Gøy på vannet

utterns49_6_web.jpg

Uttern S49 er morsom å kjøre. Den byr i tillegg på overraskende mye plass. Foto: Lars K Larsen.
Førsteinntrykk - Uttern S49

Gøy på vannet

TEST: Selv en liten båt kan oppleves stor når den er riktig designet. Den minste skjærgårdsjeepen fra Uttern er en romslig og leken familiebåt.

Se stor bildeserie nederst i saken..

Hvem får mest ut en centimeter i en båt? Produsentene kniver om å tyne mest mulig saft ut av sitronen, både for å holde prisen nede og for å tilby mest mulig båt på minst mulig plass. Uttern er på vannet med Morten Minstemann, Uttern S49, i ny drakt. Den er et godt eksempel på nytenkning, i den grad det er mulig å tenke nytt med et tradisjonelt konsept basert på skjærgårdsjeepens løsninger.

LES OGSÅ: Test av AMT 150 R

Den er fem meter lang og to meter bred, men like fullt en smidig båt for småbarnsfamilien på tur. Typisk for båter i denne klassen er den tilbaketrukne styrekonsollen, gjerne plassert på styrbord side, og hvor aktersofaen også tjener som kjørestol for skipperen. Uttern S49 er intet unntak. Styreposisjon akter har mange fordeler. Den lille båten blir straks stor foran, med mange sitteplasser og plass til et plastbord for lunsjen under åpen himmel.

Godt med stuveplass I små båter er hemmeligheten å få mest mulig løsøre unna. Derfor er stuverom noe det første vi ser etter. Det er veldig godt med plass til å gjemme unna små ting i Uttern S49. Dregg, tauverk og fendere er det greit med plass til i de to rommene under hver av badeplattformene akter. I babord plattform ligger badestigen integrert. Det er et stort lagerrom under akterbenken, og her har produsenten montert solide gassløftere, slik at du ikke får benken i hodet når du bøyer deg oppi. Under benkene foran i båten er det også godt med plass. På styrbord side er det plass både til fiskeutstyr og vannski.

GOD PLASS: I salongen forut er det rikelig med plass til hele familien.

Smart innredet Båten har en praktisk planløsning. Helt akter er det sofa med god plass til tre personer. Foran styrekonsollen er det stol i fartsretningen. Det er en stor sofa på styrbord side, en noe kortere på babord side. Med et enkelt grep kan også plassen mellom sofaputene fylles med en pute til stor solseng. Du må fjerne benkeputene helt for å få full åpning i lokkene på benkene. Litt irriterende. Problemet hadde vært løst med en tanke smalere puter.

    Puten helt forut kan vippes opp og dermed har du skaffet deg et behagelig trinn for å komme ut og inn. Selv om båten er relativt liten, er det problemfritt å ta seg rundt. Det er god plass mellom konsollen og skrogsiden babord og det er fri passasje helt fram til baugen.

Førerplass Båten er utstyrt med en stor konsoll som gir god beskyttelse for to personer. Det er rikelig med plass til bena for de som sitter bak, og passasjeren på innsiden av føreren, som sitter midt i båten, har god plass. Romsligheten her akter har en ulempe. Det er ingen mulighet til å justere avstanden mellom sittebenk og konsoll. For oss som ikke er blant de lengste er det rett og slett litt ubekvemt å kjøre båten i sittende stilling, du får ikke ryggstøtte. Til gjengjeld er det ingen problemer å kjøre båten stående.

Konsollen bærer preg av kvalitet. Den er ikke ulik konsollene fra de større utgavene. Den har to koppeholdere, 12 volts uttak og et eget lite rom med lokk til mobiltelefon og lommebok. Vindskjermen er omkranset av en god syrefast ramme som er god å gripe i når du kjører båten i stående stilling.

Sjøegenskaper Er du på båttur alene, samles mye vekt langt akter. Båten har en bratt planingsterskel, men likevel legger den seg raskt ned i plan. Vi har erfaring med tilsvarende båter som blir stående uforholdsmessig lenge. Det er ubehagelig ikke å se hva som skjer der foran båten.

   Vår testbåt var utstyrt med en 75 hk Mercury Optimax. Mercury er en trofast motor, men Optimax begynner å trekke på årene. Den støyer en del, og er koblet til en kontrollboks som oppleves slarkete og upresis.

   Lillebror i Uttern-familien er morsom i sjøen. Den er trygg, lett å kontrollere og ligger fjellstøtt i svingene. Båten reagerer rask på trimming og finner seg raskt til rette. Alt i alt en morsom og leken båt med mange gode kvaliteter.

Fakta

CE-kategori: 

C

Produksjonsland: 

Polen

Lengde (meter): 

5.01

Bredde (meter): 

2.08

Dyptgående (meter): 

0.32

Lengde (fot): 

16.00

V-bunn (grader): 

14.00

Vekt (kg): 

630

Drivstoff (liter): 

70

Max. antall personer: 

6

Motoreffekt fra (hk): 

50.00

Motoreffekt til (hk): 

75.00

Motor testbåt: 

Mercury Optimax 75

- Sylindervolum: 

1,526 ccm

- Antall synlindre: 

3

- Effekt (hk): 

75.00

Toppfart i test (knop): 

32.00

Pris fra (kr): 

180 349,-

Pris testbåt (kr): 

195 161,-

Opplysninger: 

www.br

Stikkord: 

De siste sakene på Båtmagasinet: 

VIL KLAGE: Cecilie Klem i KNBF sier arbeidet med å klage på vedtaket allerede er i gang. Generalsekretær Endre Solvang har ikke vært tilgjengelig for kommentar.
Kulturdepartementet har avslått KNBFs søknad om momskompensasjon på over 12 millioner kroner.
OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.