed Boat viste frem både prototypen og den båten som kommer i serieproduksjon. Candela har jobbet i fem år med sin båt som nå altså er klar for lansering. Ved hastigheter fra rundt 14 knop går båten opp på hydrofoilene og får demed en fjærende, myk og lettdrevet gange. Sett med konservative øyne ser dette nesten ubehagelig ut, men ifølge de som står bak prosjektet så fungerer teknologien helt utmerket i sjøen. De rent praktiske sidene ved å kjøre med hydrofoil-båter i skjærgården er også noe som ikke er uproblematisk, men ifølge kilder vi har snakket med så skal hydrofoilene ha en bruddanvisning slik at de knekker dersom man treffer noe hardt i vannet.

Candela har jobbet i fem år med sin båt som nå altså er klar for lansering.
Candela har jobbet i fem år med sin båt som nå altså er klar for lansering.
 
Hydrofoilteknologi
Hydrofoilteknologien har eksistert lenge, og har ikke minst vært brukt på hurtiggående passasjerfartøy både i Norge og utenlands gjennom flere tiår. Det unike med Candela-prosjektet er kombinasjonen hydrofoil og elektrisk fremdrift.
Candela Speedboat er 7,70 meter lang og 2,40 meter bred. Båten, som er bygget helt i karbonfiber, veier 1.100 kg og er designet som en klassisk daycruiser med elegante linjer. Motoren er på 55 kW og batteriene 40 kWh litium.
Suksess med el-fremdrift
De som foreløpig har hatt størst kommersiell sukess med el-fremdrift, er tyske Torqeedo som er produsent av elektriske utenbordsmotorer. Torqeedo har motorer som passer et antall ulike båtstørrelser. Også relativt store og hurtiggående motorbåter kan drives med disse motorene.
Candela har jobbet i fem år med sin båt som nå altså er klar for lansering.
Candela har jobbet i fem år med sin båt som nå altså er klar for lansering.

Stikkord: 

De siste sakene på Båtmagasinet: 

«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.
- Vårt mål er at det ikke skal skje ulykker til sjøs der noen omkommer eller blir hardt skadd med fritidsbåt, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Her får han handlingsplanen fra fungerende sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim. Foto Sjøfartsdirektorate
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen tok i januar i år initiativ til å få på plass en handlingsplan for å få ned antall alvorlige ulykker forbundet med bruk av fritidsfartøy. I dag ble planen overlevert ministeren.
FÆRRE DRUKNET: Gledelig nedgang i antall omkomne på sjøen. Illustrasjonsfoto: Peder Gjersøe, NTB/Scanpix.
De foreløpige tallene fra Sjøfartsdirektoratet viser at antall omkomne ved bruk av fritidsbåt går ned. I første kvartal i år omkom ni personer, tre færre enn i samme periode i fjor. Dette er det laveste tallet som er registrert i sjøfartsdirektoratets statistikk.
STØRRE OG STØRRE: Mercury er på vannet med ny, rå 450-hester.
Mercury Racing lanserte i dag sin hittil største utenbordsmotor. Med en 4,6 liters V8 på 450 hk med mulighet til å ha inntil seks motorer på samme akterspeil er dette en enorm kraftpakke.
I dag lanserer BRP i USA sin neste store nyhet: Evinrude G2 i3 motorer. Det betyr at også Evinrudes 115 hester snart er på markedet i ny drakt og forbedret utgave.
FULL FART: Hurum Trebåtfestival er i gang, med spennende regattaer og mange arrangementer. Foto: Seilskøyteklubben Colin Archer
Årets utgave av Hurum Trebåtfestival ble en stor suksess, Den offisielle åpningen var fredag med salutt fra dampskipsbrygga og åpningstale av Askers ordfører Lene Conradi på festivalens utescene.
FLAUT: Nordmenn har opplevd mye flaut på sjøen, blant annet i møte med lovens lange arm. Foto: Amund Rich.Løken.
Kaste dreggen i en annen båt? Bli stoppet med for høy promille? Grunnstøte? Les mer om det flaueste nordmenn opplever i båt.